Sportvilág 2015: olyan ország színeiben indulnak, amelyhez közük sincs

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.10.01. 20:16
null
A fehéroroszok gyorsan léptek, honosították a két „válogatottat kereső” amerikait (Fotó: AFP)
Két amerikai tornásznő, Alaina Kwan és Kylie Dickson képviseli Fehéroroszországot a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon – jelentette a BelTA fehérorosz hírügynökség.

Manapság egy-egy honosítás már fel sem tűnik a nemzetközi sportéletben, de a Fehérorosz Tornaszövetség bejelentése – két amerikai tornásznőt neveznek az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra – nyomán azért elég sokan várhatóan felhúzzák a szemöldöküket. Alaina Kwan és Kylie Dickson tudniillik az égvilágon semmilyen fehérorosz kapcsolattal nem rendelkezik...

Alaina Kwan és Kylie Dickson (Fotó: International Gymnast)
Alaina Kwan és Kylie Dickson (Fotó: International Gymnast)

Nem minden sportágban vannak a FIFA által megkövetelthez – ötéves helyben lakás vagy szülői, nagyszülői kapcsolat a honosító országhoz – hasonlóan szigorú követelmények, a tornasportokban például viszonylag könnyű az országváltás. Ezt elsősorban Azerbajdzsán használja ki – volt, hogy egyszerre tizenöt tornászt honosítottak, a Nemzetközi Tornaszövetség adatbázisában szereplő versenyzőik majdnem harmada külföldi –, de a pénzben úszó azerieknek vannak követőik is. Tegyük hozzá: az azeriek honosított versenyzői legalább az országban élnek és edzenek.

A fehéroroszoknak nem sikerült női csapatot kvalifikálniuk a glasgow-i vb-re, az előzetes nevezési listára két helyi tornászuk – Szvetlana Lifenka és Valerija Cehmisztrenka – nevét adták le. Ehhez képest a világbajnokságra két tősgyökeres, Los Angelesben edző amerikai utazik.

„A tornászok minden szükséges papírja megvan, Fehéroroszország nemzeti színeiben indulnak a világbajnokságon. Megkaptuk a FIG engedélyét is” – tudatta a Fehérorosz Tornaszövetség.

Hogy mi közük van az amerikai lányoknak Fehéroroszországhoz? Semmi. Családi kötelékük nincs az országban, sosem éltek vagy jártak ott, még csak edzőik sem fehéroroszok. Kwan és Dickson elit tornásznak számít, ám a bombaerős amerikai válogatottba nem volt esélyük beférni. Edzőjük, a bolgár Galina Marinova korábban kollégája volt a FIG női torna technikai bizottsága elnökének, a fehérorosz szövetségben alelnökként tevékenykedő Nelli Kimnek. A tornalegenda Kim koordinálta az országváltást, miután megtudta, hogy a két versenyző mindenképpen válogatottban szeretne szerepelni.

„Igen jól szerepeltünk, de annyira elképesztően erős az amerikai csapat, hogy nem férhettünk be. Úgy döntöttünk az edzőinkkel, hogy másik országot keresünk annak érdekében, hogy kijuthassunk a világversenyekre. A csapatukkal tulajdonképpen nincs kapcsolatunk, az edzőink nagyon jó barátai Nelli Kimnek, rajta keresztül történt minden. A világbajnokság előtt elrepülünk Fehéroroszországba, hiszen csak mi ketten megyünk a vb-re a színeikben, a klubedzőnk tart velünk. Először nem voltam biztos benne, hogy elfogadjam-e az ajánlatot – de rájöttem, mennyi tapasztalatot szerezhetek így” – mesélt az International Gymnastnek Kwan a honosításról.

„Először mi is legyintettünk, de a fehéroroszok elkezdték küldözgetni a hivatalos dokumentumokat és fényképeket, így aztán komolyan kellett vennünk! Nagy megtiszteltetés válogatottba kerülni, még ha az a fehérorosz is, nem az amerikai” – így Dickson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik