Ifjúsági olimpia: pazar műsorral megnyitották a játékokat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.08.16. 18:25
null
Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette az ifjúsági olimpia (Fotó: Reuters)
Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette magyar idő szerint szombat délután a II. Nyári Ifjúsági Olimpiai Játékok a kínai Nankingban.

 

A mob.hu beszámolója szerint az ünnepségen a fiatalos életerőre került a hangsúly, és a metropolis gazdag történelmét is megismerhettük. Volt mit, hiszen Nanking hat dinasztián keresztül mondhatta magát Kína fővárosának.

Az ünnepségen az olimpiai rituálét művészi előadások színesítették, majd következett a csapatzászlók felvonultatása – a magyar zászlót az (arany)éremre is esélyes kalapácsvetőnk, Halász Bence vitte. Érdekesség, hogy a „felnőtt” olimpiákkal ellentétben nem az egész csapatok, hanem csak a zászlóvivők vonultak fel.

A magyar küldöttség nem képviseltette magát teljes létszámban a stadionban, az úszók hiányoztak: a vasárnapi versenyek miatt korai lefekvést rendelt el nekik edzőjük, Turi György. Aki viszont helyet foglalt a lelátón, az tátott szájjal fényképezett és videózott a széksorokból.

Utána beszédet mondott Li Hszu-jong, az ifjúsági olimpia szervezőbizottságának vezetője, illetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a mintegy 60 ezer ember előtt.

Li Hszu-jong az emelvényre lépve elmondta, hatalmas öröm neki és segítői számára, hogy vendégül láthatják a világ legjobb fiatal sportolóit, és bízik benne, hogy mindenki kellemes emlékekkel távozik majd Nankingból.

„Minden adott ahhoz, hogy Nanking sikeres ifjúsági olimpiát rendezzen. A város nagyon nyitott, lenyűgöző, milyen meleg fogadtatásban részesülünk valamennyien, akik a YOG-ra érkeztünk. A sportolók és én is otthon érzem magam Nankingban” – fogalmazott Thomas Bach, a körülötte álló fiatalokat arra kérte, hogy álljanak be vele egy szelfire a zuhogó esőben.

Magát az ifjúsági olimpiát Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg. Szavait követően tűzijáték köszöntöte bejelentését. Mellette a lelátón helyet foglalt a NOB korábbi elnöke, Jacques Rogge, Ban Ki-mun, az ENSZ főtitkára, illetve számos vezető politikus, közéleti személyiség is.

Az olimpiai zászlót nyolc korábbi felnőtt olimpiai bajnok hozta be. A lobogó az olimpiai himnusz dallamára kúszott fel az árbocra.

Az eskük szövegét Fan Csen-dong (asztaliteniszező, ő lesz az egyik csoportellenfele Szudi Ádámnak), Cson Kiu-rui (bíró) és Li Roug-hsziang (atléta edző) mondta.

Ezután kezdődött az igen pazar, tökéletes rendezésű műsor. Az, hogy minden a tervek szerint ment a megnyitón, nem a véletlen műve: három főpróbát is tartottak a nagy nap előtt.

A műsor befejeztével rövid filmbejátszásban láthattuk az olimpiai láng athéni meggyújtását, a virtuális váltó útját, majd a stadionban ismét több olimpiai bajnok váltotta egymást a lánggal, amely látványos technikai bravúr után lobbant fel a stadionban.

Innentől pedig augusztus 28-ig a sportolóké a főszerep: a magyar csapatot 16 sportág 57 sportolója képviseli, többen közülük a végső győzelemre is esélyesek.

A mieink asztalitenisz, atlétika, judo, kajak-kenu, kerékpár, kosárlabda, ökölvívás, öttusa, sportlövészet, súlyemelés, tenisz, torna, triatlon, úszás, vitorlázás és vívás sportágakban állnak rajthoz.

Összességében csaknem 3800, 15 és 18 év közötti sportoló vesz részt a multisporteseményen, a több mint kétszáz olimpiai bizottság versenyzői 28 sportágban mérik össze az erejüket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik