Golf-vb: Tiger Woods királyi teljesítménnyel diadalmaskodott

Vágólapra másolva!
2013.03.11. 09:58
null
Tiger Woods az újabb világbajnoki trófeával (Fotó: Action Images)
Tiger Woods magabiztosan játszott a golfvilágbajnoki sorozat idei második versenye, a Cadillac Championship befejező napján is, és megnyerte a 8.75 millió dollár összdíjazású floridai viadalt. A vasárnapi tornagyőzelemmel 1.5 millió dollárt kereső Woodsnak ez a 17. diadala a világbajnokság keretein belül – 2009 nyara óta az első.

 

Tavaly ilyenkor az Achilles-fájdalmai, illetve a versenyfeladása miatt – és persze nem feledve 2009 viharos őszét, a házasságtörésből fakadó súlyos magánéleti válságot – sokan attól tartottak, hogy Tiger Woods már sohasem lesz a régi. A korábbi világelső azóta néhányszor már igazolta, hogy e félelem alaptalan volt, de ha akadt még széles rajongótáborában aggodalmaskodó, az vasárnap megnyugodhatott.

A Cadillac Championshipet az első fordulótól vezető Woods az utolsó napon is nagyszerűen golfozott: két korai birdie-vel lehűtötte üldözőit, és győzelme végül csak azért lett látszólag szoros, mert a befejező három szakaszon kissé már lankadt a figyelme, és két bogeyt ütött – azaz két lyukba az elvártnál eggyel több ütéssel terelte be a labdát.

Az utolsó versenynapon már kevesebbet kockáztató Woods a torna során ütött 27 birdie-vel élete második legjobb eredményét érte el az amerikai PGA Touron, a lyuk körüli gurítóterületen igénybe vett mindössze 100 ütés viszont karrierje legjobbja 72 szakaszos versenyen. Tiger ezt a tornát hetedik alkalommal nyerte meg, a világbajnokság keretein belül 17-edszer nyert (plusz egyszer csapatban), és az 1999 óta létező sorozat versenyein több mint 24 millió dollárral gazdagodott.

S a presztízs szempontjából korántsem mellékes, hogy a vasárnapi volt a 76. tornagyőzelme az amerikai PGA Touron, azaz megint közelebb került a rekordot 82 diadallal tartó néhai Sam Sneadhez.

Woods legközelebb két hét múlva, az Arnold Palmer Invitationalen versenyez, és ha győz, átveszi a világranglista első helyét Rory McIlroytól. A fiatal északír játékos amúgy kiválóan zárt Doralben: vasárnapi fordulóját eagle-vel indította, ütött öt birdie-t, bogeyt egyet sem, és magasan a legjobb idei körével (65 ütés), a nyolcadik helyre felkapaszkodva ért be a klubházba, holtversenyben többek között a címvédő Justin Rose-zal. Az év első heteit keserűvé tévő probléma a múlté, Rory végleg megbarátkozott volna új ütőivel? Meglátjuk.

A második helyre Steve Stricker ért oda, az a Stricker, akinek mindössze három idei versenyéből már a második hoz második helyet, és aki szerdán a gyakorlópályán közösen edzett Woodsszal, és olyan tanácsokkal látta el, amelyek a tornagyőztes szerint is hozzájárultak a magabiztos diadalhoz. A nap – és az egész torna – legalacsonyabb ütésszámát (64) az ausztrál Adam Scott produkálta, aki nyolc birdie-s körével helyet követelt magának a harmadik helyen kialakult holtversenyben.

A világbajnoki sorozat augusztus elején folytatódik, ám addig is nagy tornák sora kínál alkalmat a világ legjobbjainak az erőviszonyok átrendezésére. Már csak egy hónap, és itt az év első kiemelt (major) versenye, a hatalmas presztízsnek örvendő Masters, amelyre Woods legutóbb öt esztendeje készülhetett két idény eleji tornagyőzelem birtokában. A statisztikákból sokat kiolvasók máris dörzsölik a tenyerüket!

GOLFVILÁGBAJNOKSÁG 2013, 2. VERSENY
WORLD GOLF CHAMPIONSHIPS-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI
(TPC Blue Monster at Doral). A pénzdíj: 8.75 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Tiger Woods (amerikai) 269 ütés (66, 65, 67, 71)
2. Steve Stricker (amerikai) 271 (67, 67, 69, 68)
3. Adam Scott (ausztrál) 274 (72, 70, 68, 64)
Sergio García (spanyol) 274 (66, 72, 67, 69)
Phil Mickelson (amerikai) 274 (67, 67, 69, 71)
Graeme McDowell (északír) 274 (66, 67, 69, 72 )
7. Keegan Bradley (amerikai) 276 (68, 68, 69, 71)
8. Rory McIlroy (északír) 278 (73, 69, 71, 65)
Justin Rose (angol) 278 (68, 72, 70, 68)
Peter Hanson (svéd) 278 (67, 71, 70, 70)
Michael Thompson (amerikai) 278 (69, 69, 67, 73)

 

3. VERSENYNAP

Graeme McDowell méltó partnere volt Tiger Woodsnak a szombati versenynapon, a hatodik szakaszon ütött birdie-vel együtésnyire megközelítette, de ennél közelebb nem sikerült jutnia. A finisben azért még egyszer felcsillant számára a remény: miután ő eagle-lel (azaz az elvártnál kettővel kevesebb ütéssel) teljesítette a 16. szakaszt, Woods labdája fennakadt egy pálmafán a 17-esen!

Woods végül bogey-ra hozta a 17-est, majd az utolsó lyukba – a diadalmas régi időket idéző koncentráltságáról újfent tanúbizonyságot téve – nagyszerűen kivitelezett birdie-vel juttatta be a labdát, amivel visszaállította a négypontnyi különbséget.

Az előny tetemes, Woods vonatkozó statisztikáival összevetve több mint biztató. A korábbi világelső az amerikai PGA Touron sohasem veszített, ha legalább kétütésnyi előnyt vitt az utolsó napra – de máshol is csak egyetlenegyszer. Apró figyelmeztető jel, hogy ama bizonyos egyetlen alkalommal (2010, Chevron World Challenge) McDowell gyűrte le.

A 17. világbajnoki címére törő Woods mindazonáltal megtörhetetlennek látszik: a verseny mindhárom fordulójában (legalább holtversenyben) a legjobb eredményt érte el, a szombati két bogeyt hét birdie-vel ellensúlyozta, és az eddig ütött 24 birdie-vel egyéni csúcsot regisztrált – akárcsak a mindössze 74 ütéssel, amelyet a gurítóterületen a labda lyukba terelésére felhasznált.

A világelső Rory McIlroy nehéz kezdés után parádés második kilencest produkált szombaton – volt egy „hat szakasz, öt birdie" szériája –, és sikeresen az elvárt ütésszám alatt maradt (71-gyel ért be a klubházba). Összesített lemaradása Woodstól 15 ütésnyi.

GOLFVILÁGBAJNOKSÁG 2013, 2. VERSENY
WORLD GOLF CHAMPIONSHIPS-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI
(TPC Blue Monster at Doral). A pénzdíj: 8.75 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT A 3. FORDULÓ UTÁN
1. Tiger Woods (amerikai) 198 ütés (66, 65, 67)
2. Graeme McDowell (északír) 202 (66, 67, 69)
3. Phil Mickelson (amerikai) 203 (67, 67, 69)
Steve Stricker (amerikai) 203 (67, 67, 69)

2. VERSENYNAP

„Egyetlen igazán jó ütésre van szükségem. S ha úgy érzem, ez megvan, sínen vagyok. Ma pontosan ez történt" – kommentálta pénteki kiváló, 65 ütéses eredményét Tiger Woods, akinek az első két szakaszon még gondjai voltak, a meglehetősen nehezen megjátszható harmadik szakaszon azonban jött az a „bizonyos" ütés (precíz elütése nyomán a labda másfél méterre pihent meg a lyuktól, birdie lett a vége), és nem volt megállás.

Woods nyolc egymást követő szakaszon hat lyukat is az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel teljesített, és a nap végén a statisztikusok rámutattak: pazar karrierje során Woods még sohasem ütött olyan sok (17) birdie-t egy PGA-verseny két fordulója során, mint most. Tiger eddig 45 alkalommal fordult vezető pozícióban egy verseny második felére, és 35-ször nem is engedte kicsúszni kezéből a győzelmet – igaz, a tavalyi négy ilyen szituációból kettőből rosszul jött ki.

Egy hasonló korábbi vereséget éppen annak a játékosnak „köszönhetett", aki most a legközelebbről üldözi: az északír Graeme McDowell 2010-ben négy ütést is képes volt behozni vele szemben az utolsó napon. Az idei évet kiváló formában kezdő McDowell szombati terve a „pozícióban" maradás, hogy aztán vasárnap megindítsa a nagy rohamot.

Természetesen nem ő az egyetlen, aki eséllyel üldözi a Tigrist: a nagyon szoros élbolyban ott tanyázik két minden hájjal megkent amerikai (Steve Stricker, Phil Mickelson), valamint az új nemzedék egyik ígéretes tagja, a tavalyi Masters-bajnok Bubba Watson. Nincs távol egy korábbi Mester, Charl Schwartzel sem – a hetedik helyen álló dél-afrikai az egyetlen, aki pénteken ugyanannyit (65) ütött, mint Woods.

A világelső Rory McIlroy ugyan 11 ütéssel lemaradt az első helyezettől, mégis örülhetett egy kicsit: az idén először sikerült a pályán elvárt ütésszám alatt teljesítenie egy fordulót. Noha az új ütőivel barátkozó északír fiatal bogeyval zárt, és csupán a 32. helyen áll a viadal felénél – holtversenyben többek között Lee Westwooddal és Ernie Elsszel –, a 69 ütése önbizalomkeltő.

A világranglista-harmadik angol Luke Donald a pénteki 76-os szenvedésével az 54. helyre zuhant vissza, a két héttel ezelőtti meccsjátékos vb-t megnyerő amerikai Matt Kuchar 144 ütéssel a 44. helyen áll.

GOLFVILÁGBAJNOKSÁG 2013, 2. VERSENY
WORLD GOLF CHAMPIONSHIPS-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI
(TPC Blue Monster at Doral). A pénzdíj: 8.75 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT A 2. FORDULÓ UTÁN
1. Tiger Woods (amerikai) 131 ütés (66, 65)
2. Graeme McDowell (északír) 133 (66, 67)
3. Phil Mickelson (amerikai) 134 (67, 67)
Steve Stricker (amerikai) 134 (67, 67)
5. Bubba Watson (amerikai) 135 (66, 69)
Fredrik Jacobson (svéd) 135 (66, 69)

1. VERSENYNAP

A két héttel ezelőtti meccsjátékos vb-n már az első fordulóban kieső Tiger Woods kilenc birdie-vel színesítette első napi teljesítményét, és összességében hattal kevesebb ütéssel sétált le a rettegett Blue Monster pályáról, mint amennyi az elvárt ütésszám (par).


Woods a világ jelenlegi három legjobbját felvonultató hármasban ment végig a 18 lyukon: partnerei közül az angol Luke Donald (70) is jobbat ütött az elvártnál, ellenben a világranglistát vezető Rory McIlroy továbbra is csak árnyéka önmagának, elütései nyomán a labda rendre letévedt az ütőfolyosóról. Az év elején avatott új ütőivel még mindig nem teljesen összemelegedő északír golfozó pontkártyáját hat bogey csúfította, és a 73 ütése azt jelenti, hogy nagyon nagyot kell játszania a folytatásban, ha a leaderboard felső sávjaiban akarja látni a nevét a négyfordulós, 72 szakaszos verseny vasárnapi zárásakor.

A kellemes időben lezajló első forduló a 65 tagú mezőny többsége számára a pályán elvártnál jobb eredményt hozott: az esélyesek közül az amerikai Phil Mickelson és Hunter Mahan 67-67, az angol Ian Poulter 68 ütéssel zárt. A kevés kivételek egyike a két héttel ezelőtti meccsjátékos vb-t megnyerő amerikai Matt Kuchar (72), de az ő lemaradása sem nevezhető tetemesnek.

GOLFVILÁGBAJNOKSÁG 2013, 2. VERSENY
WORLD GOLF CHAMPIONSHIPS-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI
(TPC Blue Monster at Doral). A pénzdíj: 8.75 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter; a pályán elvárt ütésszám (par): 72
AZ ÉLCSOPORT AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. Tiger Woods (amerikai), Fredrik Jacobson (svéd), Bubba Watson (amerikai), Sergio García (spanyol), Graeme McDowell (északír) 66-66 ütés

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik