Ekl: Rigában is győzelemre játszik a Kecskemét

Vágólapra másolva!
2023.07.29. 07:44
null
Vágó Levente is részese volt a KTE első nemzetközi sikerének (Fotó: Dömötör Csaba)
A kecskeméti álom folytatódik: először nyert nemzetközi kupamérkőzést a KTE, közel járt ahhoz, hogy kétgólos előnnyel utazzon jövő héten a Riga FC elleni visszavágóra, de Vágó Levente szerint így is meglehet a továbbjutás.

 

Ami nem jött össze tizenkét évvel ezelőtt a többek között Balogh Béla, Bori Gábor és Tököli Attila fémjelezte csapatnak, abból valóság lett csütörtök este: a KTE nemzetközi kupameccset tudott nyerni! A Riga FC elleni hazai mérkőzés előtt mindenki arról beszélt, hogy a párharcnak a lett együttes az esélyese, hiszen keretének értéke nagyjából kétszer akkora (13.35 millió euró), mint a magyar bajnokság ezüstérmesének (6.49 millió euró), ráadásul játékban van, ugyanis hazájában már huszonhárom forduló lement a bajnokságból. Ez mind igaz, ám a négy újoncot is bevető KTE labdarúgói nem törődtek ezzel, és ha nem is kilencven percen keresztül mutatott jó futballal, de megérdemelten szereztek előnyt a visszavágóra. Tény, közel járt ahhoz az együttes, hogy kétgólos előnnyel utazzon az augusztus 3-i visszavágóra, hiszen öt perccel a rendes játékidő letelte előtt még 2–0-ra vezetett, ám nem szabad elfelejteni, hogy a légiósok sokaságát bevető Rigának is voltak gólszerzési lehetőségei, arról nem is beszélve, hogy az összecsapás előtt mindenki gondolkodás nélkül rábólintott volna már a szűk, egygólos sikerre is.

„Az volt a taktikánk, hogy nekik megyünk az elején, ez jól működött, mi irányítottunk, talán a Riga még nem ébredt fel…  – értékelte a találkozót a lefújást követően a KTE csapatkapitánya, Vágó Levente. – Utána nem tudatosan, de egy kicsit visszább álltunk, az ellenfelünk fölénk kerekedett. Sajnos az első félidő hajrájában Banó-Szabó Bence megsérült, márpedig nekünk elöl óriási szükségünk van a hozzá hasonló kreatív játékosokra, nagy veszteség volt a kiválása. Az ember meccs közben ezzel próbál nem foglalkozni, ugyanakkor meglehet, néhány embert mégis megzavart. Hogy mi történt, amikor nem sokkal a szünet után elestem a tizenhatoson belül? Kár, hogy nem volt VAR, vissza lehetett volna nézni, de talán ennek az esetnek is szerepe volt abban, hogy néhány pillanattal később a játékvezető azonnal a sípjába fújt, amikor Mihajlo Meszhi esett el a büntetőterületen belül. Igazából csak azt az egyet sajnálom, hogy a második gólunk után egyből szépített az ellenfél, ha lett volna kis idő, jobban tudjuk rendezni a sorokat. Bosszantó, hogy kihagyott a figyelem, mégis örülni kell, hiszen a KTE történetében még nem volt nemzetközi kupagyőzelem, bár nyilván még semmit sem ér, Lett­országban is sikeresnek kell lenni. Óriási fegyvertény, hogy azzal a csapattal, amelynek még az NB II-ből megmaradt a gerince, nemzetközi porondon is nyertünk.”

A győzelem rangját az is adja, hogy az előző évi KTE alapcsapatából Zeke Márió, Katona Bálint és Horváth Krisztofer már nem a klub játékosa (ne hallgassuk el, hogy Horváth Krisztofer ott ült a lelátón, információink szerint van esély az újabb kölcsönvételére), Nikitscher Tamás az előző héten súlyos sérülést szenvedett, ráadásul az utolsó pillanatban a védelem egyik fontos játékosa, Szabó Alex is kidőlt. A kezdő tizenegyben négy nyáron igazolt labdarúgó, Szűcs Kornél, Mateus Leoni, Kiss Bence és Pálinkás Gergő is helyet kapott, és teljesítményüket látva kijelenthető, a szakmai munkáért felelős Szabó István olyan futballistákat csábított a klubhoz, akik egytől egyig hozzá tudnak tenni a csapat játékához. A másik oldalon Tomislav Stipic lehetőségeit mutatja, hogy a második félidőre olyan labdarúgókat tudott becserélni, mint a Barcelona akadémiáján nevelkedő Brian Pena, a nigériai korosztályos válogatott Abdulrahman Taiwo vagy a szépítő találatot szerző Anthony Contreras, aki a katari világbajnokságon mindhárom csoportmérkőzésen pályára lépett a Costa Rica-i válogatottban.

„A nyáron megszerzett játékosok jó teljesítményt nyújtottak, de hát nyilván azért lettek szerződtetve, mert jó labdarúgókról van szó. Örülök, hogy ilyen gyorsan be tudtak illeszkedni... – mondta még Vágó Levente. – Ami a visszavágót illeti, a csütörtöki meccset félre kell tenni, nem szabad azzal foglalkozni, hogy előnyben vagyunk. Győzelemre kell játszanunk Rigában is, és akkor nem lehet gond!”

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN ITT OLVASHATNAK!

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
2. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
KECSKEMÉTRIGA (lett) 2–1 (0–0)
Kecskemét, Széktói Stadion, 4211 néző. Vezette: Kvirikasvili (grúz)
Kecskemét:
Varga B. – Szűcs K., Belényesi, Szalai G. – Májer, Vágó (Ilyinbor, 90+4.), Szuhodovszki, Kiss B. (Tóth B., 73.), Leoni – Pálinkás (Nagy K., 87.), Banó-Szabó (Meszhi, a szünetben). Vezetőedző: Lóczi István
Riga:
Purins – Jurkovskis (Daskevics, 51.), Cernomordijs, Bosancic, Muzinga – Jojics, Musah, Babec (Pena, a szünetben) – Soisalo (Mankenda, a szünetben), Regza (Taiwo, a szünetben), Aurelio (Contreras, 78.). Vezetőedző: Tomislav Stipic
Gólszerző:
Szuhodovszki (52. – 11-esből), Pálinkás (85.), ill. Contreras (86.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik