Ekl: Lisztes, Ramírez és Gojak nélkül érkezett meg Vilniusba a Fradi

BORBOLA BENCE (Vilnius)BORBOLA BENCE (Vilnius)
Vágólapra másolva!
2023.08.23. 15:33
null
Vilniusban fontos a sport és a mozgás (Fotó: Borbola Bence)
Megérkezett a Ferencváros Litvánia fővárosába, Vilniusba, ahol az Európa-konferencialiga rájátszásában csütörtökön este 18 órától a Zalgiris ellen lép pályára. A csapatra este a mérkőzés helyszínén edzés vár, a lenyűgöző belvárosban pedig magyar feliratú (emlék)táblába is botlottunk.

Vilnius maga a romantika. Macskaköves utcákkal, barokk épületekkel, málló házfalakkal, hangulatos kávézókkal. Nem véletlen, hogy Litvánia fővárosa úgy vonzza a turistákat, mint molylepkét a fény. Az egymást érő magasba emelkedő templomtornyok a közeli dombról leginkább egy fakír szöges ágyához hasonlítanak, és bár a városban búbánatnak jele sincs, a litvánok – hozzánk hasonlóan – szomorkás népnek tartják magukat. Az öngyilkosságok aránya itt az egyik legmagasabb Európában, és az is hamar kiderült, miért van a központban egy üveget szorongató részeget ábrázoló szobor, a kiülős helyek zsúfolásig vannak. Nem unatkoznak errefelé a csaposok, Litvánia csúcstartó az alkoholfogyasztásban, évente fejenként átlagosan csaknem húsz liter (!) szesz csúszik le a torkukon.

Késő este állítólag annyi a részeg a város utcáin, hogy kis túlzással szlalomozva kell kerülgetni őket, és ha a Kazlauskas nevet kiáltjuk az éjszakába, kizárt, hogy ne lépjen oda hozzánk valaki, az országban magasan ez a leggyakoribb vezetéknév.

A várfalnál tábla emlékszik az 1956-os szabadságharcra

A zegzugos utcákon sétálgatva a múlt és a jelen kellemes elegyét tapasztaljuk, ahogy a több száz éves templomok jól megférnek a modern üvegépületek mellett, úgy a könyvesboltban kialakított reggelizőhely is teljesen természetes errefelé.

A litvánok némileg különcök.

A város legkisebb kerületében, a bohókás Uzupis városrészben szinte minden falat valamilyen szürrealista (fal)festmény borít. Akad amelyiken körtefejű fekete macska előtt rózsaszín fák ágaira helyezett főtt tojások láthatók, de az angyal képében megjelenő Superman sem mindennapi alkotás. Ez a városrész mindig is híres volt művészi, önfejű hajlamairól, olyannyira, hogy 1998-ban önálló köztársasággá nyilvánította magát. Saját alkotmányt állítottak össze, amelyben olyan 41 rendeletet szedtek össze, miszerint például „Mindenkinek joga van semmit sem érteni”, vagy éppen „Senkinek sincs joga ahhoz, hogy az örökkévalóságot meghatározza”.

De akadnak ennél komolyabb városrészei is Vilniusnak, az óvárost körülvevő várfalnál magyar táblába botlunk, amelyet az 1956-as forradalom és szabadságharc kapcsán tanúsított litván szolidaritás emlékéül helyeztek ide.

A litvánok vezetőedzője tudja, hogyan kell bekkelni a Fradi ellen

A Máté Csaba által irányított zöld-fehérek szerda kora délután landoltak Vilniusban, hogy a repülőtérről egyenesen a szállodába buszozzanak. A labdarúgók az ebédet és a délutáni csendes pihenőt követően aztán a stadion felé veszik az irányt, ahol a szakmai stáb este 19 (magyar idő szerint 18) órától tart tréninget számukra.

Nem utazott a Litván fővárosba a csapattal a sérült Cristian Ramírez és Amer Gojak, de végül nem kelt útra Lisztes Krisztián sem, így az iránta érdeklődő frankfurtiak Vilniusban biztosan nem leshetik őt meg.

A ferencvárosi játékosok jól tudják, az Ekl rájátszásában kőkemény párharc vár rájuk, még akkor is, ha a Zalgiris Vilniust a svéd BK Häcken legutóbb oda-vissza verte, nyolcat rúgva, és mindössze egyet kapva. Csakhogy a Zalgiris vezetőedzője, Vlagyimir Cseburin jól tudja, miképpen lehet megszorítani a Ferencvárost, 2019-ben az Európa-liga rájátszásában ő irányította a Suduvát, amely hazai pályán 0–0-t ért el Szerhij Rebrov Fradija ellen. Az akkori csapatból csütörtökön este legfeljebb Dibusz Dénes, Sigér Dávid és Tokmac Nguen léphet pályára.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
PLAYOFF, 1. MÉRKŐZÉSEK
18.00: Zalgiris Vilnius (litván)–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik