Könnyed győzelemmel nyitotta a csoportkört a Fradi az Ekl-ben

Vágólapra másolva!
2023.09.21. 18:35
null
Gyorsan fordított a Fradi, még az első félidőben (Fotó: Árvai Károly) – <a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/ekl-ftc-csukaricski-3-1-fotok-arvai-karoly-torok-attila--7245" target="_blank">A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK</a><br />
A labdarúgó Európa-konferencialiga csoportkörének 1. fordulójában a Ferencváros hazai pályán 3–1-re legyőzte a szerb Csukaricskit.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
F-CSOPORT
FERENCVÁROS–FK CSUKARICSKI (szerb) 3–1 (2–1)
Budapest, Groupama Aréna, 17 589 néző.Vezette: Guillermo Cuadra (Guadalupe Porras Ayuso, Alejandro Estévez Iglesias) – spanyolok
FERENCVÁROS: Dibusz – Botka (Sigér D., 52.), S. Mmaee, I. Cissé, C. Ramírez – Makreckis, Abu Fani (Ben Romdan, 74.) – Zachariassen – Marquinhos, Varga B. (Pesics, 67.), Owusu (Lisztes, 74.). Vezetőedző: Dejan Sztankovics
CSUKARICSKI:
Szamurovics – Sztevanovics (Rogan, 88.), Szubotics, Vranjes – N. Tosics, Nikcsevics (A. Jankovics, a szünetben), S. Sissoko, Docics (N. Sztankovics, 64.), Kovac (Miladinovics, a szünetben) – S. Adetunji (Cvetkovics, 78.), D. Ivanovics.Vezetőedző: Igor Matics
Gólszerző: Varga B. (44. – 11-esből), Owusu (45+6.), Pesics (79.), ill. D. Ivanovics (26.)

A találkozó onlive, szöveges tudósítása itt olvasható!

Mindenki Dejan Sztankovicsra volt kíváncsi. Már a mérkőzés előtti napon is érezhető volt, a helyszínre érkező szerb újságírókat is leginkább a korábbi kedvencük hozta lázba (a Csukaricski ezúttal másodlagos volt), és a mérkőzés napján is a Ferencváros vezetőedzője került a középpontba.

Mindenki azt vizslatta, mire megy új csapatával, hogyan fogadja a ferencvárosi közönség, helyén üldögélve szeret meccselni, esetleg a személyéhez illő szenvedéllyel ordítja végig a kilencven percet. Nehéz volt megtippelni azt is, milyen stílusú Ferencváros lép pályára csütörtök este, nem véletlenül fogalmazott úgy még az ellenfél vezetőedzője, Igor Matics is, hogy nemigen lehet tudni, mire számítson kollégájától, Dejan Sztankovicstól.

Aztán, amikor az Interben több mint 230 tétmérkőzésen pályára lépő korábbi futballista először megjelent a játékoskijáróban, és elindult a hazai kispad irányába, mintha minden szem rászegeződött volna. Amint a labda útjára indult, kiderült, a szerb tréner nem az a típus, aki a kispadról figyelné a pályán zajló eseményeket, keresztbe font karokkal nyomban az oldalvonal mellé állt, és ha a helyzet úgy kívánta, kieresztette a hangját. A hadrenden nem változtatott, maradt a Sztanyiszlav Csercseszov és Máté Csaba által is előszeretettel alkalmazott taktika, a négy védő előtti két védekező középpályás mozgott, a három támadó előtt pedig a befejező csatár rohamozta a kaput. Dejan Sztankovics meglepőbb edzői húzása az volt, hogy az elmúlt hetekben a védelem jobb oldalán remekül futballozó Cebrail Makreckist a védősor elé tolta, míg hol a bal, hol a jobb oldalon szélsőként játszó Kristoffer Zachariassent középre rendelte, a norvég játékos onnan támogatta az elöl lévő Varga Barnabást.

Utóbbi kifejezetten aktívan kezdte a mérkőzést. Előbb lesgólt szerzett, majd kétszer is veszélyesen érkezett a kapu előterébe, kevésen múlt a vezető hazai gól. A szenvedély nemcsak a ferencvárosi, a Csukaricski kispadjánál is tapasztalható volt, ha valamelyik futballistába keményebben belerúgtak, nyomban öten-hatan is felpattantak a helyükről, hogy az oldalvonal mellől gyakoroljanak nyomást a játékvezetőre. A ferencvárosi támadások gördülékeny felépítését az sem segítette, hogy a vendégek három belső védővel, és két szélső hátvéddel húztak élő falat a tizenhatosuk előterében, sokszor olyan volt, mintha vonalzóval húzták volna meg az egyenest a hátsó alakzat futballistái között.

Bárcsak ez lett volna a Fradi legnagyobb gondja ebben az időszakban...

Sokkal nagyobb baj volt, hogy a Csukaricski háromszor is veszélyes ellentámadást vezetett, sőt, a vendégek a 26. percben kihasználták a tétovázó ferencvárosi védők hibáit. A vendégek gólja előtt többen is tisztázhattak volna, végül Samy Mmaee maradt le az oldalról érkező lapos beadásról és emberéről, Djordje Ivanovics szépen lőtt a jobb alsó sarokba.

A szünet előtt aztán főszerepet kapott a VAR-rendszer: előbb Guillermo Cuadra Fernández játékvezető visszavont egy elsőre megítélt 11-est, majd másfél percen át kellett várni, hogy a másodikat valóban megadja-e. A gólfelelős Varga Barnabás a hosszú huzavona után magabiztosan értékesítette a 11-est, majd a büntetőt kiharcoló Owusu Kwabena magyarországi karrierje legnagyobb gólját szerezte. Ha edzésen így eltalálja a labdát, akkor is alighanem megölelgetik társai, ám egy ilyen fontos összecsapáson nem volt meglepő, ha az összes ferencvárosi játékos egy kupacban ünnepelt – nehéz félidő végén előnnyel vonulhatott szünetre a magyar bajnok.

Varga belőtte a büntetőt (Fotó: Árvai Károly)
Varga belőtte a büntetőt (Fotó: Árvai Károly)

A férfias küzdelem a második félidőre is megmaradt.

Egyik csapat játékosai sem húzták vissza lábukat a párharcoknál, olykor keményen csattantak a sípcsontvédők, a sok szabálytalanság miatt gyakran kerültek földre a labdarúgók, vagyis nem volt folyamatos a játék. A Ferencváros többet birtokolta a labdát, és több támadást is vezetett (a 75. percig harminchatot, míg a vendégek mindössze tízet), a találkozó utolsó harmadában Sztankovics frissítette a csapatát. A cserék jól sikerültek: Alekszandar Pesics pályára lépését követően harminc másodperccel máris gólt szerezhetett volna, a középpályán Sigér Dávid robotolt fel s alá, majd jött a(z egyik) közönségkedvenc, Lisztes Krisztián is, aki szokásához híven helyzetbe került. Lövése ugyan elakadt a szerbek kapusában, ám a kipattanót Alekszandar Pesics kíméletlenül bevágta a léc alá, eldöntve a találkozó sorsát. A vendégek vezetőedzője, Igor Matics is próbált variálni, beküldte a szerb futball egyik legnagyobb tehetségét, a 16 esztendős Mihajlo Cvetkovicsot, aki a hétvégén a Crvena zvezda ellen 2–1-re megnyert találkozón is pályára lépett.

A csütörtöki mérkőzés végére kijött a két csapat közti (tudás)különbség, a vendégek kénytelenek voltak fejet hajtani a Ferencváros előtt. A ferencvárosi tábor magyar zászlót lobogtatva köszönte meg, hogy a csapat a klub történetének első Európa-konferencialiga-mérkőzésén győzelemmel rajtolt, megadva az alaphangot a folytatásra.

Kell(ett) is a jó indulás, hiszen a Fradira nem akármilyen folytatás vár a csoportkörben, a következő két fordulóban a két legerősebb csapat otthonába látogat, október 5-én a Fiorentina, október 26-án pedig a Genk vendége lesz. 3–1

LISZTES: SZTANKOVICS ODA TUD CSAPNI AZ ASZTALRA, AZ ILYEN EDZŐKET SZERETEM

NAGYON HIÁNYZOTT – SIGÉR KÖZEL 3 ÉV UTÁN JÁTSZOTT CSOPORTKÖRÖS MÉRKŐZÉSEN

A találkozó onlive, szöveges tudósítása itt olvasható!

Ketten a vendégszektorban – Fradi-sállal
Hogy nem a Csukaricski Szerbia legnépszerűbb klubja, mi sem bizonyította jobban, mint hogy a csütörtök esti Európa-konferencialiga-mérkőzésen mindössze ketten (!) üldögéltek a vendégszektorban. Különös látvány volt az üresen ásítozó sarki lelátórész, még a litván Zalgiris Vilniust és a feröeri Klaksvíkot is többen kísérték el a magyar fővárosba, mint a Csukaricskit. Később kiderült, a vendégszektorban üldögélő középkorú pár is a Ferencvárosnak szurkolt, többször is a magasba emelték a zöld-fehér Fradi-sálat.

A csoport másik mérkőzése: Genk–Fiorentina 2–2

Hét helyen változott a Fiorentina kezdőcsapata a Genk ellen a hétvégi, Atalanta ellen 3–2-re megnyert bajnokihoz képest. Bekerült a csapatba Luca Ranieri is, aki védő létére már az első félidőben két fejes góllal hálálta meg a bizalmat.

A huszonnégy éves futballista pályafutása egyik legemlékezetesebb találkozóját játszotta, felnőtt szinten ugyanis eddig mindössze egyszer volt eredményes, még 2021 októberében a Salernitana játékosaként az Empoli ellen – most pedig fél óra sem kellett neki a duplázáshoz. Az Európa-konferencialiga légköre egyébként nem ismeretlen számára, az előző kiírásban az egyenes kieséses szakaszban alapembernek számított a döntőig menetelő firenzei csapatban.

Az egyelőre kérdés, hogy ezúttal milyen messzire jut az olasz csapat, mindenesetre csütörtök este nem tudta megőrizni az előnyét, a hajrában ugyanis Mark McKenzie fejesével egyenlített a Genk. Az utolsó néhány percben nagyon nyomtak a belgák, és a hosszabbításban két nagy helyzetük is volt, ám az eredmény már nem változott, 2–2-vel ért véget a csoport másik találkozója.

AZ ÁLLÁS
F CSOPORT M Gy D V L-K Gk P
1. FERENCVÁROS 1 1
3–1 +2 3
2. Fiorentina 1 1 2–2 0 1
3. Genk 1 1 2–2 0 1
4. Csukaricski 1 1 1–3 –2 0
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik