Balhés meccsen búcsúztak Gulácsiék az El-től

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.20. 23:21
null
A Basel-szurkolók rendbontása miatt az első félidőben ideiglenesen félbeszakították a meccset<br />
A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének 21 óra után kezdődött visszavágóin eldőlt, hogy a Gulácsi Péterrel felálló Salzburg és az olasz Napoli is búcsúzik a sorozattól. Salzburgban a svájci szurkolók rendbontása miatt 62 percesre nyúlt az első félidő, a Basel emberhátrányban is fordítani tudott (a második gólban a magyar kapus is benne volt), és kiharcolta a továbbjutást. A Porto 3–2-es összesítéssel ejtette ki a Napolit. A Sevilla büntetőkkel ment tovább.

SALZBURG (osztrák)–BASEL (svájci)

Az első felvonáson született gól nélküli döntetlen után hatalmas lelkesedéssel kezdett hazai pályán a Salzburg és akár már az 5. percben magukhoz ragadhatták volna a vezetést Gulácsiék, de Sommer nagyszerűen védett.

Gulácsi is benne volt a második bázeli gólban
Gulácsi is benne volt a második bázeli gólban

Keményen játszottak a svájciak, aminek meg is lett az eredménye, a 9. percben emberhátrányba került a Basel, miután Suchy odacsúszott hátulról Leitgebnek.

A kiállítás után még jobban felpörgött a Salzburg, és az osztrákok a 22. percben a vezetést is megszerezték. Klein lépett ki a jobb szélen, majd fűzte át emberét és pöccintette oda a labdát Kamplnek, aki már csavart is középre. Bent Soriano várta a passzt, és kapásból ballal a kapu közepébe lőtt 7 méterről. 1–0

A piros lapot és a bekapott gólt nehezen viselték a svájci drukkerek, és a Basel kapuja előtt táborozó salzburgiakat vizes palackokkal kezdték el dobálni, amely után a játékvezető az öltözőbe küldte a játékosokat a 30. percben.

Jó 15 perces szünet után aztán folytatódott a meccs, a rövid pihenő pedig kimondottan jó hatással volt a svájciakra, akik a 17 perces hosszabbítás során többször is megtornáztatták Gulácsi Pétert.

A fordulás után sem álltak le a vendégek, és az 50. percben ki is egyenlítettek. Frei jobb oldali szöglete után Streller mindenkinél magasabbra ugrott, és a jobb felsőbe fejelt. 1–1

Pontosan tíz perccel később aztán egy védelmi hibát kihasználva a vezetést is megszerezte a Basel. Ajeti szöglete után Gulácsi nagyon rosszul jött ki, így az ötösről felugró Saurónak csak annyi dolga volt, hogy az üres kapuba bólintsa a labdát. 1–2

A hajrában is futószalagon dolgozták ki a hazaiak a helyzeteket, de Sommer eszén most sem sikerült túljárniuk, így bár négy perccel a vége előtt még Alant is kiállította a játékvezető, az eredmény már nem változott, összesítésben 2–1-gyel a Basel jutott a negyeddöntőbe.

Quaresma nagy gólt lőtt a Napolinak
Quaresma nagy gólt lőtt a Napolinak

NAPOLI (olasz)–PORTO (portugál)

A Napoli minimális hátránnyal (0–1), de idegenben rúgott gól hiányában nehéz helyzetből várta a Porto elleni visszavágót.

A nápolyiak – az előzetes várakozásnak megfelelően – az első percekben nekimentek ellenfelüknek, majd tíz perc elteltével visszahúzódtak saját térfelükre és átengedték a kezdeményezést a portugál együttesnek. A Porto azonban nem nagyon tudott mit kezdeni a labdával (az első 45 percben egyszer sem találták el a kaput Quaresmáék), az olaszok viszont számos veszélyes kontrát vezettek és gólhelyzetet kialakítottak.

Ezek közül a 21. percben Pandev váltott gólra egyet, a macedón Higuaíntól kapott nagyszerű kiugratást és hat méterről finom mozdulattal emelte át a kapujából kimozduló Fabianót. 1–0.

A második félidőben a Napoli bátrabb támadójátékot vállalt fel és teljes mértékben ellenfele fölé nőtt, de az újabb találat nem akart összejönni. Miközben a Porto kapuja előtt sorra maradtak ki a helyzetek (Fabiano több bravúrt is bemutatott), a túloldalon a 70. percben a csereként beállt Ghilas büntetett: az előző El-kör frankfurti hőse Fernando passza után higgadtan egyenlített. 1–1

Ekkor már három gól kellett volna az olaszoknak a továbbjutáshoz, de az újabb hazai gól helyett fordított a Porto: Quaresma cselsorozatát négy hazai védő is páholyból nézte, majd a portugál gondolt egyet és 15 méterről szétbombázta a rövid felső sarkot. 1–2.

A hajrában mindent megpróbált a becsületéért küzdő Napoli, a 92. percben pedig két cserejátékos révén az egyenlítés össze is jött: Callejón beadása után Zapata pofozta a labdát a kapuba. 2–2.

A lényegen ez a gól már nem változtatott, a Porto 3–2-es összesítéssel és a Benfica után második portugál csapatként jutott a legjobb nyolc csapat közé, ahol a Fiorentina és a Napoli búcsúja után csak a Juventus képviseli majd a Serie A-t.

A spanyol belharcban a Betis kétgólos előnyben várhatta a Sevilla elleni visszavágót, amelynek első félidejében José Antonio Reyes góljával szereztek vezetést a vendégek. Ez még nem lett volna elég a Sevillának a ráadáshoz, azonban a 75. percben a kolumbiai Carlos Bacca hosszabbításra mentette a párharcot. Ebben nem született gól, jöhetett az idegek harca, amit a Sevilla bírt jobban, 4–3-ra nyerték a tizenegyespárbajt.

A KORÁBBI MECCSEKRŐL ITT OLVASHATNAK!

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
(Zárójelben az első mérkőzések eredményét tüntettük fel.)

Real Betis (spanyol)–Sevilla (spanyol) 0–2 – 11-esekkel 3–4
Gólszerző: Reyes (20.), Bacca (75.)
Továbbjutott: a Sevilla
, 2–2 után tizenegyesekkel

Napoli (olasz)–Porto (portugál) 22
Gólszerző: Pandev (21.),, Zapata (92.), ill. Gilasz (69.), R. Quaresma (76.)
Továbbjutott: a Porto, 3–2-es összesítéssel

Salzburg (osztrák)–Basel (svájci) 1–2
Gólszerző: Soriano (22.), ill. Streller (50.), Sauro (60.)
Kiállítva: Alan (86.), ill. Suchy (9.)
A mérkőzést a Basel-szurkolók rendbontása miatt az első félidőben ideiglenesen félbeszakították.
Továbbjutott: a Basel, 2–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik