„A Vidire váró Sporting nagy duma, semmi más”

Vágólapra másolva!
2012.10.04. 12:08
null
A Sporting legjobb formában lévő támadója, Ricky van Wolfswinkel (Fotó: archív)
A Videoton ma a Sporting ellen lép pályára először hazai közönség előtt az Európa-ligában. A portugál csapat korábbi vezetőedzője, Bölöni László a Nemzeti Sport kérésére jellemezte a mai ellenfelet. A szakember szerint nem a legjobb passzban érkezik Székesfehérvárra a bajnokságban botladozó lisszaboni gárda, ezért a Videotonnak jó esély nyílik a győzelemre.

A Sporting sikeredzője volt Bölöni László, az erdélyi magyar edző irányításával 2002-ben a csapat aranyérmes lett a bajnokságban, elhódította a kupát, sőt a Szuperkupát is. A szakembert arra kértük, hogy helyezze el a jelenkor futballjában a Sportingot, és mondja el, szerinte milyen erősségű ellenféllel szemben lép pályára csütörtök este a Videoton.

„Noha van bennem tüske, alapvetően szép emlékeket őrzök a Lisszabonban töltött két esztendőről – kezdte Bölöni László. – Szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy jó munkát végeztem, hiszen amit csak lehetett, megnyert a csapat. Ilyen húsz évvel korábban történt meg, mármint hogy mindhárom trófea a klubhoz került. Klasszisokkal és sokra hivatott fiatal futballistákkal dolgozhattam, irányításom alatt a brazil Mario Jardel negyvenhat gólt szerzett a bajnokságban. Sokszor elmondtam már, hogy akkoriban a kezem alatt fejlődött, formálódott az azóta aranylabdás játékossá lett Cristiano Ronaldo, de említhetném még Hugo Viana, Ricardo Quaresma vagy a román Marius Niculae nevét is. Sajnos akkoriban túlságosan is bíztam egyesekben, holott látnom kellett volna, hogy emberi gyengeségeik miatt néhányan nem érdemlik meg a bizalmamat, s itt most nem elsősorban a játékosokra célzok…”

A klub múltja tehát fényes, de nézzük, milyen csapat most a Sporting.

„Szerintem arisztokratikus gőg jellemzi a klubot: nagy duma, más semmi, s közben az elmúlt évi harmincmilliós kiadással mostanra csaknem kétszázmillió eurós tartozást halmozott fel. Míg a Portónál és a Benficánál kiszámíthatóbbak a hétköznapok, a Sporting állandó bizonytalanságban él” – mondta az erdélyi születésű szakember.

A legfontosabb kérdés persze az, vajon a mostani helyzetben mire lehet képes a Videoton.

„A bajnokságban botladozó és nagy bizonytalanság közepette működő Sportinggal találkoznak a fehérváriak, azaz a csütörtök este megfelelő pillanat lehet ahhoz, hogy győzzenek. Meg kell ragadni az alkalmat! A siker egyértelműen jó hatással lenne a Videoton további szereplésére és persze a magyar labdarúgásra is” – fogalmazott Bölöni.

Az edző szavait alátámasztja, hogy Sá Pinto csapata az eddig megszerzett hat pontjával jelenleg csak a 8. helyen áll a portugál élvonalban. Igaz, még csak öt forduló telt el, de az egy győzelem, három döntetlen és egy vereség semmiképpen sem nevezhető biztató kezdésnek, a szurkolóknál főképp a Rio Ave elleni hazai fiaskó verhette ki a biztosítékot és minden bizonnyal az Európa-ligában a Basellel szembeni otthoni gól nélküli döntetlen sem tett jót a csapat önbizalmának, amely a legutóbbi idényben a sorozat elődöntőjéig jutott.

A jelenlegi formája alapján a legjobban a holland Ricky van Wolfswinkelre kell majd figyelniük a fehérvári védőknek, ugyanis a 23 éves támadó öt meccsen három gólt szerzett ebben a szezonban.

A Sporting felemás formáját látva azonban nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a Videoton előző négy tétmeccséből kettőt elveszített (két döntetlen mellett) és csak egy gólt szerzett, miközben ötöt kapott.

Nagy kérdés tehát, hogy ma melyik csapat tud átlendülni a holtponton – ez (is) a mai találkozó tétje.

 

A VIDEOTON MENETRENDJE AZ EL CSOPORTKÖRÉBEN (G-CSOPORT)
szeptember 20.: Genk–Videoton FC 3–0
A csoport másik meccsén: Sporting–Basel 0–0
október 4.: Videoton FC–Sporting 19
október 25.: Videoton FC–Basel 19
november 8.: Basel–Videoton FC 21.05
november 22.: Videoton FC–Genk 19
december 6.: Sporting–Videoton FC 21.05

 


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik