MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2020.03.19 18:04 Frissítve: 2020.03.19 18:14

Elment a Főnök – búcsú Benedek Ferenctől

Életének 95. évében elhunyt a korábbi háromszoros magyar csapatbajnok, több olimpiai aranyérmest is trenírozó mesteredző, Benedek Ferenc, aki a kiemelkedő edzői tevékenységéért járó Bay Béla-díjat is elnyerte.

 

Benedek Ferenc (1926–2020)Eszem ágában sincs lebecsülni a Bay Béla-díjat, és ha valaki megérdemelte, Benedek Ferenc mindenképpen, ám a kitüntetésnél több, sokkal több lett az övé a magyar öttusa legendájaként.

Tanítványai szeretete, megbecsülése.

Miközben ő volt – a Főnök.

Mondhatja bárki, hogy ez csak amolyan gyász ihlette fordulat – hadd mondja. Aki ismerte őt, tudja, hogy a szavak – szeretet, megbecsülés – mögött sokkal több van, mint általában az érzelmeknél.

Ha nevét említik, hozzáteszik: Balczó András. Nem véletlenül, mert ő talált rá egy háromtusaversenyen 1954-ben. „Őzike mozgású kisfiú volt. Igazi öttusaalkat. Úszni, futni már akkor nagyon tudott” – mesélte.

„Öttusaalkat” – ennél nagyobb dicséret aligha volt nála, hogy mennyire, arra bizonyíték, hogy amikor Balczó a fővárosba költözött, a Csepel öttusázója lett, jó egy évig nála lakott. „Családtag volt, barát, nem csak tanítvány” – mondta róla.

Más volt a viszonya hozzá, mint a többi csepeli sráchoz, ám ebből nem származott káruk. Ahogy az egykor szintén remek öttusázó, Sárfalvi Béla mondta, Benedek megszállottságához, fanatizmusához, következetességéhez kellett Balczó, aki – állította Sárfalvi – fáklya volt, zászló, s ők követték mindkettőjüket.

Benedek Ferenc versenyzőként háromszoros csapatbajnok volt, ám már ifjan is képes volt érvelni a sportága mellett. Az 1952-ben Helsinkiben csapatban olimpiai bajnok Szondy István mesélte, hogy ő beszélte rá az öttusára a negyvenes évek elején – nemhiába. És ha már Helsinki, az aranyérmes csapatban ott volt Benedek Ferenc öccse, Gábor is, egyéniben második lett, ő a magyar öttusa első világbajnoka (1953), így esélyese volt a melbourne-i játékoknak (1956) is. Emellett tagja a csapat forradalmi bizottságának, s nem volt hajlandó kezet fogni a szovjet sportolókkal.

Persze hogy eltiltották, s az is a kor bűne, hogy kiállásának bátyja is megitta a levét. Vállalta, magától értetődőnek tartotta, hogy ő is viseli a bélyeget, pedig éppen azon az olimpián (1960, Róma) nem lehetett ott még magánemberként sem, amelyiken a csepeli öttusázók fényesen szerepeltek, Németh Ferenc lett a bajnok, az aranyérmes csapatban pedig ott volt Balczó András is. Aki háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnokként utolérhetetlen. Benedek Ferenc föltette a kezét, amikor főszereplőnek titulálták Balczó sikereiben, azt mondta, szerepe van benne, de kabinetalakításról szó sem lehet. Másoknál sem, hiszen a versenyző viszi a bőrét a vásárra, ám Balczónál aztán különösen. Amikor szóba került, hogy könyvet ír az öttusáról, nem véletlenül kívánta ezt a címet adni a róla szóló fejezetnek: A magányos atléta tapasztalati munkája...

Nem viselte könnyen kedvenc tanítványa önállóságát, megfordult a fejében az is, hogy abbahagyja az edzősködést, ám aztán győzött a sportág iránti rajongás és a pedagógus: a zsenire nem vonatkoznak a hétköznap szabályai. Hogy fölülemelkedett a történteken, arra az is bizonyíték, hogy amikor egy másik sikeres tanítványát, a későbbi világbajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes Maracskó Tibort kívánta meggyőzni arról, hogy költözzön Budapestre, legyen a Csepel öttusázója, Balczót vitte magával Székesfehérvárra.

Természetes, hogy fia, ifjabb Benedek Ferenc öttusázott. Amikor a gyerek 17 esztendős volt, megkérdezték a papát, hogy élsportolónak szánja-e. „Arra nem nevelném semmi pénzért – mondta –, az már csak eredmény. Számára az a leghasznosabb, ha mindazt magába szívja, amit a sport és speciálisan az öttusa nyújt.” Gondolt itt a fegyelemre, az akaraterőre, a küzdeni tudásra, s nem utolsósorban a nap huszonnégy órájának hasznos beosztására.

Ma sem szolgálhatnának jobb ars poeticával az öttusaedzők – ha lenne még valódi öttusa.

Amelynek korszakos alakja hagyott itt bennünket.

2020.04.03 22:55:50

Egyéb egyéni BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Ismerjük el, mit kaptunk még a szovjet sporttól: egy terepet, ahol különösebb tét nélkül lehettünk ellenzékiek.

2020.04.02 11:47:20

Egyéb egyéni MAROSI GERGELY

Az olimpiai falut és az All Star-mérkőzéseket is a nagy krízisnek köszönhetjük • Elképesztő ötkarikás kalandok és egy rejtői balhé magyar legendákkal.

2020.04.02 21:40:23

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Elképzeltem hasonló jelenetet egy üresen tátongó stadion, teszem azt a Puskás Aréna előtt egy szintén idős futball-legendával, a gyengélkedő Mészöly Kálmánnal, esetleg a riói Maracana előtt Pelével.

2020.03.31 22:56:16

Egyéb egyéni CSINTA SAMU

ALAPVONAL. Megfelelő szakmai támogatással az erőállapotot szinten tartani hivatott gyakorlatok többsége is háziasítható, hiszen lépcső szinte mindenütt van, miként gumikötél rögzítésére alkalmas gerenda, kampó vagy ajtókeret is.

2020.03.31 22:52:42

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Rácáfolt mindenfajta lebecsülésre, ez sem éppen kis tett.