HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2015.10.01 20:16 Frissítve: 2015.10.01 20:28

Sportvilág 2015: olyan ország színeiben indulnak, amelyhez közük sincs

Két amerikai tornásznő, Alaina Kwan és Kylie Dickson képviseli Fehéroroszországot a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon – jelentette a BelTA fehérorosz hírügynökség.

A fehéroroszok gyorsan léptek, honosították a két „válogatottat kereső” amerikait (Fotó: AFP)

Manapság egy-egy honosítás már fel sem tűnik a nemzetközi sportéletben, de a Fehérorosz Tornaszövetség bejelentése – két amerikai tornásznőt neveznek az olimpiai kvalifikációs világbajnokságra – nyomán azért elég sokan várhatóan felhúzzák a szemöldöküket. Alaina Kwan és Kylie Dickson tudniillik az égvilágon semmilyen fehérorosz kapcsolattal nem rendelkezik...

Alaina Kwan és Kylie Dickson (Fotó: International Gymnast)

Nem minden sportágban vannak a FIFA által megkövetelthez – ötéves helyben lakás vagy szülői, nagyszülői kapcsolat a honosító országhoz – hasonlóan szigorú követelmények, a tornasportokban például viszonylag könnyű az országváltás. Ezt elsősorban Azerbajdzsán használja ki – volt, hogy egyszerre tizenöt tornászt honosítottak, a Nemzetközi Tornaszövetség adatbázisában szereplő versenyzőik majdnem harmada külföldi –, de a pénzben úszó azerieknek vannak követőik is. Tegyük hozzá: az azeriek honosított versenyzői legalább az országban élnek és edzenek.

A fehéroroszoknak nem sikerült női csapatot kvalifikálniuk a glasgow-i vb-re, az előzetes nevezési listára két helyi tornászuk – Szvetlana Lifenka és Valerija Cehmisztrenka – nevét adták le. Ehhez képest a világbajnokságra két tősgyökeres, Los Angelesben edző amerikai utazik.

„A tornászok minden szükséges papírja megvan, Fehéroroszország nemzeti színeiben indulnak a világbajnokságon. Megkaptuk a FIG engedélyét is” – tudatta a Fehérorosz Tornaszövetség.

Hogy mi közük van az amerikai lányoknak Fehéroroszországhoz? Semmi. Családi kötelékük nincs az országban, sosem éltek vagy jártak ott, még csak edzőik sem fehéroroszok. Kwan és Dickson elit tornásznak számít, ám a bombaerős amerikai válogatottba nem volt esélyük beférni. Edzőjük, a bolgár Galina Marinova korábban kollégája volt a FIG női torna technikai bizottsága elnökének, a fehérorosz szövetségben alelnökként tevékenykedő Nelli Kimnek. A tornalegenda Kim koordinálta az országváltást, miután megtudta, hogy a két versenyző mindenképpen válogatottban szeretne szerepelni.

„Igen jól szerepeltünk, de annyira elképesztően erős az amerikai csapat, hogy nem férhettünk be. Úgy döntöttünk az edzőinkkel, hogy másik országot keresünk annak érdekében, hogy kijuthassunk a világversenyekre. A csapatukkal tulajdonképpen nincs kapcsolatunk, az edzőink nagyon jó barátai Nelli Kimnek, rajta keresztül történt minden. A világbajnokság előtt elrepülünk Fehéroroszországba, hiszen csak mi ketten megyünk a vb-re a színeikben, a klubedzőnk tart velünk. Először nem voltam biztos benne, hogy elfogadjam-e az ajánlatot – de rájöttem, mennyi tapasztalatot szerezhetek így” – mesélt az International Gymnastnek Kwan a honosításról.

„Először mi is legyintettünk, de a fehéroroszok elkezdték küldözgetni a hivatalos dokumentumokat és fényképeket, így aztán komolyan kellett vennünk! Nagy megtiszteltetés válogatottba kerülni, még ha az a fehérorosz is, nem az amerikai” – így Dickson.

2019.03.18 12:17:55

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

Marschall László főszerkesztőt a Rajk-per árnyékában 1949. december 29-én akasztották fel.

2019.03.15 18:18:45

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Munkamániás és kérlelhetetlenül szigorú volt a játékosaihoz. De ez kellett ahhoz, hogy az öntörvényű zseniket egy irányba terelje.

2019.03.16 23:33:53

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Mert hiába akarok én lassan, hosszú melegítő szakasszal kezdeni, ha a periférikus látásommal észlelem, hogy balról nagyon igyekszik egy »háziasszony«. Na, azért ezt már ne! – szólal meg a riasztócsengő, és máris hajrázni kezdek.

2019.03.15 21:03:56

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

Európa sportfővárosa már négyszer rendezte meg a Budapest Urban Gamest, és szeptemberben még magasabb fordulatszámra kapcsol, az első World Urban Gamesnek ad otthont.

2019.03.08 18:52:10

Egyéb egyéni SZŰCS MIKLÓS

Tehetségéről mindent elmond: a KSI-nél már eredményesen pingpongozott, az MTK-nál Pölöskei János néven még futballozott egy ideig.