Torna-vb: Makra Noémi összetett döntős, a csapat 18.

Vágólapra másolva!
2015.10.24. 23:58
null
Makra Noémi remek teljesítménnyel vívta ki az összetett finálét (Fotó: MTI, archív)
A 18. helyen végzett a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon a Böczögő Dorina, Divéky Luca, Dévai Boglárka, Honti Kitti, Horváth Enikő, Makra Noémi  (tartalék: Al-Salty Dália) összeállítású magyar női válogatott, Makra pedig a 14. legjobb eredménnyel jutott be az egyéni összetett döntőbe. A szerenkénti finálékban nem lesz magyar induló.

A 209.552-es pontszámmal elért 18. hely azt jelenti, hogy a magyar női csapat nem jutott ki a riói olimpiai tesztversenyre, mely a kvalifikáció utolsó állomása lesz, viszont a jövő áprilisi viadalra két magyar tornásznő utazhat, hogy megpróbálja kivívni az ötkarikás szereplés jogát. A magyar válogatottnak a csapat pótkvalifikáció lehetősége gerendán ment el – a mumus szer ismét kifogott a mieinken, akik tavalyi vb-szereplésükhöz képest így is előreléptek.

A csapatok közül az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Olaszország, Japán, Kanada és Hollandia vívta ki a közvetlen ötkarikás kvalifikációt, a 9-16. helyen végzett egységeknek – köztük a nap negatív szenzációját keltő, 1966 óta leggyengébb eredményüket elérő románoknak – a tesztversenyen kell még egy próbát tenniük.

Az egyéni összetett selejtezőjében óriási fölénnyel végzett az élen napjaink első számú tornásznője, a hatszoros világbajnok amerikai Simone Biles, aki közel négy pontot vert a második svájci Giulia Steingruberre. Makra Noémi 55.732-es összpontszámmal a 14. helyen jutott be az összetett döntőbe.

Sporttörténelmet írt Dipa Karmakar, aki bejutott az ugrás fináléjába, így a tornatörténetben először lesz indiai döntős egy világbajnokságon.

„Meg vagyok elégedve a saját eredményemmel, hiszen a közelmúltban még úgy volt, hogy nem is tudok mind a négy szeren indulni, de szerencsére teljesen rendbe jöttem. Nagyon örülök, nem is álmodtam arról, hogy ilyen jó helyen jutok be az összetett döntőbe. Úgy gondolom, ez az én napom volt. Jól sikerült az ugrás, a gerendán egyáltalán nem remegtem és nem billegtem, talajon pedig sikerült a négyes forgás és két sorba is nagyon jól beleálltam. A felemás korlát is jó lett, ha nincs benne egy kis hiba, akkor talán a szerenkénti finálé is összejöhetett volna. A csapat miatt egy kicsit el vagyok keseredve, szerintem nagyon hiányzott a sérült Csillag Tündi, de az mindenképpen pozitív, hogy így is két helyet léptünk előre” – értékelt Makra Noémi.

„Nagyon sajnálom a gerendát, mert ezen ment el a csapat 16 közé jutása. Szomorú vagyok, mert a kezünkben volt a lehetőség. Azért van minek örülni is, hiszen két helyet léptünk előre a tavalyi, nanningi világbajnoksághoz képest, és 2.5 ponttal többet tornásztunk. Büszke vagyok Makra Noémi összetett fináléjára, és arra, hogy felemás korláton a harmadik számú tartalék” – így Draskóczy Imre szövetségi kapitány.

„Gerendán voltak a problémák, de sajnos még a szerencse se állt mellénk. Az első versenyző leesett, ezután pedig 4-5 percet kellett várakozni a következőnek. Hát persze, hogy újabb leesés történt, hiszen ilyenkor ki is hűl a tornász, és ez az egész óhatatlanul rányomta a bélyegét a többiekre is ezen a szeren, pedig az ugrás és a felemáskorlát jól sikerült, a talaj is megvolt. Makra Noémi eredményének és a csapat helyezésbeli előrelépésének ugyanakkor nagyon örülök” – vonta meg a mérleget Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik