Rg: 12 ezren ünnepelték a halál torkából visszatért tornászt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.18. 10:36
A szófiai Armeec Arénában telt ház, 12 ezer néző ünnepelte az olimpia után visszavonuló, világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes ritmikus gimnasztika kéziszercsapat tagjait. A legnagyobb ünneplést nem is a szőnyegen gálázók, hanem egy egyszerű feketében integető tornásznő kapta – Cvetelina Sztojanova, aki életmentő műtét, további gerincműtétek és hónapokig tartó kórházi rehabilitáció után először szerepelt nyilvános rendezvényen.

Препълнена
Препълнена

A 22 éves Cvetelina Sztojanova a bolgár „aranylányok” alaptagjának számított. 2008-ban még egyéniben junior Európa-bajnoki bronzérmes volt, majd a felnőtt kéziszercsapat tagja lett, 2014-ben világ- és Európa-bajnoki aranyérmet, 2015-ben világbajnoki ezüst- és bronzérmet nyert a bolgárokkal.

Sztojanova késő tavasszal alvászavarokra, megfoghatatlan félelmekre panaszkodott csapattársainak, a szófiai világkupa-verseny után pedig abba akarta hagyni az edzéseket. Egészségügyi problémák miatt kimaradt az Európa-bajnokságra utazó csapatból, júniusban pedig lezuhant egy épület hatodik emeletéről. A rendőrség öngyilkossági kísérletként könyvelte el az esetet, szakértők szerint nagyon úgy tűnik, hogy a csapattal dolgozó szakemberek nem látták meg a vészjeleket és Sztojanova súlyosbodó szorongásos depresszióját sem kezelték.

A klasszis tornásznő súlyos, életveszélyes belső sérüléseket szenvedett, túlélése a csodával határos: egy antenna „eltérítette” az esést, így nem betonra, hanem egy bokorsorra, illetve mellette a gyepre érkezett. Sztojanova életmentő műtéten esett át a Pirogov Sürgősségi Kórházban, lépét eltávolították. Később többször megműtötték gerincét, hónapokig kórházban feküdt, majd elkezdhette a rehabilitációt. A hírek szerint hamarosan Németországba utazik további kezelésekre.

A csütörtöki gálán köszöntek el az aktív sporttól a bolgár kéziszercsapat tagjai: Mihaela Maevszka, Reneta Kamberova, Hrisztiana Todorova, Cvetelina Najdenova, Katrin Velkova és Elena Todorova, illetve Cvetelina Sztojanova. A halál torkából visszatért csapattag természetesen nem szerepelhetett társaival, könnyes szemmel köszönte meg a lelátón a támogatást. A bolgár egység 81 érmet szerzett nagy versenyeken az elmúlt években.

Цвети не скри сълзите си, 12 000 на крака за златното момиче

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik