Európai Játékok: Banda Árpád szétlövéssel maradt le a negyeddöntőről

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2019.06.27. 13:06
Banda Árpád szétlövéssel veszítette el nyolcaddöntőjét, így a 9. helyen zárt a férfiak olimpiai számában a minszki Európai Játékok olimpiai kvalifikációs íjászversenyén.

A jelenlegi legjobb magyar íjász hétfőn nagyszerű teljesítménnyel két párharcot nyert a kieséses szakaszban, és csütörtökön úgy kezdhette meg a napot, hogy újabb két győzelemmel szinte biztosan olimpiai kvótát szerezne, mivel a férfiak versenyében egy helyett két kvótát osztanak ki az EJ-n.

A kiírás szerint a férfi és női számban is egy-egy tokiói hely volt kiadó, illetve a vegyes párosban a szám győzteseinek is jár egy-egy, ám ez utóbbi versenyt olasz duó nyerte, s az olasz férfiak már a két héttel ezelőtt rendezett világbajnokságon csapatban megszerezték a kvótát. A férfi vegyes páros hely így átkerült az egyéni versenyhez, azzal a kikötéssel, hogy a kvótaszerzéshez az elődöntőbe kell jutni.

Banda a holland Steve Wijlerrel mérkőzött a negyeddöntőért. A párharcokban három-három nyílakat lőnek egyszerre a versenyzők, s az adott sorozat győztese két pontot kap, döntetlen esetén egy-egy pont jár, a győzelemhez hat pontot kell szerezni.

Az első körben mind a két sportoló 28-28 kört ért el, a másodikat viszont 28:27-re a holland nyerte, s 3:1-es vezetéshez jutott. Banda a következő szakaszban csak 25-öt lőtt, mégis egyenlített, mivel Wijler két lövése csak hetes lett (23 kör). A folytatásban kézzel fogható közelségbe került a 24 éves szegedi versenyző számára a győzelem, 27:25-re ugyanis öve lett a negyedik szakasz (5:3), a záró körben azonban a holland nagyszerűen lőtt és egyenlített.

Következett az egy-egy nyilas szétlövés, mely rögtön az első körben eldőlt, mivel Wijler 9-est, Banda 8-ast talált, ezzel utóbbi befejezte szereplését a viadalon.

„A rutin döntött. A hollandok a kontinens legjobbjai közé tartoznak, rengeteget versenyeznek, én viszont keveset. A kavargó szél sem segített, ilyen körülményeket otthon nem tudunk modellezni. Örülök, hogy jól szerepeltem, de több is lehetett volna ebben” – nyilatkozta Banda Árpád a verseny után.

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Lakner Gábor

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik