Súlyemelés: „Nincsenek doppingérzékeny sportágak, csak...”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.23. 11:17
Gyurkovics Ferenc, a magyar súlyemelő-válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Időknek adott interjúban többek között kitért sportága hazai helyzetére, valamint arra a hiedelemre, hogy a súlyemelés az egyik olyan sportág, amely a doppingszerektől leginkább fertőzött.

Gyurkovics Ferenc 38 évesen szerezte meg tizedik magyar bajnoki aranyérmét a hétvégi súlyemelő ob-n. Bár már több mint egy éve szövetségi kapitányként tevékenykedik, máig napi rendszerességgel edz, és alkalmanként versenyez is. Korábban – a 2004-es olimpia kapcsán – viszont maga is esett már doppingvétségbe, ennek ellenére kétli, hogy a tiltott szerek alkalmazása a legtöbb súlyemelőt érintené.

„Nincsenek doppingérzékeny sportágak, csak doppingérzékeny emberek, sportágtól függetlenül – vélekedik Gyurkovics. – A súlyemelés alapsportág, már az ókori időkben is avattak bajnokokat kősúlyok emelésben, kétség sem férhet hozzá, hogy helye van a nap alatt.”

„Egyre több sportágban ismerik fel a súlyemelésben rejlő értékeket. A népszerű crossfit félig súlyemelés, de kondigépek helyett a labdarúgók és a kézilabdázók is egyre inkább alkalmaznak súlyemelő gyakorlatokat erőfejlesztéshez. Tőlem is egyre gyakrabban kérnek más sportágak képviselői tanácsot. Azt is mondhatnám, a súlyemelés a nemzetközi sportéletben a reneszánszát éli” – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

A teljes interjút ide kattintva olvashatják el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik