MTI 2020.07.08 20:23 Frissítve: 2020.07.08 20:26

Evezés: Furkó és Sándor-Polivka nyert könnyűsúlyú egypárevezősben

A férfiaknál Furkó Kálmán, a nőknél Sándor-Polivka Dóra nyerte könnyűsúlyú egypárevezősben az első válogatóversenyt szerdán a Velencei-tavon.

 

A magyar szövetség honlapjának beszámolója szerint Furkó – aki esélyesként indult – az előfutamok során a második leggyorsabb idővel ért célba, a középfutamban aztán még tovább gyorsult, és a legjobb idővel jutott az A döntőbe. A Tisza EE versenyzője a fináléban öt másodperc előnnyel nyert Szigeti Roland (Győri AC) és nyolc másodperccel Szabó Bence (GYAC) előtt. Utóbbival tavaly könnyűsúlyú kettesben U23-as Európa-bajnoki címet és U23-as világbajnoki bronzérmet szereztek, a felnőtt vb-n pedig negyedik helyen értek célba.

Furkó Kálmán kiemelte: számára a párevezés a prioritás, hiszen az olimpia programján könnyűsúlyban csak a kétpárevezés szerepel.

„Meggyőző időket tudtam evezni egypárban, ezért el tudnám magam képzelni ebben a versenyszámban is, de vannak még rajtam kívül versenyzők, majd a szakvezetés eldönti, mi lesz a legjobb megoldás” – nyilatkozta.

A nőknél visszalépés miatt szerdán csak pályaosztó előfutamra került sor. Ahogy délelőtt, úgy a délutáni döntőben is Sándor-Polivka Dóra győzött. Az MTK Budapest evezőse mögött mindkétszer Abid Syham (Ferencvárosi EC) ért célba.

„Leginkább arra voltam kíváncsi, mit tudok egypárban, mert legutóbb négy éve mérettem meg magam ebben a versenyszámban” – mondta Sándor-Polivka, aki legnagyobb sikereit (egyetemi világ- és Európa-bajnoki cím) a Krémer Eszterrel alkotott kettesben érte el az elmúlt években.

„Hat évvel ezelőtt nagyon tudatosan kezdtem a könnyűsúlyra készülni. Korábban három évig versenyeztem ebben a kategóriában, az elmúlt években dietetikus segítette a felkészülésemet. Tudatos életmóddal és táplálkozással kezdtem neki a fogyasztásnak, ami meglepően könnyen ment” – mondta a válogató női győztese.

Szierer János szövetségi kapitány emlékeztetett: a szerdán és csütörtökön a sukorói pályán megrendezésre kerülő viadal a csapatba kerülésre válogat. A második napon mindkét nem kétpárevezős egységei méretik meg magukat.

„Aki két-, vagy négypárba akar kerülni, az itt vívhatja ki rá a jogot. Az augusztus 15-i második válogató a speciális egységeknek szól majd. Aki egypárban célozza meg az Eb-n való indulást, annak ott kell rajthoz állnia. Illetve a mostani a verseny alapján kialakított csapatoknak is el kell majd ott indulniuk” – ismertette a válogatás folyamatát.

Hozzátette: amíg a férfiaknál népesebb mezőnyből és több jó teljesítmény alapján állíthatják össze a csapatokat, addig a nőknél szűk a mezőny. A felnőtt korcsoportban mindössze ketten eveztek – a súlyuk miatt viszont őket sem tudják összeültetni –, ami megnehezíti az ütőképes együttes kijelölését.

A felnőtt Eb az eredetileg tervezett időponthoz képest négy hónappal később, október 9-11. között lesz Lengyelországban, Poznanban. Az európai szövetség és a szervezők július 31-én döntenek arról, hogy az aktuális járványhelyzet lehetővé teszi-e a verseny biztonságos megrendezését. Az U23-as Eb-nek az eredetileg kiírt időpontban, szeptember 5-6-án ad otthont a németországi Duisburg.

A tavasszal megtartott egypárevezős válogatót Pétervári-Molnár Bendegúz és Bertus Kitti nyerte, mivel az olimpiát elhalasztották, a szakvezetés úgy döntött, hogy győzelmükkel egyelőre az Eb-n való indulásra szereztek jogot.

A hétközi válogatóverseny – amelyre eredetileg áprilisban került volna sor – abban is iránymutatást adhat, hogy mely férfi és női könnyűsúlyú kétpárevezős egységet érdemes indítani a jövő évi olimpiai kvalifikációs regattákon. 

2020.08.13 20:50:55

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Ma az olimpia már nem igazán emlékeztet arra, amilyen a spanyol főnemes alatt volt.

2020.08.13 22:19:02

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Sportolóként balkezesnek (ballábasnak) lenni mindenképpen kedvezőbb, mint az élet más területén. Innen is kitetszik, hogy a sport igazi csoda, ahol a hátrány előnnyé változik.

2020.08.11 17:13:21

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Tornászati vándordíj? A leventelabdarúgó-bajnokság kupája? Kincskereső kollégánk a 85 centis, felbecsülhetetlen értékű sportrelikvia titka nyomában.

2020.08.10 17:43:32

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans.

2020.08.09 23:44:38

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

ALAPVONAL. Alvarez esete arra példa, hogy mégsem kergült itt meg körülöttünk mindenki, még abban is megerősít minket, hogy pandémia ide, egyre kevésbé értékként kezelt tudás oda, a létezés továbbra is a legjobb dolog, ami velünk történhet.