Az analízis halálos fegyver: a világfutball egyik legérdekesebb klubja vár a Fradira

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2017.07.07. 16:22
null
Akcióban a Derry ellen a Midtjylland „tornya”, a 201 centis nigériai center, Paul Onuachu (Fotó: AFP)
A Ferencváros labdarúgócsapata az Európa-liga 2. selejtezőkörében a dán FC Midtjyllanddal találkozik. A jelentős kontinentális kuparutinnal bíró, az előző idényben a Videotont búcsúztató észak-európai csapat – az FCM a 2010-es években csak két szezonban nem indult a BL-ben vagy az El-ben – a világfutball egyik legérdekesebb együttese.

Mottó: „Az innováció nem a leggazdagabb kluboktól jön” (Rasmus Ankersen, az FC Midtjylland elnöke)

Az már az első mérkőzés után nyilvánvaló volt, hogy ha az FTC továbbjut a lett Jelgava elleni párharcból kettős győzelemmel tovább is ment), akkor a Korcsmár Zsoltot is a soraiban tudó FC Midtjylland lesz a következő ellenfele az El-selejtező 2. fordulójában. A dánok hazai pályán 6–1-re megverték az ír (egészen pontosan: északír, ám különleges FIFA-engedéllyel ír zászló alatt szereplő) Derry Cityt, aztán a visszavágót is gond nélkül, 4–1-re húzták be. Az 1999-ben alapított herningi klub egyszeres dán bajnok, a helyi Superliga 2016–2017-es idényét a rájátszás után a 4. helyen zárta.

Az FC Midtjyllandról dióhéjban ennyit, fordítsuk most a figyelmünket a klub legnagyobb érdekességére: a dán csapat ugyanis adatelemzésben a világ élvonalába tartozik, és ennek köszönheti egyik legnagyobb fegyverét is.

NEM NAGYOBB, OKOSABB

A Midtjylland tulajdonosa 2014 óta az angol Brentfordot is irányító Matthew Benham, a SmartOdds sportstatisztikai és sportmodellező cég vezetője. Benham mindkét klubjánál óriási szerepet kap két dolog: az adatelemzés, illetve a rögzített játékhelyzetek, amelyek a Midtjylland és a Brentford egyik legfőbb fegyverét jelentik. De a big data analízis a játékos-megfigyelésben és -kiválasztásban is szerepet kap.

Benham saját bevallása szerint gyűlöli, ha Moneyball FC-nek hívják a csapatát, mert úgy véli, az adatanalízis csak egy terület, amelyen egy futballklubnak jól kell működnie – igaz, ez nagy fegyvert jelenthet, ha megfelelően alkalmazzák.

„A Moneyball nem a statisztikák nyakló és válogatás nélküli használatára épült, hanem a statisztikák tudományos alapú elemzésére – hogy megállapítsák, mely statisztikák jóserejűek. A Moneyball címke azért zavaros, mert az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy csak a statisztika felhasználásáról szól, pedig sokkal inkább a statisztikák tudományos használatáról van szó” – vélekedett egy, a Guardiannek adott interjúban.

Amikor Benham átvette a hatalmat a Midtjyllandnál, nagy hangsúlyt fektetett az adatelemzésre és a klubkultúra megváltoztatására – ugyanis az FCM-nél elég szkeptikusak voltak. A mottó: attól, hogy nagyobb nem lehetsz, okosabb még igen.

„Az elején azt hittük, marhaság az egész, mert úgy gondoltuk, hogy a futball a szívről szól. De minél többet gondolkodom arról, mit csinálunk, annál egyértelműbbé válnak az előnyei” – nyilatkozta a FourFourTwo-nak Kristian Bach Bak, aki előbb csapatkapitányként szolgálta a csapatot, majd másodedző lett.

EGY KICSIT MÁSKÉNT
A Midtjylland játékos-megfigyelői kicsit eltérő hangsúllyal végzik munkájukat. Az elemzők rengeteg mérkőzést néznek végig egy játékos képességeinek megállapításához, tehát a személyesen a játékost megfigyelő scout nem erre koncentrál, hanem arra, hogy a kiszemelt emberileg és pszichológiailag beleillik-e a képbe.

A londoni központ 300 fős elemző és tudományos csapata küldi a szükséges adatokat, melyeket a scoutinghoz és a felkészüléshez is felhasználnak – közepes költségvetésű csapatként ez ugyanis versenyelőnyt jelenthet nekik.

„A labdarúgás nagyon nehezen elemezhető sportág statisztikai alapon. A baseball ilyen szempontból összehasonlíthatatlanul könnyebb, hiszen kontrolláltabb a játék. Tehát nehéz egyértelmű ok-okozati viszonyokat találni a futballban, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lehessen összefüggéseket lelni, és ebben a területben még óriási kiaknázatlan lehetőség van” – világított rá Rasmus Ankersen, a Midtjylland elnöke, a Brentford futballigazgatója. Ankersen valódi polihisztor: író (könyveiben elsősorban a siker mibenlétével foglalkozik), tanácsadó, UEFA A-licences edző, aki a Midtjylland helyi, saját nevelésű játékosa volt, mielőtt egy térdsérülés kettétörte volna a karrierjét.

Író, edző, klubelnök: a 33 éves Rasmus Ankersen nem egy tipikus futballprezident (Fotó: FC Midtjylland, fcm.dk)
Író, edző, klubelnök: a 33 éves Rasmus Ankersen nem egy tipikus futballprezident (Fotó: FC Midtjylland, fcm.dk)

„A legjobb ebben a projektben, hogy az innováció és az igény az adatanalízisre nem egy elemzőtől jön, aki az alagsorban görnyed a gépe előtt. Hanem magától a tulajdonostól – mindent, amit a klubnál teszünk, meghatároz az analitika. Matthew sikere arra épül, hogy a személyes elfogultságot kiszűrje az adatok elemzésével. Biztos abban, hogy ugyan az adat sem tökéletes, ám az emberi szemnél és az emberi ítélőképességnél kevésbé tökéletlen. Nagyon izgalmas dolog kisebb büdzsével versenyre kelni a nagyokkal, és megpróbálni megváltoztatni az iparágat” – magyarázta.

A legtöbb klubnál az adatelemzőnek nincs befolyása a stratégiai döntések meghozatalára, nem úgy a Midtjyllandnál, ahol minden területet átsző az analízis fontosságának filozófiája. És az adatelemzés szolgáltatta az egyik legnagyobb fegyvert a csapatnak.

HALÁLOS FEGYVER

A Midtjylland és a Brentford specialitása a szöglet- és szabadrúgások, nagy bedobások remek kihasználása. Az FCM első és eddig egyetlen dán bajnoki címében kulcsszerepet játszottak a rögzített játékhelyzetek: mérkőzésenként majdnem egy gólt szereztek ilyenekből, amely elképesztően magas szám. 90 perces etapokra lebontva az egész kontinensen a Midtjylland volt a legeredményesebb rögzített helyzetekből a bajnoki címet hozó 2014–2015-ös szezonban. Három olyan mérkőzés is volt, melyen négyszer talált be ily módon.

Az első lépés: az elemzőcsapat az úgynevezett kulcs teljesítménymutatók (KPI, Key Performance Indicator) segítségével meghatározta azokat a területeket, amelyekről a játékosok a lehető legnagyobb valószínűséggel találnak be. A Sky Sports úgy tudja, mindkét klubnál elemeznek az xG-modell (várható gólmutató, Expected Goals Ratio, erről magyarul itt olvasható összefoglaló) alapján is. Minden hónapban van egy megbeszélés, amelyen a klubelnök, az edzők, három játékos és néha egy külső szakértő (nem feltétlenül a futballból – volt már, hogy NFL-játékos segített be) nézi át a szabad- és szögletrúgások terveit.

A kulcsfigura, aki a kispadról a vezetőedző helyett „meccselt” ilyen szituációknál, a 24-szeres dán válogatott Brian Priske volt, akit azóta elvitt az FC Köbenhavn. Az új specialista a 31 éves, az U17-es csapattal is foglalkozó Mads Buttgereit. A találkozóra érkezők készülnek – újabb és újabb variációkat keresnek a világfutballból, amelyet aztán felhasználhatnak a klubnál. A csapatnak ezen kívül még van egy heti rögzítettjátékhelyzet-megbeszélése is, valamint hetente kétszer gyakorolják ezeket a pályán.

„A hatékonyság szöglet- és szabadrúgások után évek munkáját tükrözi. Rengeteget dolgoztunk ezen, és a kiválasztásnak is megfelelőnek kell lennie – annak is, hogy ki rúgja ezeket, és annak is, hogy ki helyezkedik bent. Könnyű gólok ezek, gondoljunk bele, sokkal könnyebb egy rögzített játékhelyzet után betalálni, mint mondjuk egy húszpasszos akciót végigvinni. De ehhez az kell, hogy mindenki tökéletesen tisztában legyen a szerepével, mindenki maximális fókusszal dolgozzon az edzéseken. Nem a rögzített szituációk gyakorlása a legszórakoztatóbb dolog a futballista életében, de kifizetődő. Lényeges, hogy a játékosaink megértsék: nemcsak a pontrúgást elvégző játékos és az arra érkező munkája a fontos, hanem azoké is, akik mozgásukkal teret nyitnak másoknak a tizenhatoson belül” – magyarázta Priske.

A Midtjylland és a Brentford is igénybe veszi specialista rúgótechnika-edző szolgálatait. A variációk inkább egyszerűek, mint túlbonyolítottak – a kulcs a végletekig csiszolt végrehajtás. Ezt az El-selejtezőben a Derry City is megtapasztalhatta: az írek 10 gólt kaptak, ebből három volt szöglet és szabadrúgás utáni (benne a párharcot meghatározó első két találat), egy pedig büntető.

Az előkészítő és pontrúgás-specialista a Midtjylland csapatkapitánya, Jakob Poulsen. Az FCM 35-szörös dán válogatott középpályása a tavasszal döntötte meg Sören Borg rekordját, és lett a dán Superliga történetének legjobb gólpasszadója. A Derry elleni első mérkőzésen Poulsen előbb kiosztott egy gólpasszt szabadrúgásból, majd még egyet szögletből, aztán befejezte „művét” egy tizenegyes értékesítésével – a párharc gyakorlatilag már ezzel eldőlt.

„Jess Thorup edzősége során az FCM talán még jobban összpontosít a rögzített játékhelyzetekre. A csapat egyszerű futballt játszik: jól megszervezett védekezésből direkt támadásépítés, a fókusz pedig a pontrúgások minél jobb kihasználásán van. A bedobások is ide számítanak, hiszen mindkét oldalról van nagy bedobó játékosuk” – mutatta be röviden a Midtjylland játékát Stale Solbakken, az FC Köbenhavn edzője.

Azt a Midtjyllandnál is elismerik, hogy modelljeik és analíziseik sem hibátlanok, de a dán klub és a Brentford működtetése kétségtelenül unikum a világfutballban. Amikor Ankersent megkérdezték, mi az a filozófia, amely alapján átalakították az FCM működését, a következőt válaszolta.

„A klub átalakítása egy kérdésen alapult. Hogyan nézne ki egy futballklub, amelynek nincs emberi szeme és füle? Természetesen az emberi tényezőre szükség van. De ha az alapgondolatodban azt állítod, hogy ó, egyszerű, csak emberek és statisztika kombinációjára lesz szükség, akkor nem leszel képes olyan radikálisan gondolkodni, amely valódi különbséget eredményezne.”

ANGOL NYELVŰ RÖVID DOKUMENTUMFILM A MIDTJYLLANDRÓL ÉS A BRENTFORDRÓL

HA TOVÁBB OLVASNA

A Midtjyllandról és az adatelemzésről a legalaposabb cikk a De Correspondenten jelent meg – ez az angolul elérhető, a klub filozófiájára és módszereire legjobban rávilágító anyag.

Az FCM 2014–2015-ös szögleteinek elemzéseÉs a szabadrúgások elemzése ugyanebből a szezonból.

A szöglet- és szabadrúgásokról, nagy bedobásokról és szerepükről a Statsbombon olvasható összefoglaló angolul.

EURÓPA-LIGA
2. SELEJTEZŐKÖR

Nomme Kalju (észt)–Videoton FC (magyar)
Ferencváros (magyar)
–Midtjylland (dán)
Botev Plovdiv (bolgár)Beitar Jeruzsálem (izraeli)
Apollon Limassol (ciprusi)–Zaria Balti (moldovai)
Rabotnicski (macedón)–Dinamo Minszk (fehérorosz)
Slovan Bratislava (szlovák)–Lyngby (dán)
Shamrock Rovers (ír)–Mladá Boleslav (cseh)
Zeljeznicar (bosnyák)–AIK (svéd)
AEK Larnaca (ciprusi)–Cork City (ír)
Kajrat Almati (kazah)–Skënderbeu (albán)
Panioniosz (görög)–Gorica (szlovén)
Zira (azeri)–Astra Giurgiu (román)
Haugesund (norvég)–Lech Poznan (lengyel)
Bröndby (dán)–VPS Vaasa (finn)
IFK Norrköping (svéd)–Trakai (litván)
Hajduk Split (horvát)–Levszki Szófia (bolgár)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–KR Reykjavík (izlandi)
Valletta (máltai)–Utrecht (holland)
Ruzomberok (szlovák)–Brann (norvég)
Liepaja (lett)–Suduva (litván)
Gabala (azeri)–Jagiellonia Bialystok (lengyel)
Niederkorn (luxemburgi)–AEL Limassol (ciprusi)
Altach (osztrák)–Dinamo Breszt (fehérorosz)
Östersund (svéd)–Galatasaray (török)
Inter Baki (azeri)–Fola Esch (luxemburgi)
Vaduz (liechtensteini)–Odd (norvég)
Valur Reykjavík (izlandi)–Domzale (szlovén)
Irtis Pavlodar (kazah)–Crvena zvezda (szerb)
Aberdeen (skót)–Siroki Brijeg (bosnyák)
Sturm Graz (osztrák)–Inter Baki (azeri)
Shkëndija (macedón)–HJK Helsinki (finn)
Trencín (szlovák)–Bnei Jehuda Tel-Aviv (izraeli)
Osijek (horvát)–Luzern (svájci)
Az első mérkőzéseket július 13-án, a visszavágókat július 20-án rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik