El: egy korábbi oszlopos BL-tag állhat a Loki útjába

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.07.17. 16:13
null
Paal André Helland (Rosenborg) az idén eddig 16 gólt szerzett, a KR ellen is az ő tizenegyese döntött (Fotó: vg.no)
A DVSC-Teva–Skonto Riga (összesítésben 11–4) és a Rosenborg–KR Reykjavík (összesítésben 4–0) párharcok alapján eldőlt, hogy a labdarúgó Európa-liga 3. selejtezőkörében a norvég rekordbajnok lesz a Loki ellenfele. Rövid bemutató.

 

A Rosenborg és a KR párharcának első mérkőzését a norvég csapat 1–0-ra megnyerte idegenben, majd hazai pályán 3–0-ra győzött, így nagyon simán, kettős győzelemmel jutott a 3. selejtezőkörbe.

A ROSENBORG BK RÖVID BEMUTATÁSA

• MICSODA KORSZAK VOLT! 1990 és 2006 között a norvég klubfutball majdhogynem egyet jelentett a Rosenborggal: a Trondheim városában 1917-ben – még Odd néven – alapított, fekete-fehér színekbe öltözött csapat 22 bajnoki címéből 15-öt e bő másfél évtizedben ünnepelt. Tizenhárom diadal zsinórban született meg, közülük 10 a Norvégiában edzőlegendaként tisztelt Nils Arne Eggen vezetésével. Azóta csak áhítoznak hasonló sikerekre.

• HAZAJÁRTAK A BL-CSOPORTKÖRBE. A sikerkorszak az európai szereplésre is megfelelő kifejezés: a trondheimiek 11 alkalommal jutottak el a Bajnokok Ligája csoportkörébe, és ott olyan csapatokat vertek meg, mint a Real Madrid, a Dortmund vagy éppen a Valencia. Az utóbbi években az Európa-ligában szerepeltek, és a legutóbbi két évadban nem jutottak el a csoportkörig.

• RANGELSŐK. A norvég bajnoki örökranglistát 22 aranyérmével toronymagasan vezető – legutóbb 2010-ben megkoronázott – Rosenborg a Norvég Kupát kilencszer hódította el, de ebben a versengésben csak harmadik, az Odd (13) és a Fredrikstad (11) megelőzi. A trondheimiek 2003 óta egyszer sem hódították el e serleget.

• JELENLEG VEZETNEK. A hazai mérkőzéseiket a 21 166 nézőt befogadni képes Lerkendal Stadionban játszó – és ott egy esztendeje veretlen – Troillongan, azaz Trollfiúk a legutóbbi két szezonban ezüstérmesek lettek a bajnokságban. 2014 nem volt zökkenőmentes, a korai kupakiesés miatt még egy edzőváltás is megdobta a szekeret: Per Joar Hansent a korábbi válogatott középpályás, Kaare Ingebrigtsen váltotta. Vele jó irányba haladnak, 16 forduló után ötpontos előnnyel vezetik a naptári évet követő bajnokság tabelláját.

• MAGYAROK ELLEN. A trondheimiek először 1986-ban, az azóta megszűnt Intertotó-kupában játszottak tétmeccset magyar klubbal (Videoton, 1–1, 2–2), majd később vívtak két, egyaránt sikeres párharcot a Bajnokok Ligája selejtezőjében is. Az 1997–1998-as idényben az MTK-t (1–0, 3–1), a 2000–2001-es kiírásban a Dunaferrt (2–2, 2–1) búcsúztatták nagy csatában a csoportkör küszöbén. Az MTK elleni párharc többek között arról emlékezetes, hogy a budapesti felvonás a világítóberendezés meghibásodása miatt a 67. percben félbeszakadt. A magyar csapat akkor 3–2-re vezetett, a másnap újrajátszott meccsen viszont a norvégok nyertek 1–0-ra – azaz előnyben várhatták a hazai visszavágót.

EURÓPA-LIGA
A 3. SELEJTEZŐKÖR
MAGYAR ÉRINTETTSÉGŰ PÁROSÍTÁSA
(a párharcok mellett feltüntetve az első meccs eredménye)
DEBRECENI VSC–Rosenborg (norvég)
Első mérkőzés: július 30., Debrecen, Nagyerdei Stadion
Visszavágó: augusztus 6., Trondheim, Lerkendal Stadion

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik