Vívó-vb: Szilágyi Áron bronzérmes, Resetnyikové az arany

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.07. 17:25
Három magyar férfi kardozó is volt a legjobb nyolc között a budapesti világbajnokságon, küldöttségünk végül Szilágyi Áron révén bronzéremmel gazdagodott. Szilágyi Áron, Gémesi Csanád és Szatmári András is bejutott a negyeddöntőbe, ahol előbbi kettő épp egymással találkozott. Szilágyi lépett tovább, majd az elődöntőben 15:14-re, óriási csatában kikapott Nyikolaj Kovaljovtól, így bronzérmet szerzett. A fináléban orosz házi csörte volt Kovaljov és Venjamin Resetnyikov között, utóbbi győzelmével. Női tőrben az olasz Arianna Errigo diadalmaskodott.

FÉRFI KARD, DÖNTŐ
RESETNYIKOV–KOVALJOV 15:13

A pihentebb Resetnyikov 2:1-gyel nyitott Kovaljov ellen, majd kapott egy tiszta egylámpást, 2:2. Az öt tust Kovaljov érte el előbb (4:5), de a két orosz fej-fej mellett haladt, elhúzni egyiküknek sem sikerült. Kovaljov aztán kétszer egymás után talált, majd 5:7 után együttes találatokkal múlatták az időt a felek.FÉRFI KARD, DÖNTŐ
RESETNYIKOV–KOVALJOV 15:13

A pihentebb Resetnyikov 2:1-gyel nyitott Kovaljov ellen, majd kapott egy tiszta egylámpást, 2:2. Az öt tust Kovaljov érte el előbb (4:5), de a két orosz fej-fej mellett haladt, elhúzni egyiküknek sem sikerült. Kovaljov aztán kétszer egymás után talált, majd 5:7 után együttes találatokkal múlatták az időt a felek.

A két Kovaljov-tusra két Resetnyikov-találat jött, 7:7-ről folytatták az oroszok, majd 8:8-at követően ismét Resetnyikov következett, és két tussal meglépett. 13:10-nél Resetnyikov már meglehetős fórt gyűjtött, Kovaljov meg reklamált a tizenharmadik kapott tus miatt. Hiába.

A kisebb „reklamálási szünet” után előbb Resetnyikov, majd Kovaljov talált, utóbbi pedig a szakadék széléről próbált visszatáncolni. Egész jól ment neki, kétszer talált, azonban 14:13-nál Venjamin Resetnyikovnak ítélt a bíró: 15:13, Resetnyikové a kard arany, a magyarokon magát keresztülvívó Kovaljovnak maradt az ezüst. A mieink Szilágyi Áron révén bronzéremmel gazdagodtak.

FÉRFI KARD, ELŐDÖNTŐ

Az első elődöntő sokáig különösebb izgalmakat nem hozott, az orosz Resetnyikov ugyanis magabiztos vívással söpörte le 15:10-re a román Dolcineanut, így várhatta, hogy a hazai pályán versenyző Szilágyi Áron, vagy honfitársa, a Szilágyi által az olimpiai elődöntőben legyőzött Nyikolaj Kovaljov lesz az ellenfele. A válasz: Kovaljov, miután az orosz versenyző egy végig kiélezett, két tusnál nagyobb különbséget egyszer sem hozó elődöntőben döntő tussal 15:14-re legyőzte Szilágyit.

Szilágyi (balra) az elődöntőben óriási csatában maradt alul (Fotó: Mirkó István)
Szilágyi (balra) az elődöntőben óriási csatában maradt alul (Fotó: Mirkó István)

SZILÁGYI ÁRON–NYIKOLAJ KOVALJOV – TUSRÓL TUSRA
Gyors pengeváltás után 1:1
Sima orosz egylámpás, 1:2
Kovaljov véd, majd talál, Szilágyi csalódottan kapja fel a fejét. 1:3
Cserébe most Szilágyi talál tisztán, 2:3, majd egyenlít, 3:3
Ökölpumpálás, ünneplés, három Szilágyi-tus egymás után, 4:3
Nem, nem, nem, nem, IGEN, mert mindent nem lehet védeni, és Kovaljovnak nem sikerül. 5:3
Vége a Szilágyi-tusok sorának, 5:4, majd Kovaljov támad és 5:5
Helyreáll a világ rendje, 6:5, majd Kovaljov reklamál és videózást kér, de így is 7:5. Lenne, ha megadnák, de nem teszik, ráadásul az orosz egalizál. 6:6, rossz üzlet.
Ismét Szilágyi, 7:6 ide.
Kovaljov véd és ő talál, 7:7
Vörösen világít a lámpa, 8:7 Szilágyi Áronnak, fordulás. Nagy a feszültség.
En garde! A magyar tábor dalra gyújt. Kovaljov meg két másodperc alatt egyenlít. 8:8.
Körülbelül ugyaneddig is tart az iksz, Szilágyi talál, 9:8 a tiszta tussal.
Együttes, együttes, együttes, és még egy együttes. Az eredmény változatlan.
Szilágyi fejéhez kap, mert hiába támadott, Kovaljov védett és a végén ő örült. 9:9
Egylámpás Kovaljov-tus, 9:10
Visszakapja, Szilágyi talál szépen és 10:10
10:11, továbbra is előnyben az orosz. 5:3 óta nem volt kéttusnyi különbség.
Most már van, mert 10:12, ez nem hiányzott. Aztán együttes.
IGEN! Szilágyi indít, hosszan és eredményesen támad. 11:12.
Ejjjj, zöldell a lámpa, a visszaszoruló Szilágyi tust kap, 11:13
Ez már veszélyes terület, Szilágyi indít, 12:13!
ÁRON! ÁRON! ÁRON! Tombolás a lelátón.
Nincs ítélet, van videózás. Így sincs döntés. 12:13 marad.
EZ VISZONT PIROS!!! 13:13, Szilágyi egyenlít!
Szilágyi talál, legalábbis úgy tűnik, ehhez képest Kovalovnak írják be a találatot, 13:14
Az orosz tábor is föltekeri a hangerőt. Van hangulat rendesen. A feszültség csak a szokásos...
Együttes.
Együttes.
Megint nincs találat.
OTT VAN! Szilágyi végigűzi Kovaljovot egy támadással a páston, 14:14!
Fej vagy írás? Nem, döntő tus.
Együttes.
Ott a vége, de nem happy end, mert Kovaljov talál, zöld a lámpa, orosz házi döntő lesz. Szilágyi Áron így bronzérmes a hazai világbajnokságon, a döntőben pedig Resetnyikov–Kovaljov.

NEGYEDDÖNTŐ

Szilágyi Áron és Gémesi Csanád csatájából előbbi került ki győztesen, olimpiai bajnokunk végig irányította az asszót, és 15:9-es sikert aratott, ezzel bejutott a legjobb négy közé.

Szatmári András az orosz Kovaljov ellen is rosszul kezdett, ellenfele 5:1-re vezetett, majd a magyar kardozó összeszedte magát, és feljött 11:10-re, sőt, három tussal később már 12:12-t mutatott az eredményjelző. Innentől kezdve fej-fej mellett haladtak a felek, 14:14-nél döntő tusra került sor, amit Kovaljov vitt be, így megnyerte a mérkőzést.

„Ez egyéni verseny, amelyben a saját formámat kellett hoznom, függetlenül attól, ki az ellenfél" – utalt arra Szilágyi Áron, hogy magyar vívón át vezetett az útja a legjobb négy közé, aminek egyáltalán nem örült.

„Nagyon szerettem volna érmet nyerni, nem sikerült. Düh nincs bennem, csak egy kis szomorúság – nyilatkozott Gémesi. – Nehéz egy csapattárssal összecsapni, hiszen naponta több asszóban is vívunk egymással. Az első világbajnokságom a mostani, nem lehetek elégedetlen, különösen úgy, hogy még Világkupán sem voltam a felnőttek között a legjobb nyolc között."

„Tegnap talán aláírtam volna ezt az eredményt, de most nagyon bosszant az egytusos vereség" – kesergett Szatmári, hozzátéve, hogy első felnőtt világbajnokságán szerepel, s eddig még Világkupa-versenyeken is csak a legjobb 16-ig jutott el.

NYOLCADDÖNTŐ

A 2012-es londoni olimpia bajnoka, Szilágyi Áron a 2004-es athéni ötkarikás játékok győztesével, Aldo Montanóval (aki az akkori döntőben Nemcsik Zsoltot győzte le) vívott a nyolcaddöntőben. A magyar kardozó végig kézben tartotta a mérkőzést, már az elején 4:1-re meglépett, majd 8:4-re is vezetett.

Az olasz később felzárkózott, ám egyenlíteni nem tudott, Szilágyi magabiztos vívással 15:9-re megnyerte a találkozót. Olimpiai bajnokunk a legjobb nyolc között egy másik magyarral, Gémesi Csanáddal találkozott, ami azt jelentette, hogy az elődöntőben biztosan lesz magyar vívó.

Szatmári András hatalmasat küzdött Alin Badea ellen: a román kardozó ellépett az asszó elején, 9:4-re vezetett. Szatmári ekkor nagy rohamot indított, és 10:9-re fordított, majd innen uralva a mérkőzést kivívta a továbbjutást.


VÍVÓ-VB, FÉRFI KARD, EGYÉNI

A DÖNTŐBEN
Venjamin Resetnyikov (orosz)–Nyikolaj Kovaljov (orosz) 15:13

ELŐDÖNTŐ
Tiberiu Dolniceanu (román)–Venjamin Resetnyikov (orosz) 10:15
Nyikolaj Kovaljov (orosz)–Szilágyi Áron 15:14

NEGYEDDÖNTŐ
Szilágyi Áron–Gémesi Csanád 15:9
Tiberiu Dolniceanu (román)–Enrico Berre (olasz) 15:4
Nyikolaj Kovaljov (orosz)–Szatmári András 15:14
Venjamin Resetnyikov (orosz)–Max Hartung (német) 15:14

NYOLCADDÖNTŐ

Szilágyi Áron–Aldo Montano (olasz) 15:9
Szatmári András–Alin Badea (román) 15:13
Gémesi Csanád–Aljakszandr Bujkevics 15:10

VÉGEREDMÉNY
1. Venjamin Resetnyikov (orosz)
2. Nyikolaj Kovaljov (orosz)
3. Szilágyi Áron (magyar) és Tiberiu Dolcineanu (román)
...7. Gémesi Csanád (magyar)
...8. Szatmári András (magyar)
...72. Iliász Nikolász (magyar)

NŐI TŐR

KEREKESSZÉKES VÍVÓINK 5. HELYET HOZTAK

Érem nélkül maradtak a magyar kerekesszékes vívók a budapesti világbajnokság szerdai napján.

A női tőrözők versenyében az A sérültségi kategóriában Krajnyák Zsuzsanna az 5., Hajmási Éva a 8., Juhász Veronika a 11. helyen végzett. A B kategóriában Dani Gyöngyi 8. lett.

A férfi kardozóknál az A kategóriában két magyar volt érdekelt, Osváth Richárd a 13., Döme István a 23. helyen zárt.

Csütörtökön a férfiaknál és a nőknél is a párbajtőrözők küzdelmeivel folytatódik a vb a kerekesszékes vívók számára.

A nyolcaddöntő jelentette a végállomást Knapek Edina és Mohamed Aida számára a Budapesten zajló vívó-világbajnokságon. A női tőr egyéni küzdelmeiben Knapek az olasz Carolina Erbától kapott ki 14:13-ra, míg Mohamedet szintén egy olasz rivális, Elisa di Francisca győzte le, méghozzá imponáló fölénnyel, 15:3-ra. Korábban Varga Gabriella az első körben kikapott, a 32 között Varga Katalin pont honfitársától, Knapektől szenvedett vereséget szoros csatában. Részletek a magyarok szerepléséről itt!

Az első elődöntő maratoni csatát, ápolást és német sikert hozott: Carolin Golubytskyi minimális különbséggel, 13:12-re legyőzte Elisa di Francescát, revánsot véve ezzel a londoni olimpiai nyolcaddöntőért, melyben óriásit kapott az olasztól (no meg 15:9-re veszített is akkor).

Di Francisca kiesése ellenére lehetett még olasz a döntőben, és Arianna Errigo ezért mindent meg is tett: 7:4, 11:6-tal kezdett az orosz Inna Deriglazova ellen. A vége így is szoros volt, mert Deriglazovának esze ágában nem volt feladni: az orosz 13:11-re is feljött, de a következő tus Errigóé volt, így az olasz vívónő a döntő kapujába került. Be is lépett, 15:11-es sikerrel.

A finálé az egyéni ezüstérmekkel (és csapataranyakkal) szépen dekorált Arianna Errigo diadalát hozta. Az olasz tőröző 13:7-es, igen magabiztos előnyt kovácsolt, majd 14:7-nél már karjait az égnek lökve ünnepelt, jelezve: Golubytskyinek itt nem lesz visszaút. A német azért próbálkozott, de csak egy tust adott, mielőtt vége lett a finálénak: repült a sisak, Errigo 15:8-ra nyert és világbajnok!

VÍVÓ-VB, NŐI TŐR, EGYÉNI
DÖNTŐ

Carolin Golubytskyi–Arianna Errigo 8:15

ELŐDÖNTŐ

Elisa Di Francisca (olasz)–Carolin Golubytskyi (német) 12:13
Inna Deriglazova (orosz)–Arianna Errigo (olasz) 11:15

NEGYEDDÖNTŐ
Elisa di Francisca (olasz)–Larissza Korobejnyikova (orosz) 15:5
Carolin Golubytskyi (német)–Carolina Erba (olasz) 15:5
Inna Deriglazova (orosz)–Diana Jakovleva (orosz) 15:9
Arianna Errigo (olasz)–Valentina Vezzali (olasz) 15:8

NYOLCADDÖNTŐ
Elisa di Francisca (olasz)–Mohamed Aida 15:3
Carolina Erba (olasz)–Knapek Edina 14:13

A 32 KÖZÖTT
Knapek Edina–Varga Katalin
15:13
Mohamed Aida
–Anne Sauer (német) 15:7

A 64 KÖZÖTT

Knapek Edina
–Astrid Guyart (francia) 15:13
Varga Katalin–Alekszandra Szinita (ukrán) 15:13
Mohamed Aida–Martyan Jelinska (lengyel) 13:12
Valentina Vezzali (olasz)–Varga Gabriella 12:10

A VÉGEREDMÉNY
1. Arianna Errigo (olasz)
2. Carolin Golubytskyi (német)
3. Inna Deriglazova (orosz) és Elisa Di Francisca (olasz)
...13. Mohamed Aida (magyar)
...16. Knapek Edina (magyar)
...27. Varga Katalin (magyar)
...41. Varga Gabriella (magyar)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik