Három arany és öt érem a magyarok mai termése Nankingban

RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)RÁC BENEDEK BALÁZS (NANKING)
Vágólapra másolva!
2014.08.22. 15:52
null
Szilágyi 200 után 100 pillangón is aranyérmet nyert (Fotó: MTI)
Parádésan alakult az ifjúsági olimpia hatodik napja a magyar küldöttség számára: az úszószámok záró napján a mieink két arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szereztek.

 

Egy kínai, az nem kínai. Ez az egyik fő tanulsága az ifjúsági olimpiának, a helyiek ugyanis társaságban érzik igazán komfortosan magukat. Egyedül szinte képtelenek bármit is megoldani – legyen szó a versenyhelyszínek közt ingázó busz vezetéséről, az újságíróknak nyújtott információ átadásáról, vagy a szállodai szobában magát megadó biztosíték megjavításáról – azonban ha többen lehetnek, máris komfortosan érzik magukat. Ilyenkor ugyanis akad, aki mosolyog, akad aki segít és/vagy beszél angolul, s akad olyan is, aki a konkrét feladatot is elvégzi.

NYILATKOZATOK

Grátz Benjámin, a 200 pillangó ezüstérmese: „Csak az interjúk során tudtam meg, hogy az első ötven után hatodikként fordultam, nem ez volt a terv. Ez is az oka annak, hogy nem sikerült megúsznom azt az időt, amit szerettem volna. Nem vigasztal, hogy Tamás végzett előttem, ha kikapsz, mindegy hogy honfitárs, vagy más nemzetbeli előzött meg. Persze azért örülök az ezüstnek, hiszen ifjúsági olimpián szereztem, az idő az, ami nem tetszik. Boldog vagyok, hogy hétfőn tudtam győzni, most meg szereztem egy második helyet, később jó lesz erre visszagondolni.”

Sztankovics Anna, a 200 mell bronzérmese: „Azt hittem, ha sikerül 2:28 percen belül teljesítenem, akkor előrébb tudok végezni, mint a harmadik hely, egyéni csúcsot úsztam, nem rajtam múlott, hogy nem lett fényesebb az érem, de a rekord miatt nem lehetek szomorú. Nehezen indult a verseny, technikailag sem éreztem magam a topon. Ötven mellen érmet szereztem, százon már jobban éreztem magam, bár a két évvel ezelőtt úszott időmtől elmaradtam, a kétszázas eredménynek viszont örülök.”

Novoszáth Melinda, a 400 gyors negyedik helyezettje: „A negyedik helynek nem annyira örülök, az időnek viszont igen, hiszen egyéni csúcsot úsztam, s ezért boldog vagyok. Iszonyatosan rosszul kezdődött számomra az ifjúsági olimpia, de próbáltam felállni és ma reggel már jól ment, végül pontszerző helyen végeztem, egyéni csúccsal, ez előrelépés. Nem tudtam, hogy öt századdal előztem meg az ötödik lányt, verseny közben nem láttam semmit, se jobbra, se balra, csak úsztam, ahogy bírtam és ahogy megbeszéltük a taktikát.”


Horváth Dávid,
az 50 mell ötödik helyezettje: „Az ötven mell a leggyengébb számom a három mellúszó számból, az egyéni csúcsomhoz képest mégis javítottam három tizedet, elégedett vagyok. Azzal is, hogy ilyen kistestűként sikerült döntőbe jutnom, egy olyan mezőnyben, ahol tornyok vannak hozzám képest. A kétszázat sajnálom egy kicsit, szerettem volna érmet szerezni, de az idő ott is jó volt.”


Sebestyén Dalma,
a 200 mell ötödik helyezettje: „Már délelőtt is az egyéni legjobbamat úsztam, és délután még ezen is tudtam javítani. Ez főleg annak tükrében nagy dolog, hogy nekem nem a mell a fő számom, mégis döntőbe tudtam jutni mindhárom számban. Nagy célom volt, hogy kétszázon 2:30, százon pedig 1:10 alá menjek és mindkettő sikerült. Szerettem volna éremmel hazamenni, de majd legközelebb.”

Talán ebből a megfontolásból küldtek a szervezők öt darab kabalafigurát a medencepartra, hogy látványos, na jó, inkább mosolyogtatóan aranyos táncukkal megfelelően ráhangolják a nézőket a döntőkre – ez sikerült is, hiszen minden második szurkoló fotózta, kamerázta a Lele névre hallgató figurákat, majd hangosan biztatták a sajátjaikat. Férfi 200 méter háton ez elegendőnek bizonyult, egy fináléval később, női 100 pillangón viszont már nem ért sikert: Szilágyi Liliána ugyanis mindenkinél gyorsabban csapott be a célba, megszerezve ezzel második aranyérmét Nankingban.

„Elmaradt a hatalmas ünneplés a befutó után, mert nagyon elfáradtam, ráadásul az első aranynál én magam is meglepődtem, mekkora erővel tört ki belőlem az öröm, most inkább próbálom realizálni, hogy két aranyat szereztem. Szeretnék köszönetet mondani az edzőimnek, a szüleimnek, a húgomnak, a tanáraimnak, a barátaimnak és mindenkinek, aki segített, név nélkül is sokan tudják, hogy igen, mert rengeteg segítséget kaptam. Hogy a végén kinek mutattam a szívet? Mindenkinek” – mondta Szilágyi Liliána.

Gyarmati Dezső unokájának aranyérme ráadásul csak a kezdet volt, ugyanis – a Szilágyival együtt – öt döntőben érdekelt hét magyar úszó mindegyike pontszerzőként végzett, sőt, négyen érmet is szereztek. Szilágyi után Sztankovics Anna állhatott dobogóra 200 mellen, majd jött a férfiak 200 pillangója. Ott elsősorban a másodikként finalista, 200 vegyesen már aranyérmes Grátz Benjámintól vártuk a nagy eredményt, aztán jött a délelőtt hatodik időt úszó Kenderesi Tamás és mindenkinél gyorsabbnak bizonyult.

„Igazából reggel nem esett jól az úszás, csak néztem Benjit meg a legjobb idővel döntős svájcit, nem akartam beleszólni a dolgukba – mosolygott Kenderesi. – Tartalékoltam délutánra és sikerült is javítanom. Csak azért van egy kis hiányérzetem, mert nem sikerült megjavítanom Biczó Bence korosztályos csúcsát, noha a verseny előtt ez is volt a célom. Az edzőtáborokból már lehetett sejteni, hogy jól megy majd Nankingban, ezek sokat segítenek nekem, az ifjúsági olimpia előtt pedig három hetet készültünk táborban. Ezért jöttem, hogy nyerjek kétszázon, győztem itt, az ifjúsági Eb-n, az országos ifi és felnőttbajnokságon, elégedett vagyok. Volt egy bónuszcélom, hogy érmet nyerjek százon, az sajnos nem sikerült, mostanában nem tudom összerakni azt a számot.”

A beszámolónk elején említett, kabalafigurás táncbemutató során egy kétes minőségű, de fülbemászó kínai dalocska szólt, amely az atlétikai stadionban is felcsendült már, így kénytelenek voltunk kideríteni, miről van szó. Nos, a „zseniális” muzsikához egy nem kevésbé zseniális klip is tartozik, amelynek megtekintése óta döbbenten bámuljuk a monitort, s nem értjük, ez hogyan juthatott át a kínai internet-rendőrség figyelő szemein. Ha jót akarnak maguknak, ezt ne pötyögjék be a YouTube keresőjébe: 小苹果 by 筷子兄弟

Mi szóltunk…

2. IFJÚSÁGI OLIMPIA, NANKING, 6. NAP

Magyar érdekeltségű eredmények.

Asztalitenisz
A 17-32. helyért:
Magyarország (Szudi Ádám, Imre Leila)–Afrika 1 2:0
A 17-24. helyért: Magyarország–Ausztria 2:0

Atlétika
Előfutamok, selejtezők
Férfiak
Gerelyhajítás:
...4. Schmölcz Márk Xavér 75.99 – Schmölcz bejutott az A-döntőbe
Nők
200 m:
...7. Ferenczi Melinda 24.73 – Ferenczi bejutott az A-döntőbe
Hármasugrás: ...4. Bajnok Eszter 12.84 – Bajnok bejutott az A-döntőbe

Kerékpár
Csapatverseny. Országúti mezőnyverseny
Férfiak

...31. Móricz Dániel, ...Erdélyi Attila nem ért célba.
Ifjúsági olimpiai bajnok: Kolumbia (Brandon Vargas Rivera, John Anderson Rodriguez Salazar) 273 pont, ...19. Magyarország (Erdélyi Attila, Móricz Dániel)
Nők

...18. Megyaszai Lilla, ...38. Tolnai Zsanett.
Ifjúsági olimpiai bajnok: Olaszország (Sofia Beggin, Chiara Teocchi) 248, ...16. Magyarország (Megyaszai Lilla, Tolnai Zsanett) 74

Kosárlabda
3x3. Csoportmérkőzések.
Férfiak
A-csoport:
Magyarország–Franciaország 21:20
Nők
A-csoport:
Magyarország–Hollandia 8:18, Magyarország–Kína 14:11

Öttusa
Selejtező
Vívás
Férfiak:
...4. Regős Gergely
Nők: ...5. Zs. Tóth Anna

Sportlövészet
Vegyes csapatverseny
Ifjúsági olimpiai bajnok: Péni István, Hadir Mekhimar (Magyarország, Egyiptom)

Súlyemelés
Nők.
+63 kg
Ifjúsági olimpiai bajnok: Duanganksorn Chaidee (Thaiföld) 244 (lökés: 106, szakítás: 138), ...Molnár Boglárka (Magyarország) a lökésben már nem állt rajthoz

Tenisz
Vegyes páros
Negyeddöntő:
Majchrzak, Stollár Fanni (lengyel, magyar)–Zormann Silva, Giangreco (brazil, chilei) 7:5, 6:2

Úszás

Előfutamok
Férfiak
200 m pillangó:

...2. Grátz Benjámin 1:59.31, ...6. Kenderesi Tamás 2:01.26 – Grtáz és Kenderesi is bejutott a döntőbe.
Nők
400 m gyors:

...2. Novoszáth Melinda 4:14.14 – Novoszáth bejutott a döntőbe
200 m mell
1. Sztankovics Anna 2:29.89, ...3. Sebestyén Dalma 2:30.90 – Sztankovics és Sebetyén is bejutott a döntőbe

Döntők
Férfiak
50 m mell
Ifjúsági olimpiai bajnok: Nikola Obrovac (Horvátország) 27.83, ...5. Horváth Dávid (Magyarország) 28.67
200 m pillangó
Ifjúsági olimpiai bajnok: Kenderesi Tamás (Magyaroszág, klub: Pécsi Nonprofit Zrt, edző: Tari Imre) 1:55.95, 2. Grátz Benjámin (Magyarország) 1:57.71
Nők
400 m gyors
Ifjúsági olimpiai bajnok: Hannah Moore (Egyesült Államok) 4:11.05, ... 4. Novoszáth Melinda (Magyarország) 4:12.09
200 m mell
Ifjúsági olimpiai bajnok: Anasztaszija Malivina (Ukrajna) 2:26.43, ...3. Sztankovics Anna (Magyarország) 2:27.66, ...5. Sebestyén Dalma (Magyarország) 2:29.80
100 m pillangó
Ifjúsági olimpiai bajnok: Szilágyi Liliána (Magyarország, k: Kőbánya SC, e: Kőbánya SC edzői kollektíva) 57.67

AUGUSZTUS 23. SZOMBAT

Atlétika. 100 m gát, döntő (Sorok Klaudia); Diszkoszvetés, nők, B-döntő (Kálmán Alexandra); Magasugrás, nők, döntő (Kiss Réka). Kajak-kenu. Selejtező, nyolcad- és negyeddöntő (Mozgi Milán, Koleszár Zoltán, Homonnai Luca). Kosárlabda. Csoportmérkőzések. Ökölvívás. 1. forduló (Komor László, Könnyű Richárd, Tóth Richárd). Öttusa. Nők (Zs. Tóth Anna). Tenisz. Vegyes páros (Stollár Fanni). Torna. Szerenkénti döntők, férfiak (Kardos Botond). Vitorlázás. Byte CII (Vadnai Jonatán, Érdi Mária)

ÉREMTÁBLÁZAT
1. Kína 18 8 11
2. Oroszország 11 10 8
3. Olaszország 6 3 3
4. MAGYARORSZÁG 6 1 5
5. Egyesült Államok 5 1 4
6. Nagy-Britannia 3 3 4
CSAK FÚJNA MÁR

Szegény vitorlázók már két napja várják, hogy a szél is az ő versenyüket akarja, ahol ráadásul Vadnai Jonatán még pontszerzőként is végezhet. A szervezők csütörtökön és pénteken is törölték a komplett programot, így a szombati hetedik futam – tíz helyett – egyben az utolsó is lesz.

Viszont amíg a vitorlázók a szárazon várakoztak, addig a sportlövő Péni István szerzett egy fél aranyérmet, vegyes párosban ugyanis egyiptomi társnőjével a legjobbnak bizonyultak, míg a hegyikerékpárban remekül kezdő magyar csapat, végül a férfiaknál és a nőknél a legjobb tízen kívül zárta az országúti, hegyi és BMX-szakágat magában foglaló csapatversenyt.

A hatodik napon öttusázóink is megkezdték szereplésüket, a vívásból áll selejtező során mindkét magyar az élmezőnyben végzett, míg atlétáink mindegyike ezúttal is az A-döntőbe kvalifikálta magát. Zárásként pedig újabb örömhír: a teniszező Stollár Fanny vegyes párosban bejutott a legjobb négy közé.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik