Rg-vb: aranytucat, Dina Averina buzogánnyal és szalaggal is első

MAROSI GERGELY (Baki)MAROSI GERGELY (Baki)
Vágólapra másolva!
2019.09.19. 19:14
null
Dina Averina már negyedik aranyérménél tart a 2019-es világbajnokságon (Fotó: AFP)
Az orosz Dina Averina pályafutása tizenegyedik és tizenkettedik világbajnoki aranyérmét szerezte meg, miután buzogánnyal és szalaggal is diadalmaskodott a baki olimpiai kvalifikációs ritmikusgimnasztika-vb szerenkénti döntőjében.

A ritmikus gimnasztika gyakran nagyon vontatott tud lenni, a négynapos kvalifikáció végére például mindenki látványosan hullafáradt, legyen szó versenyzőről, edzőről, pontozóról, bárkiről. Ugyanakkor a szerenkénti döntők a legszebb oldaláról mutatják meg a legszebb sportágat. Rövid, pörgős, látványos, általában rendkívül színvonalas az összes.

Buzogánnyal az izraeli Linoj Asram úgy mozog, mint akit árnyalatnyit bosszant, hogy két nappal ezelőtt minimális különbséggel lemaradt első világbajnoki címéről, és jól feladja a leckét mindenki másnak. Baja csupán annyi, hogy az orosz szuperikrek, Arina és Dina Averina a világ legjobb versenyzői buzogánnyal. Erre a selejtezőben taroló Arina ront. A makulátlan orosz mérleg megőrzésének terhe Dinára hárul. Mondjuk ez őt ritkán zavarja, a szerkezelését lassítva is alig lehet látni, a buzogány mintha a teste teljesen természetes kiegészítése lenne. Láthatóan fáradt, megcsinálja, de csak lassan enged fel és aggódva nézi az eredményjelzőt. Az oroszok ilyenkor nyerni szoktak. Most is. Zsinórban harmadszor ő a buzogány-világbajnok. Asram megint lemarad az elsőségről.

Jöhet a szalag, s inkább Asramnak kedvez a sorsolás kettejük közül, mert ő kezdte az előző finálét és ő zár szalaggal, Dina viszont rohan öltözni. Aztán kijön, csendeskén összepakolja a pontokat, 21.800, picit rázza az öklét, na erre válaszoljatok, lányok. Nem válaszolnak, igazából közel sem járnak ehhez. Dina Averina immár tizenkétszeres világbajnok. Asram meg már csak nevetni tud az újabb ezüstön.

Az orosz szurkolótábor Kalinkát énekel, elhangzik még háromszor a himnusz (kétszer Dina Averinának, egyszer az egyéni csapatverseny miatt), mondhatni a ritmikus gimnasztika világában az első számú sláger változatlan… Már csak az egyéni összetettet kell megnyerniük a taroláshoz egyéniben – azt a döntőt, melyben Pigniczki Fanni személyében 2011 óta először lesz magyar versenyző.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
37. (OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS) VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI
Szerenkénti döntő. Buzogány. 1. Dina Averina (Oroszország)
23.800. 2. Linoj Asram (Izrael) 23.300, 3. Vlada Nikolcsenko (Ukrajna) 22.350. Szalag. 1. Dina Averina (Oroszország) 21.800, 2. Linoj Asram (Izrael) 20.750, 3. Jekatyerina Szeleznyova (Oroszország) 20.650

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik