Nem helyzetekre játsszák! Kikapott, és a kiesés szélén a Vidi

Vágólapra másolva!
2012.11.22. 18:46
null
Nagy volt a küzdelem az első félidőben (Fotók: Tumbász Hédi)
Az Európa-liga G-csoportjában a Videoton azzal a tudattal lépett pályára a belga Genk ellen, hogy ha nyer, biztossá teszi továbbjutását a legjobb 32 közé, de a vendégek elvitték a három pontot Székesfehérvárról. A rengeteg helyzetet kihagyó Videoton ettől függetlenül az utolsó fordulóban még kiharcolhatja a továbbjutást – igaz, erre vajmi kevés esélye maradt.

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

Egy esetleges győzelemmel a Videoton az utolsó forduló eredményétől függetlenül kiharcolta volnaa legjobb 32-be jutást az Európa-ligában. A feladat azonban nem ígérkezett egyszerűnek a magyar csapat számára.

A Genk ugyanis szeptember 20-án odahaza 3–0-ra legyőzte a Videotont, Jelle Vossen azon a mérkőzésen kitűnően játszott, a 22. percben mesteri gólt lőtt a magyar együttes kapujába. A fiatal, mindössze 23 esztendős csatár kijelentette: „Jobb csapat vagyunk a Videotonnál, ezt Magyarországon is bebizonyítjuk.” A„fenyegetésre” Paulo Sousa együttesénekmeglehetett volna a válasza, de a rossz helyzetkihasználása miatt végül ezúttal is kikapott.

A Vidi 23 éve volt veretlen hazai pályán az európai kupákban, és csak egyetlen gólra állt 50. UEFA-kupa- ill. El-találatától. A sorozat megszakadt, úgy, hogy a félszázadik gól sem lett meg.

A MÉRKŐZÉS

Hazai részről tízezren buzdítják a magyar csapatot. A vendégszurkolók mintegy hatszázan lehettek.

Aktívabban kezdett a Videoton, az első öt percben többnyire a vendég térfélen zajlott a játék. Kristof Van Hout kapus is bizonytalankodott, no meg Nikolics Nemanjának is volt egy nem annyira veszélyes, de a statisztikákba mindenképpen feljegyezhető fejese.

A veszprémi kézisek is kíváncsiak voltak a Videotonra
A veszprémi kézisek is kíváncsiak voltak a Videotonra

Az első negyedóra alapján úgy tűnt, hogy a Genknek megfelelne a döntetlen a mérkőzésen. Legalábbis a belgák semennyit sem kezdeményeztek. A 18. percre aztán sikerült összehozniuk az első szögletüket, majd a másodikat, amiből már nagy baj lett...

A bal oldali szögletet követően Mladen Bozsovics rendkívül rosszul jött ki, ráadásul az ötös környékén helyezkedő öt-hat Vidi-védőnek sem sikerült lekövetnie Eljaniv Bardát, aki tíz méterről gyakorlatilag az üres kapuba fejelt. 0–1

BOZSOVICS NEM VOLT A HELYZET MAGASLATÁN – 0–1

A kapott gól után nem sokkal Gyurcsó Ádám egyenlíthetett volna, de két szép csele után tíz méterről gyengén a rövid sarok mellé gurított. Nagy helyzet volt.

Ezután is a Videoton támadgatott az első félidőben: Filipe Oliveira erőtlen fejese alig kerülte el a kaput, majd a 36. percben Gyurcsó lapos lövése nem okozott problémát a vendégek kapusának. De ez mind semmi! Sándor Györgynek a mérkőzés helyzetét is sikerült kihagynia...

A 39. percben a középpályás teljesen egyedül kapott labdát a kapu előterében, még le is kezelhette volna, ehelyett azonban gyenge megoldást választott: kapásból a kapu fölé-mellé pörgetett. Sándor talán megijedt a nagy lehetőségtől.

SÁNDOR KÖNNYEDÉN EGYENLÍTHETETT VOLNA

A félidő utolsó helyzete is bizonyította, hogy a Genk nem vette túlságosan komolyan a mérkőzést és a Videotont sem. Ezt azért ki kellett volna használnia Sousa legénységének.

SZÜNET

A második félidőben minden ott folytatódott, ahol az elsőben abbamaradt. A Videoton mindent megtett az egyenlítésért. Nikola Mitrovics életerős kapáslövése okozhatott volna problémát, de Kristof Van Hout simán hatástalanította a próbálkozást.

Aztán megint megvolt a helyzetük a belgáknak, egy jó kiugrás után azonban a gólszerző Barda a kapu fölé emelt. A másik oldalon ismét Sándor egyenlíthetett volna, ezúttal a kapu fölé lőtt középről. A csapatkapitány már ekkor meg is fordíthatta volna az állást, ha kicsit higgadtabb...

A VIDEOTON TOVÁBBJUT, HA...

...az utolsó fordulóban nyer a Sporting ellen és a Basel kikap a Genk otthonában.

Minden más esetben a Basel a másik továbbjutó a Genk mellett.

Persze, ha szabadrúgást tudnának rúgni a Vidi-játékosok, akkor sem lenne túl nagy probléma. Kétszer is próbálkozhatott a fehérvári együttes a tizenhatos előteréből, de előbb Mitrovics, majd Brachi választott értékelhetetlen megoldást.

A hajrában érezhető volt, hogy ezen a meccsen semmi sem jön össze a Videotonnak, amely így végül 1–0-ra kikapott egy 50-60 százalékos erőbedobással futballozó Genktől.

A Genk ezzel a győzelemmel már továbbjutott, így nem biztos, hogy túl motivált lesz az utolsó fordulóban a Sportingot ma este legyőző, ezzel a táblázaton a Videoton elé vágó (pontszámban is jobb) Basel elleni mérkőzésen. És még valami: a Videoton számára sem ígérkezik könnyűnek a portugáliai kirándulás az utolsó fordulóban...

Sándor sokat tehetett volna a Vidi újabb sikeréért
Sándor sokat tehetett volna a Vidi újabb sikeréért

BASEL (SVÁJCI)–SPORTING CP (PORTUGÁL)

A házigazdák, a papíron eleve esélyesebb svájciak kezdték jobban a mérkőzést, a 22. percben megérdemelten jutottak vezetéshez. Akkor egy jobb oldali lapos centerezésnél középen a portugál kapus mellett védőtársa, valamint az érkező címzett, Alexander Frei is elcsúszott, utóbbi lábáról azonban továbbpördült a már lelassuló labda. Érkezett a támadást kísérő Fabian Schär, akinek nem volt nehéz dolga a hálóba lőni (1–0).

A folytatásban a Sportingnak adódott helyzete az egyenlítésre, de kimaradt, csakúgy, mint a Basel több és veszélyesebb lehetősége. A szünet után sokáig nem változott a játék képe, döntően az és úgy történt, amit a Basel szeretett volna.

Emberelőny képében jutott nagy lehetőséghez a Sporting – Adilson Varela öt perc alatt állíttatta ki magát két sárgával –, de még mielőtt érdemben kihozhatott volna valamit a plusz egy játékosból, máris kétgólos hátrányba került. Egy Basel-játékos lesre futott a hazai akciónál, a vonalban helyezkedő négy vendégvédő felcsapott önkéntes asszisztensek, és egy emberként, lelkesen integetett, ám miután a svájcit két társa kihagyta az akcióból, Valentin Stocker a kapuba lőtt (2–0).

A kitámadó és sokkolt portugálok ellen három perc kellett az újabb hazai gólhoz. Kapuskidobást követően indult a Basel kontrája, amelynek végén David Degen már ziccerben lőtt (3–0). Három perc alatt két gól tíz embertől, ez K. O.-val felérő ütés. Próbálkoztak a padlóra került vendégek, de már nem túl nagy hittel, lelkesedéssel és szerencsével.

ÖSSZEFOGLALÓ
„Végig domináltunk, de ennyit számít a rutin” – Értékelések

TEKINTSE MEG ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A TALÁLKOZÓRÓL!

EURÓPA-LIGA, G-CSOPORT
5. FORDULÓ (NOVEMBER 22.)
Videoton–RKC Genk (belga) 0–1
Gólszerző: Barda (19.)
EURÓPA-LIGA, G-CSOPORT
Basel (svájci)–Sporting CP (portugál) 3–0 (1–0)
Gólszerző: Schär (23.), Stocker (66.), D. Degen (71.)
Kiállítva: Cabral (58.)
A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Genk 5 3 2 0 9–4 +5 11
2. Basel 5 2 2 1 7–4 +3 8
3. VIDEOTON 5 2 0 3 5–6 –1 6
4. Sporting CP 5 0 2 3 2–9 –7 2
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik