KLEIN RON 2016.12.09 10:49 Frissítve: 2016.12.09 11:16

Ennyire nem kell temetni a magyar öttusát – Bretz Gyula

A Magyar Öttusaszövetség hétfőn megválasztott elnöke, Bretz Gyula a sportágat érintő legfontosabb kérdésekről nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.

Marosi Ádám (18) a közgyűlésen telibe talált, amikor feltette a kérdést: mégis ki van kiért? (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Ritka az olyan elnökválasztás, amelyet követően nem az elnök, hanem az elnökség tagjai miatt folyik a vita.
– Ezt annak tulajdonítom, hogy a személyemet nem támadják, mindenkivel jó kapcsolatot ápolok, és ezt szeretném is folytatni – felelte a Nemzeti Sportnak Bretz Gyula, a Magyar Öttusaszövetség hétfőn megválasztott elnöke. – A közgyűlésen tartott rövid prezentációm lényege is az volt, hogy egységes, jó hangulatú, baráti szövetséget akarok irányítani, amelyben mindenki egy irányba húz.

Mi a véleménye a legendás sportolók kimaradásáról az elnökségből?
– Első lépésként Mizsér Attilát, Fábián Lászlót és Balogh Gábort, az általam rendkívül elismert három sportembert felkértük, hogy legyenek tiszteletbeli tagok. Mizsér önöknél írta meg, hogy vállalja a feladatot, csak legyünk türelemmel, mert rengeteg a teendője, az összes nyári olimpiai sportággal foglalkoznia kell. Fábián és Balogh ugyan nem vállalták, de továbbra is biztosítottak támogatásukról és segítségükről. Nem arról van szó, hogy nem választottak be a nagy nevek közül senkit. Vörös Zsuzsi olimpiai bajnok, ő lett az általános alelnök, Martinek Jánost pedig beválasztották, de a főtitkári feladatai miatt visszalépett a tagságtól, már a szavazás után.

 
Réczei Géza: Két olyan alelnök lesz, akikről azt sem tudjuk, kicsodák
Simóka Beáta: Méltatlan a közgyűlés utáni vita

Mi a helyzet a nagy klubok fölényével az elnökségben?
– Ezt valóban megkaptuk kritikaként, ám az a véleményem, hogy nagy klubok nélkül meghalna Magyarországon az öttusa, így méltányos, hogy azok vezetői benne legyenek az elnökségben. De ami az elosztást illeti, a Magyar Olimpiai Bizottságtól is elismerést kaptunk, amikor megírtuk, milyen elvek alapján utaljuk a támogatást. Teljesen objektív mérőszámok szerint: nemzetközi, hazai és utánpótlás-eredmények, létszámok, hányan versenyeznek egy adott egyesület színeiben. A MOB nagy elismeréssel fogadta a szabályokat, mindenki annyit kap, amennyit megérdemel, egy fillérrel sem többet vagy kevesebbet.

Az sem mindennapos, hogy teljesen ismeretlen alelnököket választanak meg.
– Kicsit távolabbról kezdeném. Amikor szóba került, hogy az öttusa lekerül az olimpia műsoráról, azonnal eltűntek a nemzetközi szövetség szponzorai. Ugyanez történik, amióta a magyar kormánynak hála jelentős állami támogatásban részesül az öttusa. Eltűntek a szponzoraink – azt mondják, kapunk mi elég pénzt az államtól –, egy-két támogató maradt csupán. Pedig szükségünk van rájuk. A két alelnök támogatást ígért, nem szégyelljük bevallani, ők szponzorok. A másik kilenc ember viszont a szakmát képviseli az elnökségben.

A hétfői közgyűlést hogyan élte meg?
– Nem szívesen tekintek vissza rá. Azzal együtt, hogy az eredménnyel elégedett vagyok, nem kerül majd be a magyar öttusasport aranykönyvébe. Elég rossz hangulata volt, de én szeretném betemetni a lövészárkokat. Mindenkire számítok, és nem foglalkoznék többet a közgyűléssel.

És az esemény előtti órákkal? Vidoven Árpád hétfő reggel visszalépett az elnöki pályázattól.
– Nem azt mondom, hogy én unatkozom, mert van bőven tennivalóm, de Vidoven Árpád államtitkár úr hihetetlenül elfoglalt ember.

De ha ő pályázik, ön nem?
– Valószínűleg úgy éreztem volna, hogy nem érdemes hárman versenyezni, valóban. Viszont nem bánom, hogy így alakult, hiszen szeretnénk a kormányzati szándéknak megfelelően kialakítani egy igazi öttusacentrumot, és nem hátrány, hogy én elég sok nagy beruházást végigcsináltam már azzal a céggel, amelynek jelenleg is vezérigazgatója vagyok, átlátom a folyamatokat.

Még elnökként Réczei Géza fegyelmi eljárás indítását kezdeményezte a Magyar Olimpiai Bizottságnál Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány ellen. Erről mi a véleménye?
– Az előző elnök tetteihez nem szeretnék hozzászólni. Úgy tudom, az elmúlt években Miklós nem nagyon volt szabadságon, elég sok szabadságos napja gyűlt össze, ezeket az idén és a jövő év elején ki fogja venni. Egyébként beszélgettünk, és ő is sürgette, hogy minél hamarabb ki kellene nevezni az új szövetségi kapitányt. Amint csak lehet, pályázatot írok ki, rövid határidővel.

Martinek János korábban azt mondta, őt érdekli a feladat.
– Igen, de ő a megbízott főtitkári pozíciót látja el jelenleg. Természetesen ő is beadhatja a pályázatát, az pedig később dől el, hogy egy bizottság vagy a teljes elnökség választ majd kapitányt. Úgy tudom, kilenc-tíz ember is fontolgatja a jelentkezést.

Egy cég vezérigazgatója, a MAFC elnöke. Miért vállalta el az újabb pozíciót?
– Eddig is a felügyelőbizottság elnöke voltam, minden elnökségi ülésen részt vettem, az én dolgom volt a pénzügyek ellenőrzése. Az elnöki poszt sokszoros feladat, de érzek magamban kellő energiát és kedvet. Azt hiszem, hozzá tudok tenni ahhoz, hogy a magyar öttusasport előrébb lendüljön annál, mint amit Marosi Ádám a jelennel kapcsolatban felvázolt a közgyűlésen.

Mit gondol az olimpiai bronzérmes beszédéről?
– Azt, hogy ennyire nem kell temetni a magyar öttusát. Volt egy sikertelen olimpia, de ez előfordult már a világtörténelemben. Azt gondolom, hogy szélesebb bázissal építkezünk, ám az öttusában nem lehet egy-két év alatt sztárokat nevelni – időre van szükségünk.

Beszélt Marosival a közgyűlés óta?
– Nem, de az a célom, hogy rövidesen beszéljünk. Feltette a közgyűlésen azt a kérdést, hogy ki van kiért: az edzők, vezetők, a szövetség van a versenyzőkért, vagy fordítva? Bennem egészen világos a kép: mi vagyunk a sportolókért. Sportolók nélkül ugyanis semmilyen szövetség létezésének nincs értelme.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2017.08.15 22:58:01

Egyéb egyéni KULCSÁR JOHANNA (MINDSET PSZICHOLÓGIA)

A sztárokkal szembeni ellenérzések fakadhatnak a társas összehasonlítás eredményeképpen létrejövő irigységből is.

2017.08.14 19:13:43

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Világbajnok kardozónk a kétszeres olimpiai bajnok lagzijában jól érezte magát, a páston igyekszik a háta mögött hagyni a hisztit.

2017.08.13 00:55:37

Egyéb egyéni IGLÓI NAGY ISTVÁN

NS-VÉLEMÉNY. A „Kit képviselünk, hová tartozunk?” kérdés nem új keletű a sportban, mindig is voltak, akik magánéleti, politikai vagy ki tudja milyen egyéb okból országot váltottak, de ami az utóbbi évek zászlócseréi kapcsán, üzleti alapon történik, az már több mint elgondolkodtató.

2017.08.11 23:49:51

Egyéb egyéni SINKOVICS GÁBOR

„Ha igaz, hogy a lélek még itt bolyong egy ideig, te biztosan ott leszel ősszel az új Hali-stadion megnyitóján.”

2017.08.06 00:28:35

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Többünk kellemetlen élménye, hogy külföldi sportvezetőkkel, újságírókkal beszélve kiderül, fogalmuk sem volt a magyar kandidálásról, így magáról a visszalépésről sem.