Rg-vb: olimpiai helyekért keleti palotában; rajtnál a magyarok!

MAROSI GERGELY (Baki)MAROSI GERGELY (Baki)
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 06:50
A tét (minimum) tizenhat plusz öt hely a tokiói olimpián, no meg – legalábbis a csarnok kinézete alapján – a mesés Kelet összes aranya: hétfőtől Azerbajdzsán fővárosában, Bakiban (oroszosoknak és tradicionalistáknak: Baku) megkezdődik a 37. ritmikusgimnasztika-világbajnokság. A magyar színeket egyéniben Pigniczki Fanni, Juhász Anna, Juhász Emma és Boldizsár Blanka, míg együttes kéziszercsapatban Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Urbán-Szabó Mónika és Wehovszky Vivien képviseli.


A baki Nemzeti Tornacsarnok a világ egyik leglenyűgözőbb tornalétesítménye, mely más sportot nem szolgál ki 
(Fotók: Marosi Gergely)
A baki Nemzeti Tornacsarnok a világ egyik leglenyűgözőbb tornalétesítménye, mely más sportot nem szolgál ki (Fotók: Marosi Gergely)

Ha bárki belátogat mostanában az azeri Nemzeti Tornacsarnokba – amely a világ egyik legszebb és legdrágább, csak tornasportokat kiszolgáló létesítménye –, akkor vagy valamelyik Aladdin-mesében érzi magát, vagy a klasszikus Prince of Persia számítógépes játékban. Az azeriek tornyos palotától tevékig és keleti kerevetig az összes létező klisét elsütötték, az embernek csak annyi hiányérzete van, hogy az óvások benyújtására szolgáló asztal fölött nincs egy díszes türk sátor – az összhatás látványos, kicsit vicces és határozottan szórakoztató.

A MAGYAR VÁLOGATOTT VERSENYZŐI

Egyéni: Pigniczki Fanni (MTK Budapest), Juhász Anna (MTK Budapest), Juhász Emma (MTK Budapest), Boldizsár Blanka (MTK Budapest)
Együttes kéziszercsapat: Borsányi Patrícia (MTK Budapest), Földi Cintia (MTK Budapest), Kovács Jázmin (Óbuda-Kalász RG TC), Németh Virág (Pécsi RG SE), Urbán-Szabó Mónika (MTK Budapest), Wehovszky Vivien (MTK Budapest)

A vb mottója: „A tündérmesék életre kelnek”, de a tündérmese sem alakul jól minden szereplőnek, erre volt élő példa a pódiumedzésen a spanyol Noa Ros, aki a verseny előtti tréningeken sérült meg, és elkenődve nézte mankói társaságában csapattársait a szőnyegen.

Aztán akad, akinek tényleg tündérmese a tündérmese: itt van az orosz Jekatyerina Szeleznyova, aki élete első világbajnokságán vesz részt 24 évesen, ilyen „hajlott korára” a legtöbb rg-s már kétszer visszavonul, ő meg szinte biztos, hogy világbajnok lesz az oroszok uralta egyéni csapatversenyben...

Szeleznyova az utolsó pillanatban került be az egészségügyi és formaproblémákkal egyaránt küzdő közönségkedvenc Alekszandra Szoldatova helyére, a pódiumedzésen pedig hajfogóként még egy pici koronát is felpróbálhatott. Mondhatni, hivatalosan is rg-hercegnővé avatták.

Másnapra azért elhagyta. Természetesebb is volt a megszokott kontyával…

ÍGY JUTHATNAK KI AZ RG-SEK AZ OLIMPIÁRA
Egyéni (26 hely)

Vb 2019 (16 kvóta): 16 hely elérhető (nyílt minden kontinens versenyzőinek; az összetett döntő első 16 helyezettje jut ki)

Vk-sorozat 2020 (3): 3 hely elérhető (nyílt minden kontinens versenyzőinek, a 3 legjobb összetett eredmény alapján)
Kontinensviadalok 2020-ban (5): 1–1–1–1–1 hely elérhető Európának, Ázsiának, Amerikának, Afrikának és Óceániának (az összetettben legjobb, még nem kvalifikált országból érkező versenyző kapja)
Házigazda (1): 1 automatikus hely Japánnak. Ha Japán kvalifikál enélkül is, akkor a vb legjobb, a kvalifikációs sorozat végén még nem kvótás versenyzője kapja.

Szabadkártya (1): 1 hely, kis olimpiai küldöttségnek ítélik oda

Kéziszercsapat (14 hely):
A 2018-as vb érmesei (3): Oroszország, Olaszország és Bulgária már olimpiai kvótás
Vb 2019 (5): az összetett verseny 5 legjobb, még nem kvótás csapata
Kontinensviadalok 2020-ban (5): minden kontinensbajnokság legjobb, még nem kvalifikált csapata
Házigazda (1): 1 automatikus hely Japánnak. Ha Japán kvalifikál enélkül is, akkor kvótáját kiosztják a világbajnokságon legjobb helyezést elért, más módon kvótát még nem szerzett csapatak

Hogy a magyar válogatottnak mit tartogat az azeri mese, azt nem könnyű megtippelni. Pigniczki Fanni és Juhász Anna teljesíti az összetettet és mind a négy szerrel elindul a kvalifikációban, Juhász Emma buzogánnyal, Boldizsár Blanka szalaggal lép szőnyegre.

A reflektorfény a világbajnokság alatt egyértelműen Pigniczki Fannira irányul: a 2018-ban Eb-16. helyet szerzett tornásznő 2017-ben a 32., 2018-ban az 58. helyen végzett a világbajnokságon, idén edzője, Gelle Noémi elmondása alapján a cél a top 24. Mivel az egyéni összetett fináléra – melyben 2011 óta nem volt magyar versenyző – nagyjából 35-40 tornász pályázik, konkurens lesz bőven.

A pontszámokon is látszik és a versenyző látványos fejlődését is mutatja, hogy a döntőre mutatkozik esély. Az összetettben elinduló tornászok 2019-es átlagpontszámai alapján Pigniczki Fanni top 30-as, ráadásul jó formában érkezik: a kolozsvári vk-viadalon élete legjobb egyéni összetett pontját kapta meg, majd Portimaóban a világkupa-sorozatban legjobb összetett helyezését (11.) érte el, és pályafutása során először egy szerenkénti döntőbe is kvalifikálta magát vk-versenyen.

„Nagyon sok múlik a pillanatnyi formán, hogy épp abban a másfél percben Fanni mennyire lesz ott fejben. A tudásával nincs gond, alaposan begyakorolt mindent, csak a mentális forma kérdéses” vélekedett edzője.

Ha kihozza magából, amit tud – és ez a négynaposra nyújtott selejtezőben, amelyben négyszer másfél perc alatt minden eldől, egyáltalán nem könnyű mentális feladat –, akkor versenyben lehet a fináléért.

A közvetlen olimpiai kvóta így sincs éppen karnyújtásnyira, mert ahhoz előbb be kellene jutni a döntőbe, majd ott még egyszer tökéletes teljesítményt kellene nyújtani, miközben az élmezőnyt és felső középmezőnyt megrázza egy kisebb földindulás – Magyarország számára nem a vb és valószínűleg nem is a jövő évi a vk-sorozat, hanem a 2020-as Európa-bajnokság biztosítja a legtöbb esélyt a 2000 óta hajszolt kvóta megszerzésére. Ott ugyanis egy olimpiai helyet garantáltan olyan ország versenyzője nyer el, amely sem a mostani vb-n, sem a jövő évi vk-sorozatban nem kvalifikált.

Pigniczki Fanni remekül teljesített a vb előtti versenyeken (Fotó: MTK Budapest/mtk.hu)
Pigniczki Fanni remekül teljesített a vb előtti versenyeken (Fotó: MTK Budapest/mtk.hu)

Szintén látványos fejlődést mutatott be a Borsányi Patrícia, Földi Cintia, Kovács Jázmin, Németh Virág, Urbán-Szabó Mónika és Wehovszky Vivien alkotta együttes kéziszercsapat, mely Kolozsvárott kis híján vk-dobogóra is állhatott. Csapatban három ország – az előző vb-n dobogós Oroszország, Olaszország és Bulgária – tokiói kvótája biztos, most még ötöt osztanak ki, ezek többségét alighanem a „nagyok” (Fehéroroszország, Japán, Izrael, Ukrajna) viszik, a fennmaradóért óriási harc lesz.

Az aligha kérdés, hogy a világbajnokság legeredményesebb delegációja ismét Oroszország lesz, a kérdés általában csak az, hogy mikor viszik el az oroszok elől az első aranyérmet. Most egyéniben és kéziszercsapatban is igen erős a konkurencia, ám a sportág első számú hatalma nagyon nem szereti kiengedni kezéből „kincseit”.

Valahogy úgy, mint egy keleti palotája gazdája, féltékenyen őrködik az arany felett...

Csúcsforgalom a magyar és a spanyol válogatott pódiumedzésén
Csúcsforgalom a magyar és a spanyol válogatott pódiumedzésén

RITMIKUS GIMNASZTIKA
37. VILÁGBAJNOKSÁG, BAKI, AZERBAJDZSÁN
A PROGRAM
Szeptember 16., hétfő

10–16.50: egyéni kvalifikáció, karika és labda
Szeptember 17., kedd
8–15:
egyéni kvalifikáció, karika és labda
17.30–18.35: szerenkénti döntő, karika és labda
Szeptember 18., szerda
10–18.50: egyéni kvalifikáció, buzogány és szalag
Szeptember 19., csütörtök
7–15.50: egyéni kvalifikáció, buzogány és szalag; véget ér az egyéni csapatverseny
17.30–18.35: szerenkénti döntő, buzogány és szalag
Szeptember 20., péntek
12.30–18.35: egyéni összetett döntő (egyben olimpiai kvalifikáció)
Szeptember 21., szombat
12.30–16.10:
együttes kéziszercsapat, összetett verseny (egyben olimpiai kvalifikáció)
Szeptember 22., vasárnap
12.30–14.00: együttes kéziszercsapat, szerenkénti döntők, 5 labda és 3 karika + 2 pár buzogány

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik