Sportpolitika: a családokat segíti a sporttörvény módosítási javaslata

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.06.21. 19:25
null
Szabó Tünde megerősítette, a sporttörvény olimpiai járadékra vonatkozó passzusának módosítását kezdeményezték (Fotó: Tumbász Hédi)
A sporttörvény olimpiai járadékra vonatkozó passzusainak módosítását kezdeményezte Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és két társa.

 

A sportról szól 2004. évi I. törvény olimpiai járadékkal összefüggő módosításáról nyújtott be törvényjavaslatot vasárnap délben Szabó Tünde, Bánki Erik és Kocsis Máté, ebben a járadékra jogosult halála utáni időkre vonatkozó jelenlegi szabályozás módosítását kezdeményezik.

Jelenleg akkor jogosult járadékra egy olimpiai érmes özvegye, ha az érmessel annak házastársaként együtt él a halála időpontjában, s közös háztartásban éltek az azt megelőző tíz évben megszakítás nélkül – a sportért felelős államtitkár és társai ezt az időt öt évre kívánják csökkenteni.

Ugyancsak módosítani kívánják az özvegynek járó összeget is, hiszen a hatályos törvény úgy rendelkezik, hogy az özvegy az érmesnek járó járadék felét kapja meg – a törvényjavaslat viszont így fogalmaz: „Az érmes özvegye az érmes járadéka fele részének megfelelő özvegyi járadékra jogosult. Az érmes özvegye az érmes járadékának teljes összegére jogosult közös kiskorú gyermekük nagykorúvá válásáig.”

Vagyis, ha nincs közös gyerek, vagy az már nagykorú, továbbra is marad a jelenlegi szabály: az özvegy az életjáradék felére jogosult. Ha viszont az elhunyt olimpiai érmesnek kiskorú gyermeke van, akkor nagykorúvá válásáig az özvegy az életjáradék teljes összegére jogosult.

„A törvény módosításának az a célja, hogy a méltányosság elve alapján biztosítsa, hogy az olimpiai érmes sportoló után járó özvegyi járadék teljes összegét kapja az özvegy abban az esetben, ha közös kiskorú gyermeket nevel – nyilatkozta Szabó Tünde sportért felelős államtitkár lapunknak. – Az elmúlt időszak tragikus eseményei rámutattak arra, hogy a törvény korrigálásra szorul, Benedek Tibor után is két kiskorú gyermek maradt, ez például ráirányította a figyelmet a törvény ezen részére. A törvénymódosítás elsősorban azoknak a családoknak segít, ahol az elhunyt sportoló után kiskorú gyermekek is maradtak. Nagyon fontosnak tartom, hogy megbecsüljük kiemelkedő sportolóinkat, hiszen nemzetünknek szereznek dicsőséget teljesítményükkel, így természetesnek tartom, hogy segítsük őket, és az ilyen tragikus események után is ápoljuk emléküket, támogassuk családjukat.”

A törvényjavaslat lehetővé teszi, hogy a korábban megállapított özvegyi járadékokat – kérelem alapján – módosítsák, mindez azt jelenti, hogy a korábban elhunyt olimpiai érmes özvegye is jogosult lehet a nagyobb összegű járadékra, illetve rövidebb együttélés után is jár az összeg.

Az olimpiai bajnokok 1998 óta kapnak járadékot 35. életévük betöltése után, a sporttörvény később biztosította ennek a lehetőségét az olimpiai érmeseknek (ők a bajnokoknak járó összeg hetven, illetve ötven százalékát kapják), ma már az edzők és a szövetségi kapitányok is jogosultak az összegre, amely a KSH által megállapított évi átlagkeresethez igazított a törvényben, jelenleg az ötkarikás aranyéremért 329 ezer forint jár.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik