Prima Primissima: Keleti Ágnes és Hajdú B. István elismerése

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2015.12.04. 22:53
A magyar sport kategóriában Keleti Ágnes olimpiai bajnok tornász, a magyar sajtó kategóriában Hajdú B. István sportújságíró kapott Prima Primissima díjat az idén.

A magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői – tíz kategóriában – péntek este gálaest keretében vehették át elismeréseiket a Művészetek Palotájában. A díjátadót 13. alkalommal rendezték meg.

Keleti Ágnes, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok magyar tornász a magyar tornasport legeredményesebb versenyzője – 46 alkalommal nyert magyar bajnokságot, hétszeres csapatbajnok. 18 évesen mutatkozott be a válogatottban, első magyar bajnoki érmét 1940-ben nyerte. Az 1949-es budapesti főiskolai világbajnokságon négyszer állt a dobogó legmagasabb fokán. Az 1952-es olimpián talajon lett bajnok, ezen kívül egy ezüst- és két bronzérmet is szerzett. 1954-ben felemás korláton világbajnokságot nyert. 1956-ban három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiai bajnoki címet

Hajdú B. István élete már gyermekkorában a sport körül forgott. Hétévesen sportújságot olvasott és barátainak kommentálta a gombfocimérkőzéseket. 25 éve jelentkezett az első sportriporter stúdióba, amelynek elvégzése után szakmai pályafutása az MTV sportosztályán kezdődött. Több televíziós és rádiós csatornánál dolgozott az elmúlt negyedszázad során, tudósított többek között öt nyári és két téli olimpiáról, járt labdarúgó világ- és Európa-bajnokságon, közvetített 12 Bajnokok Ligája döntőt.

A sport kategóriában Keleti Ágnesen kívül Kásás Tamás (vízilabda) és Taróczy Balázs (tenisz) volt PP-jelölt az idén.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik