Európai kupák: 7/7, avagy elképesztő a spanyol fölény!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.11. 02:40
Az 54 UEFA-tagállamból 17-nek maradt versenyben csapata a két európai labdarúgókupa, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga tavaszi egyenes kieséses szakaszára. Spanyolországnak még mind a hét indulója állja a sarat – íme, a tavaszt várók listája néhány megjegyzés kíséretében.

SPANYOL URALOM. Anglia (8) után Spanyolország (7) és Németország (7) indította a legtöbb klubot a két európai kupában ebben az idényben – és Spanyolország az egyetlen, amelynek minden indulója versenyben van még! Igaz, hogy a Sevilla és a Valencia a Bajnokok Ligájából átsodródott az Európa-ligába, de ettől még a Liga mind a hét rajthoz álló csapata várja a hétfői sorsolást (három a BL-ben, négy az El-ben). Az idénybeli teljesítmények alapján eddig a spanyol kluboké a legjobb koefficiens (13.500), azaz a Liga erősíti pozícióját Európa tetején. SPANYOL URALOM. Anglia (8) után Spanyolország (7) és Németország (7) indította a legtöbb klubot a két európai kupában ebben az idényben – és Spanyolország az egyetlen, amelynek minden indulója versenyben van még! Igaz, hogy a Sevilla és a Valencia a Bajnokok Ligájából átsodródott az Európa-ligába, de ettől még a Liga mind a hét rajthoz álló csapata várja a hétfői sorsolást (három a BL-ben, négy az El-ben). Az idénybeli teljesítmények alapján eddig a spanyol kluboké a legjobb koefficiens (13.500), azaz a Liga erősíti pozícióját Európa tetején.

Ötéves viszonylatban nagyjából húszpontos a spanyolok (95.285) előnye, miközben a következő három helyen meglehetősen nagy a tolongás Németország (75.320), Anglia (72.659) és Olaszország (69.272) között.

TOPLIGÁS VESZTESÉGEK. A nyolc angol kupacsapatból kettő (Southampton, West Ham United), a hét németből egy (Mönchengladbach), a hat olaszból szintén egy (Sampdoria) esett ki, a hat franciából viszont három (Bordeaux, Lyon, Monaco) is elbúcsúzott már.

LESZ-E ANGOL–OLASZ CSERE? Olaszország egy ideje ostromolja az ötéves szereplést összesítő UEFA-rangsor harmadik helyén álló Angliát (nem kicsi a tét: az egyik négy, a másik csak három csapatot indíthat a BL-ben), és bár a 2017-re prognosztizált sorrendben már meg is előzi, az előnye minimális – és csökkenőben van. Az angol klubok ebben a szezonban ellentámadásba mentek át, a 2014–15-ös idény jelentős pontvesztesége után a 2015–16-os teljesítménymutatójuk (10.625) egyelőre valamivel jobb az olaszokénál (10.333), és tavasszal eggyel több csapatuk gyűjtögethet tovább.

Más kérdés, hogy az angolok feje fölül nem múlik el a veszély: a 2018-as és a 2019-es rangsor összeállításakor a kieső év miatt mindkétszer több pontot veszítenek majd, mint az olaszok – szóval ami késik, nem múlik: az előzés előbb-utóbb bekövetkezik, hacsak az angol klubok az előttünk álló két és fél idényben nem húznak bele, de nagyon.

OROSZ ELŐRENYOMULÁS. Spanyolország (13.500) és Németország (11.571) után az idényben eddig Oroszország (11.300) teljesítménymutatója a legjobb, ami a rangsor jelenlegi hetedik helyezettjét kétugrásnyi javulással kecsegteti 2017-re. Az oroszok öt kupacsapatából három még versenyben van. Rajtuk és a topligás országokon kívül egynél több vasat tart a tűzben Portugália (4), Belgium (2), Svájc (2), Törökország (2) és Ukrajna (2) is.

KÉT BÜSZKE KICSI. A klubcsapatok teljesítménye alapján összeállított UEFA-országrangsorban Norvégia a 22., Dánia a 24. helyen áll – ők találhatók a leghátrább azok közül, akiknek még versenyben van csapatuk a mostani idényben. Mindkét országnak az idei a legjobb koefficiense ötéves viszonylatban, vélhetően előrelépnek a rangsorban, amelyen Magyarország jelenleg a 33. helyet foglalja el.

HOLLAND NEHÉZSÉGEK. Ausztria, Csehország, Görögország és Hollandia egy-egy klubbal még versenyben van, de az első háromnak négy, Hollandiának pedig öt (!) csapata is kiesett. A négy ország közül 2017-re Hollandia jelentősen visszaeshet – a jelenlegi számítások szerint akár négy helyet is veszíthet, ami már-már egy kupaindulási kvóta elbukásával fenyegeti a válogatottak versengésben is hullámvölgybe került országot.

A CSOPORTKÖRREL BÚCSÚZTAK. Tizenegy országnak a csoportkörben még volt csapata, de az egyenes kieséses szakaszban már nem lesz: Fehéroroszország (BL: 1 csoportkörös csapat; El: 1 csoportkörös csapat), Horvátország (BL: 1), Izrael (BL: 1), Kazahsztán (BL: 1), Svédország (BL: 1), Albánia (El: 1), Azerbajdzsán (El: 2), Ciprus (El: 1), Lengyelország (El: 2), Skócia (El: 1), Szerbia (El: 1).

A TAVASZI EGYENES KIESÉSES SZAKASZBA BEJUTÓ CSAPATOK
Ország (indult/még versenyben van)
Bajnokok Ligája, 16-os tábla
Európa-liga, 32-es tábla
SPANYOLORSZÁG (7/7)
Atlético Madrid
Barcelona
Real Madrid
Athletic Bilbao
Sevilla (BL-ből)
Valencia (BL-ből)
Villarreal
ANGLIA (8/6)
Arsenal
Chelsea
Manchester City
Liverpool
Man. United (BL-ből)
Tottenham
NÉMETORSZÁG (7/6)
Bayern München
Wolfsburg
Augsburg
Dortmund
Leverkusen (BL-ből)
Schalke
OLASZORSZÁG (6/5)
Juventus
Roma
Fiorentina
Lazio
Napoli
PORTUGÁLIA (6/4)
BenficaBraga
Porto (BL-ből)
Sporting CP
FRANCIAORSZÁG (6/3)
Paris Saint-Germain Marseille
Saint-Étienne
OROSZORSZÁG (5/3)
Zenit FK Krasznodar
Lokomotiv Moszkva
BELGIUM (5/2)
Gent
Anderlecht
UKRAJNA (5/2)
Dinamo Kijev
Sahtar (BL-ből)
HOLLANDIA (6/1)
PSV
SVÁJC (5/2)
Basel
Sion
TÖRÖKORSZÁG (5/2)
Fenerbahce
Galatasaray (BL-ből)
AUSZTRIA (5/1)
Rapid Wien
CSEHORSZÁG (5/1)
Sparta Praha
DÁNIA (4/1)
Midtjylland
GÖRÖGORSZÁG (5/1)
Olympiakosz Pireusz (BL-ből)
NORVÉGIA (4/1)
Molde

BAJNOKOK LIGÁJA, 16-OS TÁBLA
Sorsolás: december 14.
Nyolcaddöntő
első mérkőzések: február 16-17. (4 pár), február 23-24. (4 pár)
visszavágók: március 8-9. (4 pár), március 15-16. (4 pár)

EURÓPA-LIGA, 32-ES TÁBLA
Sorsolás:
december 14.
Mérkőzések a legjobb 16 közé kerülésért: február 18., 25.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik