Olimpia: remény a birkózásnak, programon maradhat a sport

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2013.05.29. 17:41
null
Az első akadályt vette a birkózás, végső döntés szeptemberben (Fotó: Szabó Miklós)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szentpétervári ülésén határozott a végrehajtó bizottság: a baseball/softball, a birkózás és a fallabda maradt talpon a 2020-as programba pályázó sportágak közül.

A végső döntést – a három sportágból csak egy kerülhet az olimpiai programba – szeptember 10-én, az argentínai Buenos Airesben dönt a NOB teljes kongresszusa. A tizenöt végrehajtó bizottsági tag titkos, elektronikus szavazással döntött.

A döntés azt jelenti, hogy a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a karate, valamint a wakeboard biztosan nem lesz ott a 2020-as programban.

A birkózás már a voksolás első körét követően biztosította helyét a szűkített listán, ugyanis a lehetséges 14 szavazatból nyolcat begyűjtött. A baseball és a softball, valamint a fallabda a szavazás második fordulója után került a továbbjutók közé.

„A végrehajtó bizottság tagjai kiváló prezentációkat tekinthettek meg a nyolc nemzetközi sportszövetségtől. Nem volt könnyű döntés, de úgy érzem, kollégáim helyesen határoztak, hogy a baseball és softball, a birkózás, valamint a fallabda mellett tették le voksukat, és ezek a sportágak versenghetnek Buenos Airesben" – kommentálta a döntést a NOB elnöke, Jacques Rogge.

Gáspár Tamás, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára örömmel fogadta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának szerdai döntését, melynek nyomán a sportágnak él a reménye arra, hogy ott legyen a 2020-as olimpia programjában.

A sportvezető az MTI-nek nyilatkozva megnyugtatónak nevezte, hogy a birkózás versenyben maradt a NOB szeptemberi közgyűléséig.

„Én mindig is optimistán álltam a kialakult helyzethez, s azt gondolom, a NOB-közgyűlésen komolyabb lesz a támogatottságunk, mint a végrehajtó bizottságban volt” – fogalmazott Gáspár Tamás, aki hozzátette, az utóbbi időben Magyarországon azt tapasztalta, senki sem tudja elképzelni, hogy a birkózás lekerüljön az olimpia műsoráról.

„Azt hiszem, ez az egész világon így van, ezért bízom abban, hogy szeptemberben a közgyűlés számunkra kedvező döntést hoz” – mondta a főtitkár.

Nenad Lalovics, a nemzetközi szövetség (FILA) másfél hete megválasztott szerb elnöke a NOB vb szentpétervári ülése után úgy nyilatkozott, ezzel a részsikerrel a sportág vezetése még nem teljesítette a küldetését.

„Nagyon boldog vagyok, ugyanakkor azt kell mondanom, hogy addig kell tovább küzdenünk, amíg a szeptemberi közgyűlésen nem győzünk” – fogalmazott.

A szentpétervári végrehajtó bizottsági ülésen határoztak a sportágak közötti, riói pénzelosztásról is: a tornasportok és a vízi sportok csoportja a nagy nyertes, mivel az eddig egyedüliként A-csoportba kiemelt atlétika mellé került.

A NYOLC PÁLYÁZÓ SPORTÁG
BIRKÓZÁS (TOVÁBBJUTOTT A SZAVAZÁSON)
A birkózás már az ókori játékokon, majd – az 1900-as olimpiát leszámítva – valamennyi újkorin jelen volt, ám februárban a NOB vb úgy döntött, hogy a 2020-as eseményre nem garantálja a helyét. A sportág nemzetközi szövetsége (FILA) gyorsan reagált, előbb megvonta a bizalmat Raphae:l Martinetti akkori elnöktől, majd ideiglenesen, másfél hete Moszkvában pedig már véglegesen a szerb Nenad Lalovicsot bízta meg az elnöki teendőkkel. A FILA – amely világméretű kampányt indított a birkózás megmentéséért – Moszkvában szervezeti és szabályváltoztatásokról is döntött. Egyrészt úgy egyszerűsítette a pontozást, hogy közben a támadó taktikával szőnyegre lépő birkózót támogatja, másrészt – a NOB legfőbb kritikai észrevétele nyomán – női alelnököt delegált a sportág vezetésébe. Vlagyimir Putyin orosz államfő a támogatásáról biztosította a FILA-t és a sportágat, s a tervek szerint a héten találkozik Szentpéterváron a NOB képviselőivel.
BASEBALL ÉS SOFTBALL (TOVÁBBJUTOTT A SZAVAZÁSON)
A férfiak által játszott baseball 1992-ben, a nők által űzött softball pedig 1996-ban szerepelt először az olimpiai programban. A NOB 2005-ös döntése nyomán aztán mindkét sportág lekerült a 2012-es műsorról, majd 2009-ben külön-külön ismét pályáztak, de veszítettek a golffal és a rögbivel szemben. A programban legutóbb a 2008-as, pekingi játékokon szereplő, azóta már nemzetközi szövetségi szinten is egyesült sportágak ezúttal közösen próbálkoznak a visszakerüléssel. A mostani pályázat két nyolccsapatos, hatnapos tornát tartalmaz. A többi jelentkezőhöz képest a baseball és a softball jelentősen növelné az olimpián résztvevők létszámát, mivel a két sportágban összesen 296 sportoló utazna el a játékokra.
FALLABDA (TOVÁBBJUTOTT A SZAVAZÁSON)
A birkózás mellett a fallabda pályázik a legnagyobb eséllyel a bekerülésre, azzal együtt, hogy 2005-ben és 2009-ben nem sikerült felvetetnie magát a programba. A nemzetközi szövetség 1967-ben alakult meg, ma öt kontinens 185 országa a tagja, s mind az öt földrész adott már világbajnokot a sportágnak. A fallabdázók férfi és női tornát szeretnének az olimpián, mindkettőben 32 versenyző ragadna ütőt, a küzdelem pedig öt napig tartana. A mérkőzések lebonyolításához két, üveggel körülhatárolt pályára lenne szükség, a sportág pedig a helyes bírói döntések meghozatalához videós visszajátszást, a nézők részére pedig óriáskivetítős közvetítést ajánl. A fallabdázók pályázatát világhírű teniszezők, Roger Federer, Andre Agassi és Kim Clijsters is támogatják.
GÖRKORCSOLYA (NEM LESZ A 2020-AS PROGRAMBAN)
A görkorcsolya szintén harmadszor próbál bekerülni az olimpiai programba. A pályázatban 10 éremosztó verseny – öt a férfiaknak és öt a nőknek – szerepel, a távok szempontjából pedig a sprint (300 méter) és a maratoni (15 kilométer) között több is helyet kapna. A nemzetközi szövetség csak gyorsasági versenyekben gondolkodik, a sportolók ugyanis ezekben helyenként a 60 kilométer/órás sebességet is elérik. Görkorcsolyában 1937 óta rendeznek világbajnokságokat, a tavalyi eseményre több mint 100 ország versenyzői utaztak el, s 17 nemzet képviselője szerzett érmet.
KARATE (NEM LESZ A 2020-AS PROGRAMBAN)
A japán eredetű karate ugyancsak elbukott a 2005-ös és a 2009-es választáson. A sportág művelői egyéni küzdelemben öt-öt férfi és női súlycsoportban harcolnának olimpiai érmekért. A Karate Világszövetség (WKF) világméretű kampánnyal igyekszik felhívni a figyelmet a sportág ötkarikás céljaira. Az első karate-vb-t 1970-ben rendezték, a legutóbbi Európa-bajnokságnak pedig május elején Budapest adott otthont. A WKF 185 tagországa összesen 10 millió sportolóval büszkélkedhet.
SPORTMÁSZÁS (NEM LESZ A 2020-AS PROGRAMBAN)
A fiatal sportág – amelyben első alkalommal 1991-ben rendeztek vb-t – először próbál bekerülni az olimpiai programba. A sportmászás három szakággal, a gyorsasági és a nehézségi mászással, illetve az úgynevezett boulderinggel pályázik az ötkarikás műsorba. A versenyeket mindhárom esetben műfalon rendezik, de míg a gyorsaságiban felső biztosítással másznak a sportolók és a minél gyorsabb feljutás a lényeg, addig a nehézségiben alsó biztosítás van, s az nyer, aki a legmagasabbra jut. A boulderingben kötélbiztosítás nélkül, két-három méteres magasságban a lehető legnehezebb útvonalat kell teljesíteniük az indulóknak. A nemzetközi szövetségnek 81 tagországa van, a sportágat világszerte 25 millióan űzik. A sportmászók abban bíznak, hogy a versenyzők alacsony, 20 éves átlagéletkora, illetve a sportág egyedisége segíthet az olimpiai felvételben.
WAKEBOARD (NEM LESZ A 2020-AS PROGRAMBAN)
A wakeboard először pályázik az olimpiai műsorba kerülésre. Az 1936-ban alapított Nemzetközi Vizisí és Wakeboard Szövetség abban bízik, hogy a sportágnak sikerül kihasználnia a NOB arra irányuló elvárását, hogy a játékok minél több fiatal sportoló és néző számára váljanak érdekessé. A wakeboardhoz egy speciális kötélpálya szükséges, amelyet egy vízfelület felett feszítenek ki. A verseny két vagy három napig tartana 60 versenyző – 30 férfi és 30 női sportoló – részvételével. Az indulók – akik a szörfdeszkához hasonló sportszeren állnak – trükköket és ugrásokat mutathatnak be, miközben a kötélpályán húzzák őket. A pontozást hét bíró végzi.
VUSU (NEM LESZ A 2020-AS PROGRAMBAN)
A vusu harcművészet, amely a mostani pályázatban csak a formagyakorlattal, a taoluval akar bekerülni az olimpiára. A kínai eredetű sportág – ismertebb nevén kungfu – nemzetközi szövetségének 119 tagországa van. A taoluban a harcművészek fegyver nélkül, vagy kardokkal és botokkal mutatnak be gyakorlatot.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik