A szovjet olimpiai aranyérmestől az Atom-villanásig

Vágólapra másolva!
2011.06.30. 12:29
null
A paksiak először csomagolhattak európai kupameccs előtt (Fotó: Mirkó István)
Címkék
Ma elrajtol az Európa-liga 2011-2012-es idénye a selejtezők első körével. A kvalifikációs szakaszban kereken ötven klub érdekelt, közülük öten még soha nem indultak nemzetközi kupákban.

 

Az egyik ilyen klub a litván FK Banga. A gargzdai egyesület hat évvel ezelőtt még a harmadosztályban vitézkedett, amikor a húszezres lélekszámot el sem érő városka tehetősebb vállalkozói összefogtak, és egy litván szinten ütőképes csapatot hoztak össze. 2009-re jutottak fel az élvonalba, de úgy, hogy az előttük végzett két együttes nem tudott feljebb lépni. A gárda edzője az az Arminas Narbekovas, aki játékosként a szovjet válogatottal olimpiai aranyérmet szerzett 1988-ban, később négy alkalommal az év futballistája lett Litvániában, sőt, az évszázad litván labdarúgójának is megválasztották.

„A legjobb arcunkat kell mutatni debütálásunkkor – nyilatkozta Narbekovas, aki a hatodik helyen végzett fiaival a legutóbbi bajnokságban, és a kupadöntőben a bajnok Ekranastól kaptak ki. – De tudom azt is, hogy egy erős ellenféllel csapunk össze, amely évek óta jól teljesít."

Az erős ellenfél egyébként az azeri Karabah, amely kétségkívül rutinos UEFA-kupa és Európa-liga selejtezős egyletnek számít.

A Banga mellett a feröeri ÍFFuglafjördur is átesik a nemzetközi tűzkeresztségen. Az 1946-ban alapított ÍF jóval veretesebb múltra tekinthet vissza, mint a litvánok, lévén 1979-ben bajnok lett (ne feledjük, a feröeri klubok csak 1992-től indulhatnak az európai kupákban).

2006-ban a másodosztályban is megmerítkeztek a fuglafjörduriak, de 2010-ben bejutottak a nemzeti kupa döntőjébe, bár ott veszítettek az EB/Streymur ellen. A pontvadászatban viszont a negyedik helyen végeztek, ez pedig EL-selejtezőt ért. Nemrégiben két magyar futballista is megfordult a fuglafjörduri csapatnál: a kapus Gángó András és a középpályás Sinkó Balázs.

Nincs a legjobb formában mostanában az ÍF, de elnökük, Ólavur Larsen nem borúlátó az izlandi KR Reykjavík elleni összecsapás előtt:

„A szezont megelőzően az izlandi edzőtáborozás során két ottani másodosztályú ellenféllel is megmérkőztünk, és sokkal jobbak voltunk nálunk. Ezért azt mondom, nem vagyunk esélytelenek a KR-rel szemben sem".

Nem tudni, hol alapozott a Dinamo Tbiliszivel párba kerülő moldovai Milsami Orhei, amely ilyen néven mindössze egy éve létezik. Az ambiciózus tulajdonos, a 24 esztendős Ilan Sor édesapja emlékének kíván adózni a klubbal, amelybe nem kevés pénzt fektetett.

„Hatalmas futballrajongó volt, szenvedélyét én is megörököltem – vallott erről Sor. – Segíteni akarom mindezzel a moldovai labdarúgás fejlődését is".

A korábbi FC Viitorul Orhei a keresztelő után kezdésként a tabella harmadik helyén végzett, de mint az edző, az egykori román válogatott támadó, Stefan Stoica elárulta, a stabil csapat és a kiváló öltözői atmoszféra megteremtése csak az első lépes volt, most legalább két kört tennének az EL-ben. Ebben ukrán, spanyol, brazil, elefántcsontparti, ghánai és természetesen román légiósok is segíthetik.

A walesi Neath FC sem tekint vissza évszázados múltra, lévén jelenlegi formájában 2006-ben jött létre, még mint Neath Athletic, amikor az egyesület másodosztályban szereplő jogelődje összeolvadt a Skewen Athletickel. Két év múlva követte ezt egy stadion- és névváltoztatás. A klub elnöke a neves politikus, Peter Hain, aki 2010-ben leigazolta az egykoron a Swansea Cityben profiskodó Kristian O'Leary, Lee Trundle duót, amely bronzéremig vezérelte társait, majd a rájátszásban kiharcolta a legénység az EL-indulás jogát is.


Az ötödik „kupaszűz" a magyar Paks, amely 1952-ben alakult, és hívták Paksi Kinizsi SK-nak, Paksi SE-nek és Paksi Atomerőmű SE-nek is, az élvonalba kerüléstől, 2006-tól pedig Paksi FC néven futott. Egészen a közelmúltig, mert az új idényben mint MVM Paks szerepel majd a honi pontvadászatban.

A Paks igazi mintacsapat lett idehaza: egyrészt csak magyar futballistákat foglalkoztat a klub, másrészt az öltözői hírek szerint a vezetők komolyan felléptek minden bundagyanús esemény ellen (akitől kellett, megváltak); harmadrészt alacsony költségvetésükből kihozták a maximumot, amikor 2011-ben megnyerték a Ligakupát, a bajnokságban pedig a második helyen végeztek. Az uefa.com külön is felhívja a figyelmet a 15 góljával bronzcipőt szerző támadó középpályásra, Böde Dánielre.

A paksiak ellenfele az andorrai UE Santa Coloma, amely ellen kötelező kivívni a továbbjutást, de az örmény Ulissesszel megvívó Ferencváros is hasonló cipőben jár.

További mérkőzések az EL-ben:

1. SELEJTEZŐKÖR
AZAL Baki (azeri)–FK Minszk (fehérorosz)17.00
Bananc (örmény)–Rusztavi (grúz)17.00
Banga (litván)–Qarabag (azeri)17.30
Trans (észt)–Rabotnicski (macedón)17.30
Rad (szerb)–Tre Penne (San Marinó-i)17.30
Daugava (lett)–Tromsö (norvég)18.00
Elfsborg (svéd)–Fola (luxemburgi)18.00
Honka (finn)–Kalju (észt)18.00
Aalesund (norvég)–Neath (walesi)19.00
UE Santa Coloma (andorrai)–Paks (magyar)19.00
Ferencváros (magyar)–Ulisses (örmény)19.00
Dinamo Tbiliszi (grúz)–Milsami Orhei (moldovai)19.00
Varazdin (horvát)–Lusitans (andorrai)19.00
Szpartak Trnava (szlovák)–Zeta (montenegrói)19.00
ÍF (feröeri)–KR (izlandi)20.00
TNS (walesi)–Cliftonville (északír)20.00
ÍBV (izlandi)–St. Patrick's (ír)20.00
Käerjéng (luxemburgi)–Häcken (svéd)20.00
Fulham (angol)–NSÍ (feröeri)20.30
Renova (macedón)–Glentoran (északír)20.30
Jagiellonia (lengyel)–Irtis Pavlodar (kazah)20.30
Birkirkara (máltai)–Vllaznia (albán)20.30
Koper (szlovén)–Sahtar Karagandi (kazah)20.45
Siroki Brijeg (bosznia-hercegovinai)–Olimpija Ljubljana (szlovén)20.45
Buducsnoszt Podgorica (montenegrói)–Flamurtari (albán)21.00

A MAGYAR CSAPATOK MÉRKŐZÉSEIRŐL TERMÉSZETESEN ÉLŐ, SZÖVEGES KÖZVETÍTÉST IS OLVASHAT AZ NSO-N!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik