Címlapsztori: Ilyen gólról álmodni sem mertem! – Alekszandar Pesics

Vágólapra másolva!
2023.12.02. 08:20
null
„Elképesztő érzés volt látni, hogy a labda a hálóban köt ki” (Fotó: fradi.hu)
Alekszandar Pesics a 98. percben szerzett győztes gólt az Európa-konferencialigában a Csukaricski ellen: a szerb csatár abban bízik, ezzel a sikerrel végre visszataláltak a győztes útra.

 

– Így kell hazatérni Szerbiába?
– Ne is mondja...! – fújt nagyot Alekszandar Pesics a Csukaricski ellen 2–1-re megnyert mérkőzés másnapján; a találkozón a 98. percben ő szerezte a Ferencváros győztes gólját. – A Leszkovachoz közeli városban, Nisben születtem, ott nőttem fel, a mérkőzés előtti éjszakát is a ott töltöttük. Különös érzés volt otthon lenni.

– Akkor el tudom képzelni, mit érzett, amikor az utolsó pillanatokban a kapuba vágta a labdát. Leírhatatlan érzés volt?
– Nehéz szavakba önteni. A hazafelé tartó úton mondtam is a gólpasszt adó Eldar Civicnek, előtte valahogy sosem talált meg a labda. Vagy túlzottan elém jött, vagy nagyon mögém. Ez az ívelés azonban éppen a mellemre érkezett, átvettem, azzal a mozdulattal kapura fordultam, majd lőttem. Mondhatnám, hogy pontosan oda akartam rúgni a labdát, ahová ment, de bevallom, úgy voltam vele, adjam bele minden erőmet, és találjam el a kaput. Elképesztő érzés volt látni, hogy a labda a hálóban köt ki.

 

Az öltözőben történtek a csapatra tartoznak

– Az a típusú csatár, aki sokszor eltűnik a mezőnyben, várva a lehetőséget, hogy aztán a semmiből szerezzen gólt. Mindig ez volt jellemző a futballjára?
– Valóban sokszor döntöttem el így meccset. A Csukaricski elleni nem volt életem legjobb kilencven perce, az első félidőben rendkívül keveset találkoztam a labdával, és a fordulás után sem jött felém sok felívelés. Nem éreztem a játékot, de az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy Varga Barnabás hosszú kiválása miatt sorozatban kell végigjátszanom a mérkőzéseket, pedig ne feledjük, a nyáron rögtön az első felkészülési mérkőzésünkön súlyos vállsérülést szenvedtem, és az egész felkészülést ki kellett hagynom. Az erőállapotom így érthetően nem a legtökéletesebb, a Csukaricski ellen is fogyott a szufla, de nem adtam fel. A végsőkig harcoltam.

– Dejan Sztankovics vezetőedző a meccs után úgy fogalmazott, a szünetben a játékosaihoz úgy szólt, mint édesapa a gyermekeihez. „Apaként” mérges volt, felemelte a hangját, vagy biztatott?
– Próbált a lelkünkre hatni. Nem részletezném, mit mondott, ő is arról beszélt, ami akkor elhangzott, az az öltöző belügye. Annyit elárulhatok, súlyos témákat pendített meg. Próbáltuk magunkba szívni a szavait, és jól jellemzi a mentalitását, ahogyan cserélt. Kockáztatott, nem is keveset, és végül bejöttek a húzásai. Lehet, hogy a szakmai stáb a kispadon nem élvezte a mérkőzést, vagy hogy a szurkolók el tudtak volna képzelni könnyedebb csütörtök esti győzelmet is, de én végül is úgy vagyok vele, a lényeg hogy nyertünk. Most csak a három pont számított.

– Ilyen nyögvenyelős kilencven percre készült?
– Sejtettem, hogy nehéz meccs lesz, hogy vért kell izzadnunk a sikerért, de ilyen forgatókönyvről, ilyen gólról álmodni sem mertem. Valljuk be, szerencse is kellett a győzelmünkhöz, de szerencséje csak annak a csapatnak van, amelyik megdolgozik érte. Amelyik mindent megtesz, hogy győztesen hagyhassa el a pályát. Mi megdolgoztunk a sikerért.

A vakáció alatt a barátok nem cukkolhatják…

– A meccs előtt azt mondta, jó lenne ismét a Csukaricski kapujába találni, mondván, ha a télen hazamegy vakációzni, a barátok még véletlenül se cukkolhassák.
– Viccből mondtam, az más kérdés, hogy minden viccnek a fele igaz. Különös érzés volt odahaza lenni, közel az otthonomhoz pályára lépni, és miután sok barátom ott volt a mérkőzésen, nekik is szerettem volna bizonyítani. Azt hiszem, a téli szünetben lesz miről beszélni odahaza. Leülünk a haverokkal, barátokkal, és ezt az estét is elemezzük majd.

Fotó: fradi.hu
Fotó: fradi.hu

 

– A családja is kint volt a meccsen?
– Ne is mondja...! Ilyen az én szerencsém. A feleségem és a gyerekek Belgrádban élnek, édesanyám és a nővérem Nisben, naná hogy mindenki most van Budapesten. A hétvégén érkezett meg édesanyám is, még néhány napig a magyar fővárosban marad, de mondani sem kell, a televízióban természetesen nézték az összecsapást. A lefújást követően rögtön hívtam is őket telefonon, nagyon boldogok voltak, hogy így sült el ez az este számomra.

– A gólja már csak azért is rendkívül fontos volt, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a csoportkör utolsó fordulójának úgy kell-e nekifutni, hogy mindenképpen le kell győzni a Fiorentinát, vagy adott esetben elég a döntetlen is.
– Ha tovább akarunk jutni, a Fiorentina ellen is győzelemre kell törekednünk. Nem lehet úgy nekivágni egy mérkőzésnek, hogy elég a döntetlen. Aki valaha is játszott, tudja, egyetlen futballista sem megy úgy ki a pályára, hogy ne szeretne győzni. Ráadásul a Groupama Arénában fogadjuk az olaszokat, erősek, egyértelműen ők a csoport legjobbjai, mégis megfoghatjuk őket. De addig sok mérkőzésünk van még, egymást követik a találkozók, a Mezőkövesd elleni elmaradt találkozónkat is pótoljuk. Fontos lenne, hogy végre a bajnokságban is elkezdjünk újra győzni.

A zöld-fehérek továbbra is veretlenek az F-csoportban

– Mekkora pluszt adhat a csapatnak a Csukaricski elleni győzelem?
– Az elmúlt hetekben sokszor játszottunk jól, uraltuk a mérkőzést, mégsem győztünk. A Csukaricski ellen nem játszottunk jól, mégis győztünk. Ilyen a labdarúgás... Fontos volt ez a siker, továbbra is veretlenek vagyunk a csoportban, másfelől talán újra visszataláltunk a győztes útra.

Elkerülné a playoffkört a Fiorentina
Firenzében is izgalmas mérkőzést játszottak, bár a Genk az első félidő végén vezetést szerzett, a Fiorentina még a szünet előtt egyenlített, majd a második játékrész végén Nicolás González tizenegyesével 2–1-re megnyerte a találkozót. Az olasz csapat ezzel biztossá tette a továbbjutását, és ha az utolsó körben legalább egy pontot szerez a Ferencváros ellen, csoportelsőként várhatja az egyenes kieséses szakaszt. Bár a Fradinak szintén jó lenne az iksz, azért érdemes hozzátenni, hogy a csoport első helyezettje automatikusan a legjobb tizenhat közé jut, míg a csoportmásodikok az El-harmadikjaival játszanak a playoffkörben.
„Bár továbbjutottunk, szeretnénk elkerülni a playoffkört, ezért mindenképpen pontot kell szereznünk a Ferencváros ellen – idézte a Sky Sport Italia a Fiorentina vezetőedzőjét, Vincenzo Italianót. – A Genk ellen az első félidőben nem játszottunk jól, a folytatásban viszont magasabb fokozatra kapcsoltunk, és megérdemelten nyertünk. Ugyanakkor a védekezésünkön mindenképpen javítanunk kell, mert elkerülhető gólt kaptunk, és ebben az idényben ez már sokadszor fordult elő.”
A Fiorentina a hétvégén a Salernitanát fogadja, majd a Balogh Botondot soraiban tudó Parma elleni kupameccs következik, december 10-én a Roma elleni rangadón, négy nappal később pedig a Fradi elleni, csoportelsőségről döntő összecsapáson lép pályára. (S. Á.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT

Csukaricski (szerb)–Ferencváros 1–2 (1–0)
Leszkovac,
Dubocsica Stadion, 1200 néző. Vezette: Al-Emara (finn)
CSUKARICSKI: N. Filipovics – N. Sztankovics, Szubotics, B. Kovacsevics – Tosics, S. Sissoko, Kovac (V. Jovanovics, 85.), Ivanovics, Miladinovics (Singh, 81.) – Adzsics (Nikcsevics, 71.), M. Cvetkovics (Adetunji, 85.). Vezetőedző: Igor Matics
FERENCVÁROS:
Dibusz – Makreckis (Botka, a szünetben), Abena (Besic, 69.), I. Cissé, C. Ramírez (Civic, a szünetben) – Sigér (Lisztes, a szünetben), Abu Fani – Marquinhos, Zachariassen, A. Traoré (Katona B., 49.) – Pesics. Vezetőedző: Dejan Sztankovics
Gólszerző:
Adzsics (11.), ill. Zachariassen (83.), Pesics (90+8.)
Kiállítva:
V. Jovanovics (a lefújás után)

A csoport másik mérkőzésén
Fiorentina (olasz)–Genk (belga) 2–1
(Martínez Quarta 45+4., Nicolás González 82. – 11-esből, ill. Kayember 45.)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina 5 3 2 13–5 +8 11
2. FERENCVÁROS 5 2 3 8–5 +3 9
3. Genk 5 1 3 1 6–5 +1 6
4. Csukaricski 5 5 2–14 –12 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik