nemzetisport.hu 2020.02.28 18:28 Frissítve: 2020.02.28 18:35

FFT: Max Woosnam, a valaha volt egyik legnagyobb sportember története

Max Woosnam volt a Manchester City és az angol labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, de remekelt krikettben, zseniális volt golfban, nyert Wimbledont és olimpiát teniszben, összejött a maximum break sznúkerben, és egyszer Charlie Chaplint is megverte pingpongban – egy kenőkéssel. Elképesztő sztori a sport hőskorából!

 

A szintén brit polihisztorral, C. B. Fryjal – akit hatvan évvel halála után is ünnepelnek, amiért krikettben és futballban is képviselte Angliát, és világcsúcsot állított fel távolugrásban – ellentétben Woosnamről keveset tudunk. Talán azért is, mert utóbbi soha egyetlen pennyt sem fogadott el szolgálataiért. Vagy talán azért, mert soha egyetlen interjút sem adott, hagyta, hogy inkább az eredményei beszéljenek helyette. Azok a produkciók pedig szinte önálló nyelvet alkottak.

„Bármilyen sportágról is volt szó, Max Woosnam fittyet hányt a konvenciókra, amelyek azt súgták, hogyan is kellene játszania” – írta róla a Daily Mail. Mick Collins, a Woosnamről 2006-ban megjelent életrajzi kötet szerzője megjegyzi: „Ha Max Woosnam nem született volna meg, valaki biztosan feltalálja őt.”

A Gamage's Association Football Annual folyóirat nevezte őt a az 1921–22-es Év játékosa címre, és egyben a legponto­sabban fogalmazta meg, mi is volt Woosnam lényege: „Több sportágban is megmutatta erejét, és az egyik legnagyobb sportember, akit a világ a hátán hordozott.”

Max Woosnam hihetetlen élettörténete teljes terjedelmében elolvasható a FourFourTwo.hu-n, IDE KATTINTVA!

2020.04.06 17:30:31

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A GINOP projekt fő célkitűzéseiről és eredményeiről Prof. Dr. Than Péterrel beszélgettünk. (x)

pr
2020.04.05 23:18:34

Egyéb egyéni CSURKA GERGELY

ALAPVONAL. Kérdés: amikor el lehet kezdeni gyülekezni a startvonalnál, mindenki a saját pályáját akarja-e becsülettel megfutni, vagy a másik oldalba könyöklésén töri majd magát.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.