Nagy Mihály bronzot nyert az U23-as birkózó Eb-n

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.25. 11:52
null
A bronzérmes Nagy Mihály és csapata
A lengyelországi U23-as Európa-bajnokság első napján meg is született az első magyar érem, amit a 74 kilogrammos Nagy Mihály szerzett meg. Az ESMTK birkózója görög, lengyel és boglár birkózókat múlt felül, és a dobogó harmadik fokán zárta a versenyt. A 65 kilogrammos Lukács Norbertet és a 97 kilogrammos Wittmann Kristófot a vigaszágon ejtették ki a versenyből, míg az 57 kilós Vilhelm Richárd búcsúzni kényszerült a nyolcaddöntőben.

 

Délelőtt 10 órakor kezdődtek meg a lengyelországi U23-as Európa-bajnokság első napjának szabadfogású mérkőzései. A magyar csapatból négy súlycsoportban, négy magyar birkózó szerepelt, akiket Gulyás István és Tihanics Tibor válogatott edzők irányítottak. A következőképpen alakultak az összecsapások.

57 kg – Vilhelm Richárd első mérkőzésére kellett várni a legtöbbet, hiszen csak a nyolcaddöntők során lépett szőnyegre a spanyol Gonzalez ellen. A mérkőzésen a fiatal újpesti kicsit megilletődötten birkózott, így a nála jóval idősebb vetélytársa levitelekkel jócskán elhúzott. A folytatásban Ricsi már csak szépíteni tudott a végeredményen, ami 10:2 lett a spanyol versenyző javára. Vilhelmnek ezzel véget ért az Európa-bajnokság, hiszen a spanyolt a következő körben 4:0-ra verte meg a későbbi döntős bolgár.


65 kg – Lukács Norbert első magyarként, a C szőnyeg harmadik mérkőzésén kezdett a fehérorosz Hrihovics elleni selejtező mérkőzésen. Luki a fogyasztás ellenére bátran kezdett, aminek meg is lett az eredménye, hiszen 5:0-ra megnyerte az összecsapást. A második fordulóban a fehérorosznál már jóval komolyabb ellenfél következett, az olasz színekben versenyző, ám kubai származású felnőtt vb-bronzérmes Frank Chamizo. A mérkőzés sajnos idő előtt, a második menetben véget ért, miután a hihetetlen dinamikus olasz, 10:0-ra technikaizta le a csepeliek birkózóját. A továbbiakban moldovait, majd az elődöntőben, hatalmas csatában, az utolsó öt másodpercben 12:11-re győzte le a junior Eb-ezüstérmes azeri Muszlimovot, ezzel döntőbe jutott. Norbi, a vigaszágon elsőként a svájci Vock ellen lépett szőnyegre, akit sikerült technikai tussal túl lépni. Bő negyedórát követően jöhetett a második vigaszági mérkőzés, ahol a moldovai junior vb-bronzérmes Perpelita, 1:0-ról 3:6-ra fordította meg a mérkőzést, és ejtette ki a magyar versenyzőt a viadalról.

74 kg – Nagy Mihály a fogyasztásnak köszönhetően elég szoros mérkőzést birkózott a nyolcaddöntőben a görögök junior vb-ötödik helyezettjével, de végül 1:1-gyel győzött. A negyeddöntőre azonban igencsak felébredt az ESMTK-s birkózó, hiszen az örmény felnőtt Eb-ezüstérmes Grigorjannal nagyon nagyot küzdött. A mérkőzés végén az örmény kezét emelték a magasba, bár volt nem egy vitaható helyzet, ami alapján máshogy is alakulhatott volna a végeredmény. Grigorjan könnyedén jutott a döntőbe, így Misi vigaszágas lett. Ott a lengyel junior Eb-bronzérmes Rybickit 6:3-ra múlta felül, így az esti program bronzmérkőzésén léphetett szőnyegre. Ellenfele a bolgár Iszmail volt, aki az elődöntő során térdét fájlalta, ez látszott is a bronzcsata első menetében. Misi három levitellel 6:0-ra meglépett, ám a második felvonásra a bolgár felébredt és szépíteni tudott. A mérkőzés vége előtt alig fél perccel a bolgár annyira megszorította Misit, hogy már 8:7 volt az állás, ám a hátralevő időt Misi kibekkelte, így megszerezte a magyar csapat első érmét Lengyelországban!

 

97 kg – Wittmann Kristóf szerencséje sajnos ezúttal nem volt vele, hiszen nagyon erős sorsolást kapott. Kezdésként a nyolcaddöntőben az azeri kadet és junior Európa-bajnokkal kellett megküzdenie, aki négy perc alatt technikai tussal győzte le a Haladás birkózóját. Mivel az azeri izomkolosszus a döntőbe jutott, így Wittmann a vigaszágra került, ám ott sem jutott neki könnyebb ellenfél, hiszen a junior Eb-ezüstérmes orosszal kellett megküzdenie. A mérkőzés végeredménye 10-0 lett, Kurbanov javára, így Kristóf búcsúzni kényszerült a versenytől.

Az 1. versenynap végeredménye

57 kg (17 induló)
U 23-as Európa-bajnok:
Iszmajil Muszkajev (Oroszország)
2. Georgi Vangelov (Bulgária)
3. Uzun Nebi (Törökország) és Beka Budzsijasvili (Grúzia)
5. Juan Pablo Gonzalez (Spanyolország) és Mirjalal Haszanzade (Azerbajdzsán)
... 13. Vilhelm Richárd (Magyarország)

65 kg (18 induló)
U 23-as Európa-bajnok:
Frank Chamizo (Olaszország)
2. Zarubi Jakobisvili (Grúzia)
3. Jevgenij Zsjerbajev (Oroszország) és Magomed Muszlimov (Azerbajdzsán)
5. Narek Sirunyan (Örményország) és Makszim Perpelita (Moldova)
... 7. Lukács Norbert (Magyarország)

74 kg (21 induló)
U 23-as Európa-bajnok:
Zurab Jerbocsonasvili (Grúzia)
2. Grigor Grigorjan (Örményország)
3. NAGY MIHÁLY (MAGYARORSZÁG) és Murat Erturk (Törökország)
5. Engin Iszmail (Bulgária) és Kubilay Cakici (Németország)

97 kg (19 induló)
U 23-as Európa-bajnok:
Omar Gusosvili (Grúzia)
2. Nurmagomed Gadzsijev (Azerbajdzsán)
3. Yusuf Can Zeybek (Törökország) és Zajnula Kurbanov (Oroszország)
5. Alxios Kaouslidis (Ciprus) és Gennadij Cudinovic (Németország)
... 19. Wittmann Kristóf (Magyarország)

A magyar versenyzők mérkőzései

Selejtező
65 kg:
Lukács Norbert–Aljakszandar Hriharovics (fehérorosz) 5:0
> következik az olasz vb-bronzérmes Chamizo, aki svácjit múlt felül 10:0-ra

Nyolcaddöntő
57 kg:
Juan Pablo Gonzalez (spanyol) - Vilhelm Richárd 10:2
> következik a négy közé a spanyolnak a bolgár Vangelov

65 kg: Frank Chamizo (olasz)–Lukács Norbert 10:0
> következik az olasznak a moldovai Perpelia

74 kg: Nagy Mihály–Georgiosz Szavulidisz (görög) *1:1
> következik a 2014-es felnőtt Eb-ezüstérmese, az örmény Grigorjan, aki lengyelt vert meg

97 kg: Nurmagomed Gadzsijev (azeri)–Wittmann Kristóf 10:0
> a folytatásban az azeri oroszt, majd németet győzött le könnyedén, így döntőbe került, ezzel Kristóf a vigaszágon folytathatja

Negyeddöntő
74 kg:
Grigor Grigorjan (örmény)–Nagy Mihály 5:3
> az elődöntőben 11:0-ra győzte le az örmény a bolgárt, így döntőbe jutott, ezzel Misi vigaszágas lett

Vigaszág
66 kg:
Lukács Norbert–Randy Vock (svájci) 11:0
> következhet a junior vb-bronzérmes moldovai
66 kg: Makszim Perpelita (moldovai)–Lukács Norbert 6:3
> Norbinak sajnos így véget ért az U 23-as Európa-bajnokság, kiesett a versenyből.

74 kg: Nagy Mihály–Kamil Rybicki (lengyel) 6:3
> a bronzcsatában a bolgár Engin következik

97 kg: Zajnula Kurbanov (orosz)–Wittmann Kristóf 10:0
> a szombathelyi birkózónak ezzel véget ért az Európa-bajnokság

Bronzmérkőzés
74 kg:
Nagy Mihály - Engin Iszmail (bolgár) 9:7

A magyar versenyzők sorsolásai

A mérlegelés lezárását követő egy órában még nemhogy a világhálón, de még a verseny helyszínen sem lehetett tudni az első U23-as Európa-bajnokság keddi sorsolását. Végül előkerültek a táblák, amikben négy magyar szereplőt is kerestünk.

57 kg (17 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
Az újpesti Vilhelm Richárd a négyes szám kihúzásával a tábla felső részére sorsolt, így majd csak a nyolcaddöntők során fog küzdőtérre lépni. Ellenfele a spanyol Juan Pablo Gonzalez lesz, aki ellen, ha sikerül diadalmaskodni a fiatal magyarnak, következhet a görög Theoharisz vagy a bolgár Vangelov a négy közé jutásért. Ricsi ágára örmény, román, török és moldovai birkózók kerültek még.

65 kg (18 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
A csepeli Lukács Norbert nem járt szerencsével a mérlegeléskor, hiszen a 15-ös szám kisorsolásával épphogy lecsúszott a tábláról, tehát selejtezni kényszerül. Ellenfele a fehérorosz Hriharovics lesz majd, aki ellen, ha sikerül diadalmaskodni Norbinak, következhet várhatón a kubai származású, ám olasz színeket képviselő Frank Chamizo. Az ágat román, azeri, bolgár, ukrán, moldovai és német birkózók egészítik ki.

74 kg (21 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
Az ESMTK-s Nagy Mihály súlycsoportjába mérlegeltek ezen a napon a legtöbben. Misi, Vilhelmhez hasonlóan a táblára felső részére sorsolt, ahol a görög Georgiosz Szavulidisz néz majd vele farkasszemet. Amennyiben sikerül hozni a kötelezőt, következhet a hazai színekben versenyző Rybicki vagy az örmény Grigorjan. Az ág másik négyesében bolgár-fin és svájci-osztrák mérkőzés lesz.

97 kg (19 induló). A súlycsoport teljes táblájáért kattints ide!
A szombathelyi Wittmann Kristófnak sem kell selejteznie, de a 10-es számmal a súlycsoport táblájának alsó felére került. A nyolcaddöntőben ellenfele az azeri Nurmagomed Gadzsijev lesz. Sajnos, a folyatásban sem jöhet sokkal könnyebb ellenfél, hiszen az osztrák Ludescher és az orosz Kurbanov győztese jöhet. Kristóf ágára román, fehérorosz, ukrán, német, örmény, lengyel és spanyol versenyzők mérlegeltek még.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik