El: jelen állás szerint nem indulhatna a Francia Kupa győztese

Vágólapra másolva!
2023.05.01. 15:05
null
Egyelőre nem tudni, hogy elindulhat-e az Európa-ligában a friss francia kupagyőztes Toulouse (Fotó: Getty Images)
Mint arról korábban beszámoltunk, a Francia Kupa idei kiírását a Toulouse nyerte meg, mivel a döntőben 5–1-re legyőzte a címvédő Nantes-ot. Normális esetben a francia kupagyőztes az Európa-liga következő kiírásában állhatna rajthoz, de a lila-fehérek esetében más a helyzet, ugyanis a klubot birtokló RedBird Capital Partners egyben az olasz AC Milan tulajdonosa is.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) szabályzata a verseny tisztasága miatt ugyanis nem engedélyezi az azonos tulajdonossal rendelkező csapatok szereplését kupasorozataiban. Jelen esetben teljesen mindegy, hogy a Milan melyik kontinentális sorozatban indul, mivel a BL-ből is visszazuhanhat a második számú sorozatba, ahol adott esetben össze is találkozhatna francia „testvérklubjával”.

Ebben az esetben két megoldási lehetőség van a Toulouse előtt: a tulajdonosváltás, vagy annak bebizonyítása, hogy nem ugyanazon szervezet irányítja az okcitán klubot, mint a milánói gigászt. A helyzet megértéséhez bemutatunk két példát a közelmúltból, amikor két futballcsapatnak sikerült megoldani az összeférhetetlenségi gondokat.

Első példa: a Salernitana tulajdonosváltása

A jelenleg is a Serie A mezőnyét „erősítő” salernói együttes 2021 tavaszán vívta ki az élvonalbeli szereplés jogát, de már ekkor szemet szúrt, hogy a klub társtulajdonosa nem más volt, mint a Lazióban többségi tulajdonrészt birtokló – és az elnöki posztot betöltő – Claudio Lotito. A 65 éves politikus és üzletember a 2021–2022-es idény kezdetekor átadta a klub irányítását egy társaságnak, amely azt a feladatot kapta, hogy a naptári év végéig találjon vevőt a klubnak. A kizárással fenyegetett „csikóhalak” végül 2021. december 31-én jelentették be a tulajdonosváltást – a patinás egylet új mecénása egy fiatal befektető, Daniele Iervolino lett.

Második példa: a Salzburg és a Leipzig BL-indulása

A jelenlegi helyzet ismeretében jogos a kérdés: „A Red Bull Salzburg, valamint az RB Leipzig tulajdonosa egyaránt az osztrák energiaital-óriás, de mindkét csapat rendszeres BL-résztvevő, ez nem összeférhetetlenség?”

2017 júniusában az UEFA pont ezt vizsgálta. A két klub felépítésében, valamint vezetőségében komoly változások történtek – az erről szóló papírmunkát át is adták az európai szövetségnek –, az UEFA Pénzügyi Ellenőrző Bizottsága pedig ezután arra a következtetésre jutott, hogy „egyetlen magán-, illetve jogi személy sem gyakorol döntő befolyást mindkét klub fölött”. Ellenkező esetben a lipcsei együttes nem indulhatott volna el a legrangosabb nemzetközi kupasorozatban.

Konklúzió: megoldás van, viszont az idő kevés

Egyelőre nem tudni, hogy a Toulouse és a Milan háza táján milyen lépéseket tesznek ez ügyben, de az idő szorít: az európai futball jelenlegi idénye egy bő hónap múlva véget ér, így legkésőbb júniusban megtudjuk, hogy láthatjuk-e a következő évadban a Toulouse-t az európai kupaporondon.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik