A verekedésre 0-0 jött, és Gazzát nagyon szerették

Vágólapra másolva!
2012.11.22. 20:25
null
Joao Carlos és csapata, az Anzsi már biztosan továbbjut a 32 közé (Fotó: Action Images)
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének 5. fordulóját játsszák csütörtök este, és a csoportok felében már véget értek a küzdelmek. Tömör mérleg: a Videotont legyőző Genk mellett az Anzsi, a Lazio, a Levante és a Sparta Praha kiharcolta a továbbjutást, míg a Lyon, a Metaliszt és a Rubin Kazany – utóbbi az Internazionale kárára – biztossá tette, hogy a csoportja első helyén végez.

 

A-CSOPORT

ANZSI MAHACSKALA–UDINESE 2–0

Az Anzsi (beleszámítva az előző idényt is) korábban hat mérkőzést játszott hazai pályán az Európa-ligában, és egyetlen gólt sem kapott, nem volt hát meglepő, hogy az első félidő után – egy-egy helyzet itt és ott – két nagy nulla virított az eredményjelző táblán.

S tulajdonképpen az sem volt meglepő, ami a fordulás után történt: a 72. percben Christopher Samba befejelte az enyhe fölényben játszó hazaiak vezető gólját, majd kisvártatva Samuel Eto'o is lőtt egyet (a nyolcadikat ebben a kiírásban). A találkozó sorsa akkor dőlt el végleg, amikor az Udinese brazil légiósa, Willians megkapta második sárga lapját, amiért Jurij Zsirkov arcába könyökölt a 80. percben.

A győzelemmel az Anzsi továbbjutott – az esetleges hármas holtverseny esetén az összevetésben biztosan jobb lesz a Young Boysnál –, az Udinese viszont kieshet, amennyiben a csoport esti mérkőzése nem végződik pontosztozkodással.

H-CSOPORT

RUBIN KAZANY–INTERNAZIONALE 3–0

Mivel a két csapat korábban biztossá tette továbbjutását, ezen a mérkőzésen már „csak" a csoportelsőség volt a tét. Már a kezdőcsapatok nyilvánosságra hozatalakor eldönthető volt, hogy e titulus a Rubint érdekli jobban, és a meccs első pillanatai is ezt látszottak alátámasztani: a 2. percben Alan Kaszajev elrobogott a bal oldalon, beadott, Juan, az Inter védője kajla mozdulattal a saját kapufájára lőtte a labdát, a kipattanót pedig Gökdeniz Karadeniz bevágta.

A tartalékos Inter játéka – elsősorban a becserélt Rodrigo Palacio jóvoltából – valamelyest megélénkült a második félidőben, de az egyenlítő gól nem jött össze, és a végjátékban a hazaiak kegyetlennek bizonyultak: a csereként beálló Salomon Rondón gyors egymásutánban kétszer is a kapuba talált, amivel eldőlt, hogy a Rubin lesz a csoportelső.

Érdekesség, hogy az Internazionale 99. európai vereségére a Rubin 99. számú játékosa, azaz Rondón nyomta rá a pecsétet.

Yassine Benzia, a Lyon fiatal góllövője (Fotó: Action Images)
Yassine Benzia, a Lyon fiatal góllövője (Fotó: Action Images)

NEFTCI BAKI–PARTIZAN 1–1

Az első győzelem megszerzésének céljával csaptak össze a felek az azeri fővárosban, és a hazai szurkolók legnagyobb örömére Flavinho egy hatalmas felső sarkos bombával megszerezte a vezetést a Neftcinek. Az előny egészen az 67. percig kitartott, akkor a szerbek a csereként beálló Alekszandar Mitrovics lövésével egyenlítettek.

Mitrovicsot nem sokkal később kiállították, de a Partizan így is megőrizte a döntetlent, ami az idegenbeli gól következtében azt jelenti, hogy ha a két csapat holtversenyben végez a küzdelmek végén, a Partizané lesz a jobb helyezés.

I-CSOPORT

SPARTA PRAHA–LYON 1–1

Mindkét csapat óvatosan kezdte a mérkőzést, de aztán belelendültek, és – főleg a fiatal legénységgel kiálló Lyon jóvoltából – helyzetek is kialakultak. A szünet előtti percekben a vendégek közel voltak a gólhoz, Yoann Gourcuff szabadrúgása nyomán a labda súrolta a keresztlécet.

Góllal kezdődött a második félidő: Gourcuff átadását követően Yassine Benzia remek labdaátvétellel megelőzte a cseh kapust, és éles szögből a hálóba lőtt. A fiatal francia támadó 18 évesen és két hónaposan első gólját szerezte a Lyon felnőttcsapatában.

Az előny nem tartott sokáig, egy beadásra Josef Husbauer érkezett a legjobb ütemben, és közelről nem hibázott. A későbbiekben az eredmény már nem változott, a döntetlennel mindkét csapat továbbjutott – a Lyon csoportelsőként, a Sparta (a Kirjat Smona elleni kedvező mérlegének köszönhetően) másodikként.

A Kirjat Smona–Athletic Bilbao mérkőzést a feszült izraeli helyzet miatt elhalasztották.

J-CSOPORT

LAZIO–TOTTENHAM HOTSPUR 0–0

Csütörtök hajnalban tíz Tottenham-szurkolót megvertek Rómában, a mérkőzés előtt azonban ünnepi hangulat alakult ki, mivel az Olimpicóban megjelent a játékosként mind a két csapatban megforduló Paul Gascoigne, akit nagy szeretettel fogadtak a Lazio-hívek. A pályán az első félidőben Hugo Lloris volt a főszereplő, a francia kapus sokat tett azért, hogy a Hotspur ne kerüljön hátrányba.

Paul Gascoigne-t nagy szeretettel fogadta a Lazio tábora (Fotó: Action Images)
Paul Gascoigne-t nagy szeretettel fogadta a Lazio tábora (Fotó: Action Images)

 

Lloris a második játékrészben is megóvta kapuját a góltól – pedig a Lazio ment előre rendületlenül –, ám a rómaiak így is örülhetnek, mivel a másik meccs eredményének köszönhetően a döntetlennel is továbbjutottak.

PANATHINAIKOSZ–MARIBOR 1–0

A Panathinaikosz a kvartett utolsó helyén állva igyekezett nyomás alatt tartani a szlovénok kapuját, ám az első játékrészben csak létszámban került előnybe, mert Ales Mejac a hosszabbításban megkapta második sárga lapját.

Az 54. percben a Pana büntetőhöz jutott, de Vitolo a kapufát találta el. A spanyol középpályás azonban javítani tudott, a 67. percben 11-est harcolt ki, és ezt már értékesítette. Ez a gól végül is három pontot ért a görög alakulatnak. A Maribor kiesett, a másik továbbjutó helyről pedig a Tottenham és a Panathinaikosz dönt majd Londonban.

K-CSOPORT

ROSENBORG–RAPID 3–2

A vendéglátók Chibuike remek egyéni alakítása után előnybe kerültek a 28. percben – a trondheimi támadó három bécsi védőt „etetett meg." A fordulást követően gyorsan elillant a norvég drukkerek jókedve: Thomas Schrammel egy szöglet után egyenlített, majd Harald Pichler lövése után Terrence Boyd lőtt be egy kipattanót.

Tarik Elyounoussi a 76. percben egyenlített, Rade Prica három perccel később megfordította a meccset – a Rosenborg ezzel biztosította, hogy a Rapid az utolsó helyen zárja a csoportkört (no meg azt, hogy harmadik lesz a K jelű négyesben).

METALISZT–LEVERKUSEN 2–0

A Leverkusen pazar góltalansági szériája négy és fél meccset ért meg – a Bayer Harkivban közvetlenül a szünet után kapitulált először az El-csoportkörben. A Metaliszt a második félidő elején mindössze huszonöt másodperc után megszerezte a vezetést, Fininho passzát Cristaldo vágta kapásból a németek hálójába.

Huszti Szabolcs (jobbra) harcban a Twente ellen 
(Fotó: Action Images)
Huszti Szabolcs (jobbra) harcban a Twente ellen (Fotó: Action Images)

A kegyelemdöfést Cleiton Xavier adta meg a hajrában. Győzelmével a Metaliszt csoportelső, a kvartett sorrendje – Metaliszt, Leverkusen, Rosenborg, Rapid – már nem változhat a záró fordulóban.

L-CSOPORT

HANNOVER–TWENTE 0–0

A Hannover – Huszti Szabolccsal a kezdőcsapatában – már biztos továbbjutóként fogadta a Twentét, a vendégeknek viszont mindenképp nyerniük kellett volna. A hollandok azonban valószínűleg hírt kaptak arról, hogy a másik meccsen a Levante győzelemre áll, talán ez is a kedvüket szegte. Az első félidőben mindenesetre hiába próbálkoztak, nem jutottak közelebb céljukhoz. A felek a fordulás után is hasztalan gyűrték egymást (a 78. perctől már a lecserélt Huszti nélkül), az eredmény nem változott.

HELSINGBORG–LEVANTE 1–3

A Helsingborgnak csekély továbbjutási esélyei életben tartásához 1–0-ra vagy legalább két góllal kellett volna nyernie. Előbbiről hamar le kellett mondaniuk a svédeknek, Ángel találatával ugyanis már a 8. percben előnybe került a Levante. A spanyolok nagy fölényben játszottak, ez pedig a 37. percben ismét góllá érett, Papa Diop fejjel volt eredményes szép támadás végén. A vendégek a 81. percben biztosították be győzelmüket, ezzel együtt továbbjutásukat, mégpedig Vicente Iborra góljával, a svédek erejéből ezután csak egy szépítő találatra futotta. Az utolsó fordulóra nem sok izgalom maradt ebben a négyesben.

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
A-CSOPORT
Liverpool (angol)–Young Boys (svájci) KÉSŐBB
Anzsi Mahacskala (orosz)–Udinese (olasz) 2–0
Gólszerző: Samba (72.), Eto'o (75.)
Kiállítva: Willians (80.)
G-CSOPORT
VIDEOTON–Genk (belga) 0–1 (0–1)
Gólszerző: Barda (19.)
Basel (svájci)–Sporting CP (portugál) 3–0 (1–0)
Gólszerző: Schär (23.), Stocker (66.), D. Degen (71.)
Kiállítva: Cabral (58.)
H-CSOPORT
Rubin Kazany (orosz)–Internazionale (olasz) 3–0 (1–0)
Gólszerző: Gökdeniz Karadeniz (2.), Rondón (86., 92.)
Neftci Baki (azeri)–Partizan Beograd (szerb) 1–1 (1–0)
Gólszerző: Flavinho (10.), ill. A. Mitrovics (67.)
Kiállítva: A. Mitrovics (77.)
I-CSOPORT
Sparta Praha (cseh)–Olympique Lyon (francia) 1–1 (0–0)
Gólszerző: Husbauer (53.), ill. Benzia (46.)
Ironi Kirjat Smona (izraeli)–Athletic Bilbao (spanyol) – elhalasztották
J-CSOPORT
Panathinaikosz (görög)–Maribor (szlovén) 1–0 (0–0)
Gólszerző: Vitolo (67. – 11-esből)
Lazio (olasz)–Tottenham (angol) 0–0
K-CSOPORT
Rosenborg (norvég)–Rapid Wien (osztrák) 3–2 (1–0)
Gólszerző: Chibuike (28.), Elyounoussi (76.), Prica (79.), ill. Schrammel (53.), Boyd (66.)
Metaliszt Harkiv (ukrán)–Bayer Leverkusen (német) 2–0 (0–0)
Gólszerző: Cristaldo (46.), Cleiton Xavier (85.)
L-CSOPORT
Helsingborg (svéd)–Levante (spanyol) 1–3 (0–2)
Gólszerző: Sörum (89.), ill. Ángel (8.), Diop (37.), Iborra (81.)
Hannover (német)–Twente (holland) 0–0
Kiállítva: Bengtsson (84.)
AZ A-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Anzsi Mahacskala 5 3 1 1 6–2 +4 10
2. Liverpool 4 2 0 2 8–7 +1 6
3. Young Boys 4 2 0 2 9–10 –1 6
4. Udinese 5 1 1 3 7–11 –4 4

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Genk 5 3 2 0 9–4 +5 11
2. Basel 5 2 2 1 7–4 +3 8
3. VIDEOTON 5 2 0 3 5–6 –1 6
4. Sporting CP 5 0 2 3 2–9 –7 2
A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Rubin Kazany 5 4 1 0 9–2 +7 13
2. Internazionale 5 3 1 1 9–7 +2 10
3. Neftci Baki 5 0 2 3 2–6 –4 2
4. Partizan Beograd 5 0 2 3 2–7 –5 2
AZ I-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Olympique Lyon 5 4 1 0 12–8 +4 13
2. Sparta Praha 5 2 2 1 9–6 +3 8
3. Ironi Kirjat Smona 4 0 2 2 6–9 –3 2
4. Athletic Bilbao 4 0 1 3 5–9 –4 1
A J-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Lazio 5 2 3 0 5–1 +4 9
2. Tottenham 5 1 4 0 5–3 +2 7
3. Panathinaikosz 5 1 2 2 3–8 –5 5
4. Maribor 5 1 1 3 5–6 –1 4
A K-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Metaliszt Harkiv 5 4 1 0 9–2 +7 13
2. Bayer Leverkusen 5 3 1 1 8–2 +6 10
3. Rosenborg 5 2 0 3 7–9 –2 6
4. Rapid Wien 5 0 0 5 3–14 –11 0
AZ L-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hannover 5 3 2 0 9–6 +3 11
2. Levante 5 3 1 1 8–3 +5 10
3. Twente 5 0 4 1 4–7 –3 4
4. Helsingborg 5 0 1 4 6–11 –5 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik