Ekl: Az edzőnk jól ismeri az olasz futballt, ez előnyt jelenthet – Alekszandar Pesics

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.10.04. 07:13
null
Alekszandar Pesics ebben az idényben nyolc tétmeccsen szerepelve négy gólt ért el a Fradiban – az ötödiket csütörtök este Firenzében szerezheti meg (Fotó: Török Attila)
Játszott Olaszországban, így tudja, mi vár(hat) a Ferencvárosra csütörtök este az Ekl-csoportkörben Firenzében. Alekszandar Pesics jó barátjával, Nikola Milenkoviccsal szándékosan nem beszélt az elmúlt napokban.

 

Tíz országban futballozott, többek között a Serie A-ban is megfordult, Szerbián kívül játszott Franciaországban, Olaszországban, Görögországban, Moldovában, Szaúd- Arábiában, Dél-Koreában, Izraelben, Törökországban és most Magyarországon – Alekszandar Pesics igazi vándormadár. A 31 esztendős csatár lapunknak korábban elmondta, leginkább Törökországban és Olaszországban szeretett élni – a héten visszatérhet egyik kedvenc országába, hiszen a Ferencváros csütörtökön 21 órától az Európa-konferencialiga csoportkörében a Fiorentina vendége lesz.

„Szeretnék helyesbíteni, Budapest máris harcba szállt az első két hely valamelyikéért – célzott a kedvenc városaira Alekszandar Pesics a közelgő Ekl-mérkőzés előtt. – A magyar főváros egyszerűen csodálatos, a családunkkal imádunk itt lenni. Bergamo is remek hely volt, Milánó egy ugrásnyira volt onnan. A francia Toulouse játékosaként kölcsönben szerepeltem az Atalantában, eleinte sérüléssel bajlódtam, ám így is szép időszakot töltöttem ott. Abban az idényben a Napoli, a Juventus, a Bologna vagy éppen a Torino ellen is pályára léphettem, az Olasz Kupában gólt szereztem, ettől függetlenül el kell ismernem, nem az volt életem legjobb évada... De ezzel együtt szívesen emlékszem arra az időszakra, Olaszországban tanultam meg, hogyan kell élvezni az életet, jókat enni vagy például odafigyelni az öltözködésre.”

A Ferencváros csatára 2016–2017-ben a Fiorentina ellen nem lépett pályára, így kifejezetten örült, amikor a sorsolásnál kiderült, a Serie A egyik élcsapata is a Fradi csoportjába került. A nyári vállsérüléséből felépülve pillanatok alatt formába lendült, az NB I-ben, az Európa-konferencialiga rájátszásában, a Magyar Kupában, valamint az Ekl-csoportkör első fordulójában a Csukaricski (3–1) ellen is betalált.

Góljára Firenzében is nagy szükség lenne.

„Az olasz bajnokság szerintem az angol után a világ legerősebbje. Taktikailag hihetetlenül felkészült minden együttes, a védők kemények, a csatárok gyorsak. Örültem, amikor kiderült, hogy a Fiorentinával is találkozunk a csoportkörben, az ott játszó Nikola Milenkovics jó barátom, ha pályára lépek, alighanem többször szembekerülünk egymással. Az elmúlt napokban azonban nem kerestük egymást... Nemrégiben még Luka Jovics is a Fiorentina játékosa volt, vele is jó a kapcsolatom. A nyáron egyébként éppen Belgrádban láttam a Fiorentinát játszani, a Crvena zvezdával vívott felkészülési találkozót, nem gondoltam volna, hogy hamarosan tétmeccsen léphetek pályára ellene.”

A Ferencváros a csoportkör első fordulójában hazai pályán az FK Csukaricskit verte meg könnyedén 3–1-re, Alekszandar Pesics mellett Varga Barnabás és Owusu Kwabena volt eredményes, és miután a másik mérkőzésen a belga Genk hazai pályán 2–2-t játszott a Fiorentinával, a zöld-fehérek a csoport éléről várják a második kört.

Dejan Sztankovics (jobbra) eddigi legnehezebb meccse következik a Ferencváros vezetőedzőjeként (Fotó: Árvai Károly)
Dejan Sztankovics (jobbra) eddigi legnehezebb meccse következik a Ferencváros vezetőedzőjeként (Fotó: Árvai Károly)

 

A szerb csatár azonban tudja, ennek semmi jelentősége.

„A Csukaricski jó csapat, de úgy érzem, a másik három harcol majd a csoport első két helyéért. Csütörtökön Firenzében alighanem az egyik legnehezebb kilencven perc vár ránk, de félnünk, megijednünk semmiképpen sem szabad. Biztos vagyok benne, az olaszok sem vesznek félvállról bennünket, hiszen a Ferencváros mostanra rangot vívott ki magának a nemzetközi színtéren is.”

Az olasz együttesben az említett Nikola Milenkovicson kívül olyan sztárok szerepelnek, mint a korábban a Barcelonát, a Liverpoolt és Juventust is erősítő brazil Arthur Melo, az olasz válogatott Giacomo Bonaventura és az argentin Nicolás González.

A Fradinak talán előnyt jelenthet, hogy vezetőedzője, Dejan Sztankovics legszebb játékoséveit az Interben töltötte, jól ismeri az olasz stílust, az olasz mezőnyt.

„Ez valóban így van – mondta Alekszandar Pesics. – Kis túlzással a fél életét Olaszországban töltötte, ismeri az ottani csapatokat, a mai napig figyelemmel követi a bajnokságot, nem is olyan régen még a Sampdoria vezetőedzője volt, így közeli élménye is van a Fiorentináról. Biztos vagyok benne, tudja, mire kell odafigyelnünk a firenzeiek ellen.”

A Ferencváros szerda délelőtt – rendhagyó módon – idehaza, a Népligetben tréningezik, s ebéd után indul el Olaszországba. A játékosok a landolást követően feltérképezik a mérkőzésnek otthont adó Artemio Franchi Stadiont, majd másnap 21 órától összecsapnak a Fiorentinával.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
F-CSOPORT
21.00:Fiorentina (olasz)–Ferencváros (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!
21.00:Csukaricski (szerb)–Genk (belga)

AZ ÁLLÁS
F CSOPORTMGyDVL-KGkP
1. FERENCVÁROS11
3–1+23
2. Fiorentina112–201
3. Genk112–201
4. Csukaricski111–3–20

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik