Torna-vb: Románia legsötétebb napja, 49 éve nem volt ilyen

Vágólapra másolva!
2015.10.24. 12:46
A glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokság második versenynapjának délelőttjén eldőlt, hogy Románia női csapata nem jut be a döntőbe, a vb valószínűleg legnagyobb negatív szenzációját szolgáltatva ezzel. A románok kiesése a kínai együttes fináléba jutásával dőlt el, ami után Románia a 9. helyre szorult vissza a csapatversenyben. A románok az ötkarikás szereplésért pótkvalifikációra kényszerülnek.

A románoknak minden összejött: a világbajnokság előtt sérülten kiesett háromszoros olimpiai bajnokuk, Catalina Ponor, majd Glasgow-ban a pódiumedzésen Ana Maria Ocolisan sérült meg. Romániának ezzel nullára csökkentek a variációs lehetőségei. Válogatottjuk a korai csoportban kezdett pénteken, talajon alacsony pontszámokkal, majd katasztrofális felemáskorlát-gyakorlatok sorát mutatta be. Legjobbjuk, Larisa Iordache a felemás korlátról és a gerendáról is leesett. A rettenetesen rossz eredmény után szombatra az imádkozás maradt, de az nem volt elég – késő délelőtt eldőlt, hogy a világ egyik legnagyobb tornahatalma nem jut be a csapatdöntőbe.

Ez az első eset 1966 óta, hogy Románia kiesik az első ötből világbajnokságon a női csapatok küzdelmében, ráadásul 1970 óta először nem lesz román női versenyző a szerenkénti döntőkben sem.

„A sérülések után megpróbálták tartani magukat, de azt hiszem, pánikba estek – sajnos, ez sem kifogás a szereplésre. A problémák viszont már sokkal régebben megvannak. Kevés a tornász, nincs kiből válogatni, világbajnokságra vagy olimpiára alkalmas szintű versenyző alig van. Indult egy új program, de nagyon fiatalok még az ebben érintettek – van egy hatalmas lyuk a román tornasportban” – kommentált szomorúan a valaha volt legnagyobb román tornász, Nadia Comaneci a Nemzetközi Tornaszövetség hivatalos honlapjának.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik