Pirlo óriási szabadrúgásgóllal lőtte tovább a Juventust

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.20. 21:06
null
Andrea Pirlo kivételes technikai tudása ismét aranyat ért a Juventusnak (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjének visszavágóján a Juventus Andrea Pirlo szabadrúgásgóljával 1–0-ra legyőzte idegenben a Fiorentinát, így 2–1-es összesítéssel továbbjutott a párharcból. A Tottenham Hotspur Nacer Chadli duplájával izgalmassá tette a Benfica elleni visszavágó hajráját, de a hosszabbításban a lisszaboniak büntetőből egyenlítettek, és 5–3-mal továbbléptek. Az első meccs fölényes győzelme után a Lyon veresége ellenére bejutott a nyolc közé, akárcsak a Valencia, amely 1–0-ra legyőzte a Ludogorecet.

FIORENTINA–JUVENTUS

Bár a Fiorentina játékosai tudták, idegenben lőtt góljuknak (1–1) köszönhetően akár egy 0–0-s döntetlen is elég lehet a továbbjutáshoz, Vincenzo Montella közel sem ilyen hozzáállással küldte pályára tanítványait.

A lilák már az első percekben nekiestek a vendégeknek, öt perc sem telt el, de már három ígéretes helyzetet is feljegyezhettünk hazai oldalon. Idővel erőre kapott a Juventus és kitört a szorításból, ami a félidő közepén már lövésekben is megmutatkozott. Az Ilicic elpuskázott ziccerével zárult első játékrész összességében kiegyenlített küzdelmet, kőkemény párharcokat hozott és hatalmas taktikai csatát ígért a második félidőre.

A szünetet követően már a Juventusnak volt sietősebb, de ez a – továbbra is teljesen nyílt – játék képén nem látszott meg. Kisebb helyzetek, távoli lövések mindkét oldalon adódtak, érezhető volt, az első gól mindent eldönthet.

A Fiorentina a meccs kétharmadánál fáradni kezdett, a 70. percben pedig meg is érkezett a sorsdöntő találat, miután Gonzalo Rodríguez a tizenhatos közelében felrúgta Llorentét, és második sárga lappal kiállította Howard Webb. A kaputól 17 méterre megítélt szabadrúgáshoz Andrea Pirlo állt oda, aki – szokásához híven, akárcsak pár napja a Genoa ellen – művészi precizitással lőtte ki a felső sarkot. 0–1

Az emberhátrányba került Fiorentina a gól után már nem tudott komoly veszélyt jelenteni Buffon kapujára, így hiába játszott jól és állt továbbjutásra a mérkőzés több mint kétharmadában, kiesett az Európa-ligából, a „zebrák” tovább menetelhetnek a hazai El-döntő felé.



BENFICA–TOTTENHAM

Az első mérkőzésen nagyon sima, 3–1-es győzelmet aratott idegenben a Benfica, a londoniak ezt követően pedig valószínűleg úgy érezték, minden esélyük elszállt, Portugáliába ugyanis csak a B-keretükkel utaztak.

A találkozó első fél órája nem igazán hasonlított egy El-nyolcaddontőre, rengeteg volt a rossz átadás, és néha úgy tűnt, még a játékosok sem tudják, hol a labda.

A helyzetekkel sem kényeztettek el minket az együttesek, de a 34. percben a hazaiak így is megszerezték a vezetést szinte az első lehetőségükből. Salvio lépett el a jobb szélen, majd tekerte középre a labdát, bent Ezequiel Garay érkezett nagy lendülettel, és védőjét megelőzve 10 méterről a rosszul helyezkedő Friedel mellett a kapu közepébe bólintott. 1–0

A fordulás után sem változott a játék képe, a Tottenham tanácstalanul passzolgatott, míg a hazaiak fejében nagy valószínűséggel már a negyeddöntő járt. A 79. percben aztán a semmiből kiegyenlített a Tottenham. Nacer Chadli gondolt egy merészet és a kapuba bombázott 20 méterről, Friedelnek esélye sem volt, a belga kilőtte a bal alsó sarkot! 1–1

A londoniak nagyon belelendültek a góljuk után, és kevesebb mint egy perccel később újra betaláltak. Eriksen fejelte le a labdát Chadlinak, aki azonnal kapura fordult, és lőtt. Friedel most sem védhetett, a löket a jobb felsőbe vágódott. 1–2

Az utolsó pár percben még akadtak helyzetei a Tottenhamnek, de a hőn áhított harmadik találat nem jött össze, viszont a 95. percben Sandro szabálytalansága után Lima egy tizenegyesből újabb gólt szerzett a Benficának (2–2), így a portugálok végül 5–3-as összesítéssel jutottak tovább.

A TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK

Túlontúl nagy óvatossággal vágtak neki a csapatok a moszkvai Szaturn-stadionban játszott Anzsi–AZ mérkőzésnek, ami az első félidőben nem hozott sziporkázó játékot, az egyetlen jelentősebb esemény Nemanja Gudelj szabadrúgása volt, a szerb középpályása lövése után a jobb oldali kapufát érintve hagyta el a labda a játékteret. Szünet után többet támadott az Anzsi, de átütőerő nem volt a támadásaiban, Esteban Alvarado kapujára nem érkezett veszélyes lövés, így az AZ megérdemelten jutott tovább, és ezzel az utolsó orosz csapat is búcsúzott Európától.

A Plzen hiába játszott agilisan a Lyon a hazai fölényes győzelem (4–1) után az első félidő hosszabbításában vezetést szerzett Bafétimbi Gomis révén. A második játékrész derekán három perc alatt két gólt szerezve tartotta életben reményeit a Viktoria Plzen: a 60. percben előbb Daniel Kolár lőtt a kapuba, majd nem sokkal később Stanislav Tecl fejelt a hálóba. Sőt, Tecl akár egy gólra felzárkóztathatta volna a hazaiakat, miután Mouhamadou Dabo buktatta Michal Durist, de a támadó tizenegyese után a labda kijött a bal oldali kapufáról, a Lyon továbbjutása így nem forgott veszélyben.

A leginkább izgalommentes párharcra a Valencia–Ludogorec sikerült: a spanyolok azt követően, hogy idegenben 3–0-ra nyertek, hazai pályán is legyőzték a bolgárokat Paco Alcácer közeli fejesével.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Anzsi Mahacskala (orosz)–AZ (holland) 0–0
Kiállítva: Mkrtcsjan (Anzsi, 93.)
Továbbjutott: az AZ
, 1–0-s összesítéssel

Benfica (portugál)–Tottenham (angol) 2–2
Gólszerző: Garay (34.), Lima (95. – 11-esből), ill. Chadli (78., 79.)
Továbbjutott: a Benfica,
5–3-as összesítéssel

Fiorentina (olasz)–Juventus (olasz) 0–1
Gólszerző: Pirlo (71.)
Kiállítva:
G. Rodríguez (Fiorentina, 69.)
Továbbjutott:
a Juventus, 2–1-es összesítéssel

Viktoria Plzen (cseh)–Olympique Lyon (francia) 2–1
Gólszerző: Kolár (60.), Tecl (62.), ill. Gomis (45+3.)
Kimaradt tizenegyes: Tecl (70.)
Továbbjutott:a Lyon, 5–3-as összesítéssel

Valencia (spanyol)–Ludogorec (bolgár) 1–0
Gólszerző: Paco Alcácer (59.)
Továbbjutott: a Valencia, 4–0-s összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik