Golf-vb: angol diadal, McIlroy szárnyalt, Woods feladni kényszerült a viadalt

Vágólapra másolva!
2012.03.12. 09:22
null
Justin Rose (Fotó: Reuters)
Címkék
Az utolsó lyukig kiélezett küzdelemben az angol Justin Rose nyerte meg a profi golfozók világbajnoki sorozatának idei második versenyét, a 8.5 millió dollár összdíjazású Cadillac Championshipet. A világranglistát vezető Rory McIlroy nagyszerű játékkal felkapaszkodott a harmadik helyre, míg a korábbi világelső Tiger Woods sérülés miatt feladni kényszerült a magyar idő szerint hétfőre virradóra véget érő floridai viadalt.

Bubba Watson háromütésnyi előnnyel kezdte az utolsó napot, és már az első öt szakasz „demonstrálta", hogy a megnyugtatónak látszó fór valójában milyen kicsi. Az amerikai játékos az első lyukba még az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel juttatta be a labdát (birdie), csakhogy a kezdő ütései után a labda rendre az ütőfolyosón kívül landolt, és ennek a következő négy szakaszon három bogey (az elvártnál egyre több ütéssel elért találat) lett a következménye.

Watson megpróbáltatásai a 3. lyuknál kezdődtek, ahol volt, aki sokkal rosszabbul járt. A spanyolok világklasszisa, Sergio García egymás után négyszer (!) ütötte be labdáját a vízbe, és a négy ütésre méretezett szakaszt végül 12-vel (!) tudta csak elhagyni. Ritka balszerencsés eseménysorozat volt!

De vissza Watsonhoz, aki 39 ütéssel szenvedte végig az első kilenc szakaszt, ezt követően azonban szépen összeszedte magát, a befejező, a 18. lyuknál birdie-lehetősége adódott, ezzel kikényszeríthette volna a rájátszást. A gurítása aztán nem sikerült, így be kellett érnie a második hellyel – a tragikus kezdés után ez azért nem lebecsülendő fegyvertény.

Ami a végső győztes Justin Rose-t illeti, a nyitó két birdie-re alapozva gyorsan ledolgozta a hátrányát Watsonnal szemben, csakhogy akkor meg már előtte volt a napot eagle-vel indító Keegan Bradley, méghozzá kétütésnyi előnnyel. A második kilencesen aztán Bradleyt is elérte a végzet, sorra bizonytalankodta el az ütéseit, és végül 75 ütése következtében egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza.

Rose kevés hibáinak egyikét az utolsó lyuknál követte el (bogey), ezzel megadta az esélyt Watsonnak, ő azonban – ahogyan már említettük – nem tudott élni vele. A 32 éves angol életében először nyert vb-versenyt, jutalma 1.4 millió dollár, illetve az, hogy bekerülhet a világranglista első tíz helyezettje közé.

A rangsort továbbra is Rory McIlroy vezeti, aki vasárnap bebizonyította: nem véletlenül ez az aktuális erősorrend. A tornát nem a legjobban kezdő 22 éves északír golfozó nyolcütésnyi hátrányból, a 16-os szakaszon elért birdie-t követően együtésnyire megközelítette az éllovas Rose-t, kézzelfogható közelségbe került a csodával határos előzés, illetve holtverseny, de aztán a végén már nem volt képes megfelelően összpontosítani, bogeyval zárt. Harmadik helyezése különösen annak fényében fantasztikus, hogy egy hete tornát nyert, azt megelőzően pedig – ugyancsak vb-versenyen – a második helyen zárt.

Tiger Woods – mint utóbb közleményében fogalmazott – már a bemelegítésnél fájdalmat érzett a bal Achillesében, és mivel a helyzet rosszabbodott, a 12. szakaszon úgy döntött: nem kockáztat tovább, feladja a versenyt. Nem tudni, a sérülés mennyire súlyos, tavaly mindenesetre hasonló okból három és fél hónapot kihagyott, amire ráment két kiemelt (Major) verseny is. Nem egészen egy hónap múlva jön az idei első Major, az általa is vérmes reményekkel várt Masters, kérdéses, vállalhatja-e a játékot.

Az év harmadik világbajnoki versenyét augusztusban rendezik meg.

GOLF-VB, A 2012-ES SOROZAT MÁSODIK VERSENYE

WGC-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI (TPC Blue Monster at Doral)

A pénzdíj: 8.5 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter. A pályán elvárt ütésszám (par): 72

AZ ÉLCSOPORT

1. Justin Rose (angol)272 ütés (69, 64, 69, 70)
2. Bubba Watson (amerikai)273 (70, 62, 67, 74)
3. Rory McIlroy (északír)274 (73, 69, 65, 67)
4. Charl Schwarzel (dél-afrikai)275 (68, 69, 70, 68)
Peter Hanson (svéd)275 (70, 65, 69, 71)
6. John Senden (ausztrál)276 (76, 67, 68, 65)
Luke Donald (angol)
276 (70, 68, 69, 69)

 

A 3. VERSENYNAP ÖSSZEFOGLALÓJA
Bubba Watson növeli előnyét, a világelső Rory McIlroy üldözésbe kezd

Bubba Watson eagle-lel kezdett – az első szakaszt az elvárt öt helyett kettővel kevesebb ütéssel teljesítette –, ezzel együtt nem volt sétagalopp számára a szombati versenynap. A folytatásban három bogey-t is vétett, igaz, hat birdie-vel kompenzált. Mindenesetre jól jött neki, hogy addigi fő riválisa, az angol Justin Rose az utolsó szakaszon bogey-t ütött – így lett a kétütésnyi előnyből háromütésnyi.

Rory McIlroy (Fotó: Reuters)
Rory McIlroy (Fotó: Reuters)

A világranglistát vezető Rory McIlroy hét birdie-re és egy eagle-re építve nagyszerű, 65 ütéses kört ment, ezzel az övé lett a legjobb eredmény szombaton. Az északír fiatal talán mostanra pihente ki az elmúlt hetek kiváló játékával járó fizikai és mentális fáradtságot...

McIlroy feljött a 207 ütéssel állók üldözőbolyába, ahol többek között a két hete még világelső Luke Donald (69) és az utolsó három szakaszon két birdie-t elérő Tiger Woods (68) osztozik a nyolcadik helyen. A végső győzelemre egyiküknek sincs túl sok esélye, hiszen ahhoz az előttük állók mindegyikének jelentősen rontania kellene, de előrelépniük még sikerülhet.

Kedvezőbbek az esélyei Watson megelőzésére a második helyre felkapaszkodó Keegan Bradleynek, aki bogey-mentes kört futott, és hat birdie-jére építve éppen úgy 66 ütéssel zárta a szombatot, mint az élmezőnybe szintén beférkőző honfitársa, Matt Kuchar, valamint a rossz kezdést követően egyre feljebb araszoló Webb Simpson (207) és a két héttel ezelőtti meccsjátékos vb-t megnyerő Hunter Mahan (209).

GOLF-VB, A 2012-ES SOROZAT MÁSODIK VERSENYE

WGC-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI (TPC Blue Monster at Doral)

A pénzdíj: 8.5 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter. A pályán elvárt ütésszám (par): 72

AZ ÉLCSOPORT A 3. FORDULÓ UTÁN

1. Bubba Watson (amerikai)
199 ütés (70, 62, 67)
2. Keegan Bradley (amerikai)
202 (69, 67, 66)
Justin Rose (angol)
202 (69, 64, 69)
4. Peter Hanson (svéd)204 (70, 65, 69)
5. Matt Kuchar (amerikai)205 (72, 67, 66)
Zach Johnson (amerikai)205 (70, 68, 67)

 

A 2. VERSENYNAP ÖSSZEFOGLALÓJA
Bubba Watson és Justin Rose nagyszerű birdie-háborút vívott

Bubba Watson, Justin Rose és Mark Wilson hármasát volt a legizgalmasabb figyelni a verseny második napján. Wilson is meggyőző játékkal ment végig a 18 szakaszos pályán (70 ütés), de igazából Watson és Rose „birdie-háborúja″ kötötte le a figyelmet: ketten együtt 17 ilyen kombinációt ütöttek (ennyi lyukat vettek be az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel), és végül igen alacsony, 62-es, illetve 64-es ütésszámot jegyezhettek fel a pontösszesítőjükre.

Bubba Watson (Fotó: Reuters)
Bubba Watson (Fotó: Reuters)

„Talán véletlenül nagyobbak voltak a lyukak a szokásosnál?″ – viccelődött Rose, aki fél távnál a második helyen várja a folytatást. Watsonnak egy kockázatos, majdnem fát találó közelítő ütés révén egy eagle is összejött, annak köszönheti pillanatnyi vezető pozícióját.

Érdekesség, hogy az amerikainak most egy olyan pályán sikerült megismételnie profi karrierje legjobb eredményét, amelyet korábbi tapasztalatai alapján nem különösebben kedvel.

Bár a széllel ezen a napon is számolni kellett, jobb eredmények születtek, mint csütörtökön: a pénteki áltagos ütésszám (69.9) majdnem hárommal volt alacsonyabb, és a nyitány tucatnyi 70 alatti teljesítményével szemben ezúttal 31 ilyet jegyzőkönyveztek.

A hatvanas tartományban zárt többek között a bogey-mentes 67-et ütő Tiger Woods, aki 139 ütéssel holtversenyben a 15. helyen áll; az új világelső Rory McIlroy (69; 142, 28. hely); a világranglista-harmadik Lee Westwood (67; 143, 34.), valamint a trónról egy hete letaszított Luke Donald (68; 138, 10.).

Az első nap után holtversenyben vezető Adam Scott két birdie-vel finiselt, ezzel kompenzálta korábbi dupla bogey-ját, és a vezetők közvetlen közelében maradt. Csütörtöki éllovas párja, Jason Dufner 72 ütése következtében visszacsúszott a 10. helyre, és a hetvenesek között végzett a címvédő Nick Watney (143), a két héttel ezelőtti meccsjátékos vb-t megnyerő Hunter Mahan (143), valamint egy negyedik nagynevű amerikai, Phil Mickelson is (144) – nekik óriási hajrára lenne szükségük, hogy versenybe szállhassanak a legjobb helyezésekért.

GOLF-VB, A 2012-ES SOROZAT MÁSODIK VERSENYE

WGC-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI (TPC Blue Monster at Doral)

A pénzdíj: 8.5 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter. A pályán elvárt ütésszám (par): 72

AZ ÉLCSOPORT A 2. FORDULÓ UTÁN

1. Bubba Watson (amerikai)132 ütés (70, 62)
2. Justin Rose (angol)133 (69, 64)
3. Adam Scott (ausztrál) 134 (66, 68)
4. Peter Hanson (svéd)
135 (70, 65)
5. Thomas Björn (dán) 136 (68, 68)
Keegan Bradley (amerikai)
136 (69, 67)

 

AZ 1. VERSENYNAP ÖSSZEFOGLALÓJA
Rory McIlroy, az új világelső nem kezd jól, az élen Adam Scott és Jason Dufner

A világranglista első helyét néhány napja átvevő Rory McIlroy nem kezdett jól: az északír játékos hétütésnyi hátrányba került az éllovas kettőssel szemben a 8.5 millió dollár összdíjazású WGC-Cadillac Championship első fordulójában Miamiban.

A fantasztikus, egyben rendkívül fárasztó másfél hétre visszatekintő – a meccsjátékos vb-n döntőt játszó, a következő rangos amerikai viadalt megnyerő – McIlroy három szakaszt teljesített az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel (birdie), négyet eggyel többel (bogey), így jött ki 18 szakaszon a 73-as ütésszám. A szeles időben megrendezett versenynapon az új világelső labdája kétszer vízbe pottyant, sőt akadt egy olyan lyuk, amelynek gurítóterületén McIlroy három ütést is elpazarolt, mire betalált.

Adam  Scott (Fotó: Action Images)
Adam Scott (Fotó: Action Images)

Az egy forduló után a 35. helyet elfoglaló McIlroy a legillusztrisabb hármas csoportban teljesítette az első versenynapot; partnerei közül a világelsőségtől éppen általa megfosztott angol Luke Donald 70 ütéssel zárt, ezzel pillanatnyilag holtversenyben a 13. pozíciót foglalja el, míg a világranglista-harmadik Lee Westwood számára 76 ütése és 64. helyezése után csak felfelé vezethet az út a 74 tagú mezőnyben.

Az első helyen pillanatnyilag az idén eddig alig versenyző ausztrál Adam Scott és az amerikai Jason Dufner osztozik.

A tavalyi négy vb-viadal egyikét megnyerő Scott a szélben is biztos kézzel tartotta labdáit az ütőfolyosókon – egy eagle, öt birdie és csupán egy bogey a pontösszesítőjén –, s ugyanez elmondható Dufnerről is (hét birdie, egy bogey). Mindössze tucatnyian értek be a klubházba 70-nél kevesebb ütéssel, további tucatnyi játékos teljesített a pályán elvárt ütésszám (72) alatt.

A korábbi világelső Tiger Woods pazarul, eagle-lel kezdett – az elvárt öt ütés helyet hárommal talált a lyukba –, de a későbbiekben több bogeyt (4) ütött, mint birdie-t (2), így jelenleg éppen a pályán elvárt ütésszám (72) áll a neve mellett, és osztozik a 25. helyen többek között évtizedes riválisával, Phil Mickelsonnal. A címvédő Nick Watney és a két héttel ezelőtti meccsjátékos vb-t megnyerő, szintén amerikai Hunter Mahan 71-71 ütést ért el, mindketten „lőtávolon belül″ vannak.

GOLF-VB, A 2012-ES SOROZAT MÁSODIK VERSENYE

WGC-CADILLAC CHAMPIONSHIP, MIAMI (TPC Blue Monster at Doral)

A pénzdíj: 8.5 millió dollár. A pálya hossza: 6706 méter. A pályán elvárt ütésszám (par): 72

AZ ÉLCSOPORT AZ 1. FORDULÓ UTÁN

1. Adam Scott (ausztrál)
66 ütés
Jason Dufner (amerikai)
66
3. Charl Schwartzel (dél-afrikai)
68
Thomas Björn (dán)
68

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik