Újabb érem: Sándor Klaudia bronzot szerzett a 69 kilóban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.29. 01:26
Borzasztóan indult a női Európa-bajnokság első napja a mieink számára. Négy mérkőzésből egyet sem tudtunk megnyerni, majd versenyzőink legyőzői közül is csak a 69 kilogrammos svéd jutott a döntőbe, így Sándor Klaudia bronzért birkózhatott. Ott, a török Topcut 12:4-nél két vállra fektette, és megszerezte Magyarország második bronzérmét a lengyelországi kontinensbajnokságon.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: https://unitedworldwrestling.org/event/european-championship-7ÉLŐ KÖZVETÍTÉS: https://unitedworldwrestling.org/event/european-championship-7

A 3. versenynap végeredménye:

48 kg (13 induló)
U23-as Európa-bajnok: Nadezsda Fjodorova (Oroszország)
2. Alina Emilia Vuc (Románia)
3. Evin Demirhan (Törökország) és Vanesza Kaladzsinszkaja (Fehéroroszország)
5. Karalina Tjapko (Lettország) és Olga Sznajder (Ukrajna)
... 12. Kőrösi Kitti (Magyarország)

55 kg (11 induló)
U23-as Európa-bajnok: Aljona Kolesnik (Azerbajdzsán)
2. Evelina Nikolova (Bulgária)
3. Larisza Szkobljuk (Ukrajna) és Zalina Szidakova (Fehéroroszország)
5. Bediha Gun (Törökország) és Anastassia Krasnova (Észtország)
... 8. Jäger Szimonetta (Magyarország)

60 kg (10 induló)
U23-as Európa-bajnok: Petra Olli (Finnország)
2. Szvetlana Lipatova (Oroszország)
3. Hafize Sahin (Törökország) és Okszana Herhel (Ukrajna)
5. Madzina Szidakova (Fehéroroszország) és Viktoria Bobeva (Bulgária)
... 8. Reinis Borostyán (Magyarország)

69 kg (12 induló)
U23-as Európa-bajnokság: Fanny Grandin (Svédország)
2. Anna Schell (Németország)
3. SÁNDOR KLAUDIA (MAGYARORSZÁG) és Tatyana Morozova (Oroszország)
5. Sinem Topcu (Törökország) és Danute Domikaityte (Litvánia)

48 kg – Kőrösi Kitti a negyeddöntőben csapott össze a kétszeres kadet Eb-ezüstérmes, junior és felnőtt Eb-ötödik lett Tjapkoval, aki levitel után csípővel 6:0-ra zárta le az első menetet. A második felvonásban támadni próbált Kőrösi, ám a lett ismét csípőt dobott és 10:0-ra megnyerte a csatát. A következő körben már a döntőért birkózott Kőrösi legyőzője, ám 14:4-re kikapott a román Vuctól, így Kitti kiesett a versenyből.

55 kg – Jäger Szimonetta is negyeddöntővel kezdte meg a napot és sajnos azzal is zárta. Az ukrán Skobljuk ellen a szünetben még 2:1-re, majd a második menetben 2:2-re is vezetett Szimi, ám a mérkőzés utolsó másodperceiben az ukrán félig meddig mögé került, amire a bírák két pontot adtak, majd Wöller Ákos válogatott edző challaget is elutasították. Az ukránt a folytatásban 9:2-re győzte le a bolgár, így Jägernek véget ért az Európa-bajnokság.

60 kg – Reinis Borostyán bátor birkózással kezdett, amit a bírók is észleltek, így megintették litván ellenfelét, majd a 30 másodperces óra leteltével megkapta az egy pontot a fiatal magyar. A folytatásban azonban fordult a kocka, hiszen a litván levitte, majd kétszer megforgatta a szigetvári birkózót, sőt, a második forgatásba belefogta és 6:1-es vezetésnél betusolta őt a nyolcaddöntőben. A második fordulóban keményebb ellenfelet talán nem is kaphatott volna a litván, hiszen a sokszoros érmes finn, Petra Ollival nézett farkasszemet. Sajnos nem sokáig, hiszen 10:0-ra legyőzték a litvánt, így Bori kiesett a versenyből.

69 kg – Sándor Klaudia a 69 kilogrammosok negyeddöntő mérkőzésén svéd ellenfelet kapott, aki az első és a második menet elején is lecsípőzte versenyzőnket. Utóbbiból, 8:3-s vezetésnél be is tusolta a Ferencváros birkózóját, így ő jutott a legjobb négy közé. Ott, a török Topcuval csapott össze a döntőbe kerülésért. A mérkőzés első ránézésre könnyednek tűnt, hiszen 8:0-ra is vezetett a svéd, ám a török harcias volt és végül felhozta a mérkőzést 10:9-re. A 6 perc lejárta után azonban a svéd kezét emelték a magasba, ami azt jelentette, hogy Sándor Klaudia a bronzéremért birkózhatott az esti programban. Ott, a török Topcu volt az ellenfele, aki egész nap harciasan birkózott. A mérkőzés első menete négy levitel (3 magyar, 1 török) után 6:2-es magyar vezetéssel zárult, majd a második felvonásra Klaudia még agresszívabb birkózást tanúsított és 12:4-nél két vállra fektette ellenfelét, így végleg eldöntötte a bronzérem sorsát.

A magyar versenyzők mérkőzései

Nyolcaddöntő
60 kg:
Giedre Blekaityte (litván)–Reinis Borostyán tus 6:1-nél
> a finn Petra Olli a négy közé jutásért 10:0-ra verte a litvánt, így Bori kiesett a versenyből

Negyeddöntő
48 kg:
Karalina Tjapko (lett)–Kőrösi Kitti 10:0
> a román Vuc a követőez körben 14:4-re verte meg Kőrösi legyőzőjét, így a magyar búcsúzott a versenytől

55 kg: Larisza Skobljuk (ukrán)–Jäger Szimonetta 5:2
> a bolgár Nikolova az elődöntőben 9:2-re győzte le az ukránt és egyben ejtette ki Szimit a versenyből

69 kg: Fanny Grandin (svéd)–Sándor Klaudia tus 8:3-nál
> a svéd hatalmas csatában, 10:9-re győzte le a törököt, így döntős lett. Sándor Klaudia bronzért birkózhat.

Bronzmérkőzés
69 kg:
Sándor Klaudia–Sinem Topcu (török) tus 12:4-nél


Minden második súlycsoport birkózói álltak mérlegre szerdán este 18 óra 30 perctől, köztük a 48 kg-ban Kőrösi Kitti, az 55 kg-ban Jäger Szimonetta, a 60 kg-ban Reinis Borostyán, míg a 69 kg-ban Sándor Klaudia. Négyük közül hárman majd csak a negyeddöntők során csatlakoznak be a versenybe, egyedül Reinisnek kell nyolcaddöntőt birkóznia. A négy súlycsoportban mindössze 45 női birkózót számoltak.

A magyar versenyzők sorsolásai

48 kg (13 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
A zalaegerszegi Kőrösi Kitti a legkisebb súlycsoport felső ágára sorsolt, miután sikerült kihúznia a második legkisebb számot. A selejtezők után, máris küzdőtérre lép, ahol ellenfele a lett Tjapko lesz, aki volt már kétszer kadet Eb-ezüstérmes, valamint junior és felnőtt kontinensbajnokságon is ötödik. Amennyiben sikerül a magyarnak győzni, akkor az elődöntő vár rá, ahol francia, román vagy török birkózó érkezhet.

55 kg (11 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
A dorogi Jäger Szimonettánál is hasonló a helyzet, mint Kőrösinél volt, annyi különbséggel, hogy Szimi nem a második, hanem a negyedik legkisebb számot kapta. Természetesen így is a felső ágra került, ahol az ukrán Skobljukal kell majd megmérkőznie a negyeddöntőben. Ha sikerül megverni az ukránt, jöhet a döntőbe jutás, ahol a török-bolgár mérkőzés győztese lesz az ellenfele.

60 kg (10 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
A szigetvári Reinis Borostyán kategóriájába mérlegeltek a legkevesebben, mindössze tízen. A négy magyar közül egyedül neki kell majd selejteznie, hiszen a legnagyobb számot húzta a mérlegelésnél. Így ellenfele a nyolcaddöntőben a litván Blekaityte lesz. Amennyiben a fiatal magyar kezét emelik majd a magasba, következhet várhatóan a sokszoros érmes finn, Petra Olli. Erre az ágra került még az ukrán és a lengyel birkózó is.

69 kg (12 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
A fradista Sándor Klaudia Kőrösihez és Sándorhoz hasonlóan a felső ágra került a mérlegelést követően, így majd csak a negyeddöntőknél csatlakozik a versenyhez. Ellenfele a svéd Grandin lesz majd, akit ha sikerül legyőzni a junior Eb-ötödik helyezett magyarnak, akkor fehérorosz vagy török következhet a döntőbe jutásért.

A selejtezőmérkőzések csütörtökön 10 órától kezdődnek meg, ami a szövetség Facebook (www.facebook.com/magyarbirkozosport) oldalán és honlapján is online tudósítunk majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik