Elismerés: Gulyás László kapta a Szepesi György-díjat

Vágólapra másolva!
2017.09.14. 12:30
null
Deák Ferencné Diósy Ilona és Gulyás László a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány által odaítélt díjakkal (Fotók: Földi Imre)
Gulyás László, a Magyar Rádió sportriportere, szerkesztője kapta a Szepesi György-, míg Deák „Bamba” Ferenc özvegye, Deák Ferencné Diósy Ilona az Östreicher Emil-díjat, amelyeket idén harmadik alkalommal ítélt oda a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány.

 

Puskás Ferenc születésének 88. évfordulóján, 2015. április 1-jén az óbudai Puskás Pubban alakult meg a Puskás Nemzetközi Futball Alapítvány. A jótékonysági és közhasznú szervezet célja Puskás Ferenc, a világszerte ismert futball-legenda emlékét ápoló kezdeményezések felkarolása, támogatása és elindítása, a Puskás Ferenc életét bemutató játékfilm előkészületeinek koordinálása. Az alapítvány kiemelt célja a nemzetközi futballélet két, Puskás Ferenc pályafutásához is kötődő, nagy magyar egyéniségéről elnevezett díj évenkénti átadása, amelyre idén már harmadszor került sor.

A Ferencváros Üllői úti stadionja – ahol Puskás Ferenc 1945. augusztus 20-án első válogatott meccsét játszotta, első gólját szerezte a nemzeti csapatban, és ahol Szepesi György is első válogatott mérkőzését közvetíthette azon a napon 72 évvel ezelőtt – mai „inkarnációja”, a Groupama Aréna Turay-termében tartott csütörtöki ünnepélyes díjátadón Szöllősi György, az alapítvány kuratóriumának elnöke – egyben a Nemzeti Sport és a FourFourTwo magazin főszerkesztője, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke – elmondta, minden évben egy, a magyar labdarúgás ügye iránt elkötelezett sportújságírót tüntetnek ki a Szepesi György-díjjal, az Östreicher Emil-díjat pedig egy már elhunyt futballista családtagja kaphatja.

Előbbi idei kitüntetettje a pályáját 1969-ben a Magyar Hírlap munkatársaként kezdő Gulyás László, akinek méltatását Dávid Sándor, a szintén legendás sportriporter írta, távollétében pedig a rendezvény műsorvezetője, Molnár Mátyás olvasta fel. Az elismerést a korábbi két évben Szepesi György személyesen adta át, ezúttal viszont egészségi állapota ezt nem tette lehetővé (a fia, János képviselte a riporterlegendát az ünnepségen), így helyette a két évvel ezelőtti, első díjazott, Novotny Zoltán rádióriporter és Jakab János, volt élvonalbeli labdarúgó, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke, a Puskás Alapítvány kuratóriumának tagja nyújtotta át az oklevelet a meghatott Gulyás Lászlónak.

Az Östreicher Emilről – Puskás Ferenc egykori játékosügynökéről, az 1956-os Bp. Honvéd, valamint az 1980-as évek magyar válogatottjának menedzseréről – elnevezett díjjal évről évre egy olyan családot részesítenek elismerésben, amelynek tagjai egy már elhunyt, korábbi nagy futballista pályafutását, életét segítették a háttérből a nyugodt családi légkör megteremtésével. A díjat Varga Sándor FIFA-licences játékosügynök adta át az egykori ferencvárosi, majd hatalmi kényszerből újpestivé váló korábbi világklasszis csatár, Deák „Bamba” Ferenc özvegyének, Deák Ferencné Diósy Ilonának. A laudációt Ballai Attila sportújságíró, a Mediaworks Kiadó sportüzletág-igazgatója írta, távollétében pedig Szöllősi György olvasta fel. „Bambának hívták, de valójában Bombának kellene” – állt a méltatásban, utalva arra a rendkívüli gólérzékenységre, amely az 1922-ben született, 1998-ban elhunyt labdarúgót jellemezte, hiszen a Szentlőrinci AC-ben 72 meccsen 128, a Ferencvárosban 83 találkozón 121, a Dózsában 77 mérkőzésen 53 gólt szerzett, míg a válogatottban 20 alkalommal szerepelhetett, 29 gólt jegyezve. Egy idényben szerzett 66 bajnoki gólja pedig az IFFHS által is elismert örökös európai rekord.

A Szepesi-díjat 2015-ben Novotny Zoltán, 2016-ban Hajdú B. István, az Östreicher-díjat tavalyelőtt Czibor Zoltán húga, Zsuzsanna, tavaly pedig Tóth Mihályné kapta. Mindkét díjat egymillió forintos pénzjutalom kíséri.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik