Rózsa Csilla: Ki ne szeretné összemérni magát a világ elitjével?!

PIRCS ANIKÓPIRCS ANIKÓ
Vágólapra másolva!
2017.11.01. 11:20
null
A magyar golfozó előtt még egy fontos erőpróba áll az idén (Fotó: Rózsa Csilla Facebook)
Jó évet zárt az Egyesült Államok második számú sorozatában Rózsa Csilla, aki a szezon utolsó versenyén a világ legnívósabb női golfligájába is belépőt szerezhet.

 

– Van ideje kifújni magát?
– Nincs pihenő, fontos verseny előtt állok, a hónap végén kezdődik az LPGA-kvalifikáció döntője – válaszolta Rózsa Csilla, aki első szezonját töltötte az Egyesült Államok második számú sorozatában, a Symetra Touron, amelyben jövőre is megváltotta tagságát. A húszéves golfozónak jelentős esélye van arra is, hogy a világ legnívósabb ligájába belépőt nyerjen. – Nagyon jól sikerült a kvalifikációs sorozat második állomása, a második helyben benne van az egész éves kemény munka. A siker önbizalmat adott, izgatottan várom a finálét, amelyből az első húsz játékos szerez LPGA-indulási jogot.

– Elégedett az idényével?
– Jó évet zártam. Hasznos volt, hogy valamennyi versenyen elindultam, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem. Az év közben tanultakat az LPGA-kvalifikációs viadalon kamatoztatni tudtam, a cseresznyét ugyan nem sikerült feltenni a habra – de a hab megvolt.

– Szakmailag mi jelentette a legnagyobb kihívást?
– Az, hogy rengeteget autóztunk a versenyhelyszínek között. Az autóval egyfelől szabadabban mozogtunk, de tíz órát ülni egy versenynap után és egy gyakorló nap előtt, nem pihentető. A trükk, hogy az ember kedvenc párnája mindig legyen bepakolva.

– Volt olyan versenye, amelyre különösen szívesen emlékszik?
– Nem emelnék ki egyet, minden versenyhétnek más-más tapasztalatot köszönhetek. A különböző pályák segítettek rávilágítani arra, milyen apróságok hiányoznak még a játékomból. Legyen szó akár egy trükkös homokütésről vagy egy egész hétnyi játékról a nagyon erős szélben.

– A versenyévad legfőbb szakmai tanulsága?
– Hogy óriási jelentősége van az alkalmazkodásnak. Egy versenyen van néhány napod, hogy felmérd a pályát, a füvet, a légnyomást – minden apróság kihat a labdára. Aztán mire kényelmesnek érzed a körülményeket, szedheted a sátorfádat, és kezdheted elölről egy állammal odébb.

Rózsa Csilla egy korábbi versenyen (Fotó: Mirkó István)
Rózsa Csilla egy korábbi versenyen (Fotó: Mirkó István)

 

– Civilben mi volt a legnehezebb a 2017-es évben?
– Tizenéves korom óta sokat utazom, de eddig egy-két hét után mindig otthon pihentem ki a fáradalmakat. Most erre nem volt lehetőségem. Nincs gondom a vándorélettel, de a szezon végén jó lesz végre hazamenni, és néhány hétig egy helyben lenni.

– Mivel gazdagodott az elmúlt szezonnak köszönhetően?
– A golf rengeteget tanít az embernek önmagáról. Ez az egyik oka, hogy annyira szeretem. Jó volt látni, hogy a rengeteg verseny közepette mennyire strapabíró voltam. Idén még jobban beleszerettem ebbe a gyönyörű játékba. Voltam lent, voltam fent, de semmiért oda nem adnám egyik pillanatát sem.

– Ha az LPGA-be is indulási jogot nyer, mi alapján dönt?
– Az LPGA sorozatában játszanak a legjobb játékosok – ki ne szeretné összemérni magát a világ elitjével?!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik