FTC: A Konferencialiga csodálatos utazás – Orosz Pál

Vágólapra másolva!
2023.12.15. 20:08
null
Orosz Pál joggal lehetett elégedett a Fiorentina elleni döntetlen után (Fotó: Koncz Márton)
Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója azt mondta, több szempontból is nagyon fontos mérkőzés volt a csütörtöki, Fiorentina elleni Ekl-csoportmeccs az utolsó fordulóban, és az 1–1-es döntetlen, a továbbjutás után megkönnyebbülést éreztek.

 

A Ferencvároselső magyar csapatként zárt egy csoportkört veretlenülaz európai porondon, Orosz Pál szerint ez nagy fegyvertény. Hangsúlyozta: a nyáron kezdődött nemzetközi sorozatban 12 mérkőzésen mindössze egyszer kapott ki a csapat, a csoportban pedig egyszer sem, ráadásul a Fiorentina és Genk ellen egyszer sem játszottak hátrányban.

„Ez egy nagyon nehéz csoport volt. Azt merem mondani, hogy Európa-liga szintű, s abból sem egy gyengébb. A Fiorentina és a Genk sokszoros költségvetésből tud dolgozni, mint mi. Nagyon fontos volt, hogy jól szerepeljünk, nemcsak azért, hogy megfelelően tudjuk képviselni a magyar klublabdarúgást, hanem magunk miatt is. Most már büszkén mondhatom, hogy a sorsolásoknál nincs az, hogy örülnének, hogy a Ferencvárost kapják ellenfélnek” – mondta Orosz Pál.

Az FTC két egymást követő évben szerepelhet tavasszal is a nemzetközi porondon, a vezérigazgató szerint ez nagyon sokat lendít az egyesület megítélésén.

„Másképp tekintenek ránk, másképp szólnak hozzánk, másképp viselkednek velünk” – mondta Orosz, felidézve, hogy amikor 2010-ben elkezdték felépíteni a csapatot, nagyon mélyen voltak, financiálisan és sportszakmailag is nagy utat jártak be azóta.

„Eljutottunk ide, és nem szeretnénk itt megállni” – jelentette ki.

Az FTC a hétfői, nyoni sorsoláson az Európa-liga harmadik helyezettjei közül kap majd ellenfelet a tavaszi folytatásra, a párharc tétje a 16 közé jutás lesz. A lehetséges riválisok: az izraeli Maccabi Haifa, a norvég Molde, a svájci Servette, a belgaUnion Saint-Gilloise, az osztrák Sturm Graz, a spanyol Real Betis, a holland Ajax és a görög Olympiakosz.

„Nincs ideális ellenfél, de az FTC sem az a többieknek” – fogalmazott a sportvezető, emlékeztetve arra, hogy a múltban már többször is sikerült áthidalniuk a financiális különbségeket. Most is alaposan fel kell majd készülni, „és a pályán nem szabad azzal foglalkozni, hogy a riválist hogy hívják”.

Orosz szerint nehéz megmondani, hogy meddig juthat el az együttes az Ekl-ben, ez függ az ellenféltől és attól is, hogy a sérültek hogyan tudnak visszatérni. Az azonban tény – mondta –, hogy a csoportban kétszer is döntetlent játszottak az idei döntős Fiorentinával. A vezérigazgató beszélt arról is, hogy a Fradi 12 nemzetközi meccsel többet játszott, mint hazai riválisai, azaz intenzív időszak van a csapat mögött, ez igénybe vette a játékosokat fizikailag és mentálisan is, talán ennek is tudható be, hogy az OTP Bank Ligában a közelmúltban voltak nehezebb mérkőzéseik.

A tavaszi folytatással kapcsolatban idézte Kubatov Gábor klubelnököt, miszerint „az FTC mindig mindent meg akar nyerni”, fontos a bajnokság és az Ekl is.

„A Konferencialiga csodálatos utazás, nagy kaland minden játékos számára” – mondta Orosz, hangsúlyozva, hogy a nemzetközi porond jó lehetőség lehet a futballisták és a klub számára is a jövőbeli ajánlatok előtt.

Az esetleges téli átigazolásokkal kapcsolatban Orosz azt mondta, lesz változás, de nem lesz akkora a mozgás, mint korábban. Ahogy fogalmazott: a játékosok nagy leterheltsége miatt, az esetleges sérülések megoldására gondoskodni kell a megfelelő pótlásokról, s ezért mindent meg is tesznek majd.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
F-CSOPORT

Ferencváros–Fiorentina (olasz) 1–1 (0–0)
Budapest,Groupama Aréna,20 657néző.Vezette:Luis Godinho (portugál)
FTC:Dibusz – Makreckis, Aaneba, I. Cissé, Civic (Botka, 64.) – Abu Fani, Esiti (Ben Romdan, 79.) – Katona B. (Besic, 79.), Zachariassen, Marquinhos – Varga Barnabás (Lisztes, 67.).Vezetőedző:Dejan Sztankovics
Fiorentina:
O. Christensen – Kayode, Milenkovics, Ranieri, Parisi– Mandragora (Nzola, 63.), Maxime Lopez, Barák – Nicolás González (Ikoné, 20.), Beltrán, Brekalo (Kouamé, 63.).Vezetőedző:Vincenzo Italiano
Gólszerző:Zachariassen (48.), ill. Ranieri (73.)

AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Fiorentina 6 3 3 14–6 +8 12
2. FERENCVÁROS 6 2 4 9–6 +3 10
3. Genk 6 2 3 1 8–5 +3 9
4. Csukaricski 6 6 2–16 –14 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik