El-döntő: a Sevillánál és a Románál is úgy érzik, elvégezték a munkát

Vágólapra másolva!
2023.05.31. 08:12
A Sevilla a Puskás Arénában, a Roma csak odahaza, Trigoriában edzett a döntő előtti napon, de José Mourinho hozta a sármját a budapesti sajtótájékoztatón, az első európai kupadöntőjére készülő Sevilla-edző, José Luis Mendilibar pedig nyugodt, pihentető éjszakára készül első magyarországi munkanapja végén.
Pörgős edzés a Sevillánál a budapesti Puskás Arénában (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Pörgős edzés a Sevillánál a budapesti Puskás Arénában (Fotó: Szabó Miklós) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

Noha a hétvégi bajnokin a Sevilla a Real Madrid, a Roma pedig a Fiorentina ellen több kulcsjátékosát is pihentette vagy kímélte (mindkét csapat 2–1-es vereséget szenvedett), az Európa-liga döntőjének mindkét klub megadta a tiszteletet a Puskás Arénában tartott sajtótájékoztatón kedd este: a sorozat rekordgyőztese, a hatszoros UEFA-kupa/Európa-liga-győztes Sevilla a spanyol világbajnok Jesús Navast és a horvát vb-ezüstérmes, a Barcelonával korábban Bajnokok Ligája-győztes Ivan Rakiticet ültette ki a sajtó munkatársai elé, a Roma pedig Európa-bajnok csapatkapitányát, Lorenzo Pellegrinit és a védelem oszlopát, Gianluca Mancinit, nem mellesleg a rómaiak helyettes „csékáját”.

Ám világbajnok ide, BL-győztes oda, Európa-bajnok amoda, a budapesti médiaesemény legnagyobb sztárja mégis a Roma portugál vezetőedzője, az ötszörös európai kupagyőztes José Mourinho volt.

A 2004-ben a Portóval, 2010-ben az Internazionaléval BL-győztes portugál szakvezetőként korábban kétszer járt már Budapesten, először 2014-ben, a ferencvárosi Groupama Aréna avatóján a Chelsea menedzsereként, 2021 tavaszán pedig Európa-liga-találkozón a Tottenham Hotspur élén a Wolfsberg ellen. Előbbi gálamérkőzés volt, utóbbit pedig a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezték meg a Puskás Arénában, így most először vezethet csapatot Magyarországon tétmérkőzésen nézők előtt – és rögtön Európa-liga-döntőben!

A José Mourinhóhoz intézett kérdések és a rájuk érkező válaszok keretes írásunkban olvashatók, e helyütt Lorenzo Pellegrinit, az olaszok csapatkapitányát idézzük: „Sok áldozatot hoztunk azért, hogy most itt lehessünk, ezért a célunk nem is lehet más, mint a győzelem. Kicsit idegesek vagyunk, de egy döntő előtt ez megszokott. Képesek vagyunk megtenni az utolsó lépést. Tavaly fantasztikus érzés volt megnyerni az Európa-konferencialigát Tiranában, idén megint beleadtunk mindent, és a célunk nem is lehet más, mint újra ünnepelni a végén. Hálásak vagyunk a vezetőedzőnknek, aki mindig felkészített minket, mégpedig a lehető legalaposabban. Olyan csapatot alakított ki, amelyben mindenki a maximumot nyújtja, akár a kispadon ül, akár a pályán van. Nagyon sok kiélezett meccsünk volt az egyenes kieséses szakaszban, de mindig úgy mentünk ki a pályára, hogy a kispadról beszállók is érezzék, rájuk is óriási szükség van.”

Gianluca Mancini ehhez annyit tett hozzá, hogy „Döcögős út vezetett idáig, de meggyőződésünk, hogy megérdemelten jutottunk be a döntőbe. Akár kilencven, akár százhúsz perc vár ránk, felkészültünk becsülettel.”

A Sevillával ellentétben a Roma nem edzett Budapesten, még kedd délelőtt odahaza, Trigorigában gyakorolt, utána repült Budapestre – hogy miért így szervezték, és tudott-e edzeni Paulo Dybala is, Gianluca Mancini így felelt: „Ott otthon érezzük magunkat, és minden megvan, amire szükségünk lehet. Dybala itt van velünk, bejárta már a pályát is, fitt, és reméljük, tud nekünk segíteni holnap.”

A Roma mindkét játékosa szinte kikérte magának a „vádat”, hogy a csapat rendre úgy nyer, „leparkolja a buszt” a kapuja elé.

„Ez nevetséges! – fogalmazott Lorenzo Pellegrini. – Mindig alaposan felkészülünk, elemezzük az ellenfelet, felmérjük, ki ellen milyen játék vezethet eredményre, és amikor arra van szükség, hogy meg kell állítani az ellenfelet, akkor megállítjuk. Nem az a célunk, hogy védekezzünk, hanem az, hogy nyerjünk. Ha kell, foggal-körömmel harcolunk. És ezek szerint jól csináljuk, hiszen mi játszhatjuk a döntőt.”

Lorenzo Pellegrini az első Roma-csapatkapitány lehet, aki két európai trófeát is a magasba emelhet, de a Sevilla két jelen lévő játékosa közül Ivan Rakitic is nyert már csapatával európai kupát, míg a saját nevelésű Jesús Navas mindjárt négyet is.

Az El igazi specialistája a Sevilla, amely Budapesten hetedszer nyerhetné meg a sorozatot (Fotó: AFP)
Az El igazi specialistája a Sevilla, amely Budapesten hetedszer nyerhetné meg a sorozatot (Fotó: AFP)

„Hihetetlen érzés megnyerni az Európa-ligát, gyerekkorom óta itt játszom, és most megint lehetőségünk van történelmet írni – mondta a 37 éves játékos. – Vannak a csapatunkban fiatalok is, akik még nem élhették át ezeket a felemelő pillanatokat, nekik azt üzenem, élvezzék ki ezeket a napokat, az utolsó edzéseket, a döntő előtti rutinfeladatokat is, mert ezek nem mindennapi élmények.”

Arra a kérdésre, hogy az olyan stílusú csapat ellen, mint a Roma, kell-e változtatnia a játékán a Sevillának, a csapatkapitány azt felelte: „A saját játékunk bevált, eddig is működött. Intenzív támadófutball jellemez minket, és ezzel a hozzáállással szeretnénk küzdeni ezért a trófeáért is. Száz százalékot kell adni, a legjobb formánkat, semmi újdonság nem lesz ebben sem. Türelmesnek is kell lennünk, mert nagyon veszélyes az ellenfelünk. Ki kell várni, hogy hibázzon, mert mindkét csapat hibáni fog, és az nyer, amelyik kevesebbet.”

Az ugyancsak rutinos, 35 esztendős Ivan Rakitic így beszélt a fináléról: „Sok döntőt játszottam már, nagyon fontos, hogy kizárjuk a külvilágot. Izgatottak vagyunk, ez természetes, és tudjuk, hogy nem véletlenül vagyunk itt, senkinek sem hullik az ölébe az Európa-liga-döntő, még a Sevillának sem, minden párharcban mi voltunk a jobbak. Haza kell vinnünk ezt a serleget csodás szurkolóinknak a csodálatos városunkba!”

A Sevillával ellentétben a vezetőedző, José Luis Mendilibar először szereplője európai döntőnek.

„Amikor megérkeztem a csapathoz, már a kieséses szakaszban voltunk, tehát a döntőbe jutás nem csak az én érdemem – fogalmazott a szakember. – A futballtörténelem nem hazudik, a klub ennek a kupasorozatnak a legjobb csapata. Nagyobbak is az elvárások ezért velünk szemben az El-ben. Amikor jöttem, még nagyon távolinak tűnt, hogy újra fináléba juthat a Sevilla, nehéz ellenfeleken vagyunk túl, és megint egy nagyon erős rivális jön, amely kicsit más is, mint a korábbiak. A Manchester United és a Juventus is félelmetes ellenfél volt, de teljesen más profilú csapatok, a Roma pedig egy harmadik stílust képvisel. Minden fegyverünket be kell vetnünk ellene, de meg vagyunk győződve róla, hogy sikerrel járunk.”

A 62 éves szakember elmondta, annak ellenére, hogy első döntőjére készül, nyugodtan hajtja álomra a fejét a budapesti szállodában.

„Szerintem jól alszom majd, fáradt is vagyok, korán keltünk. Belépve egy ilyen stadionba, valami úrrá lesz az emberen, belül érez valami bizsergést, valószínűleg a játékosok is így vannak ezzel. A munkát elvégeztük, jöjjön, aminek jönnie kell!”

A szakember kérdésre válaszolva azt is elmondta, nem foglalkozik a jövőjével: „Két és fél hónapra szerződtem, a megállapodás június végén lejár, de most egyáltalán nem foglalkoztat, mi lesz velem azután. Most csak meg akarom nyerni a csapattal ezt a döntőt. Nem hiszem, hogy ennek az egy meccsnek a végeredménye dönt a jövőmről.”

Tavaly Tiranában a rómaiak az eggyel „szerényebb” serleget, az Európa-konferencialigáét lökhették a magasba (Fotó: AFP)
Tavaly Tiranában a rómaiak az eggyel „szerényebb” serleget, az Európa-konferencialigáét lökhették a magasba (Fotó: AFP)

 

Fotó: Földi Imre
Fotó: Földi Imre

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik