Egyszerre üldöz és menekül a világelső

Vágólapra másolva!
2010.04.10. 07:24
null
Lee Westwood holtversenyben áll az élen (Fotó: Reuters)
Címkék
Az egyesült államokbeli Augustában zajló kiemelt, úgynevezett major golfverseny, a Masters Tournament második napján szinte minden úgy alakult, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. A magánéleti viharok után visszatérő világelső, Tiger Woods újra jól ütött, ám a folytatásban nemcsak őt üldözik majd (négyen állnak vele együtt a harmadik helyen), hanem neki is üldöznie kell két nagyszerű formában lévő angolt, Ian Poultert és Lee Westwoodot, akik féltávnál holtversenyben vezetik a mezőnyt. A címvédő Ángel Cabrera csak nagy nehézségekkel, a lehető legmagasabb ütésszámmal kvalifikálta magát a rendkívül izgalmasnak ígérkező utolsó két versenynapra.

Miközben az első napon 16 golfozó maradt 70 ütés alatt, a második körben ez már csupán háromnak sikerült – köszönhetően a ravaszul kijelölt lyukaknak és a remek, napsütéses időben félelmetesen felgyorsuló pályának.

 A MENETREND

A versenyzők a négy nap során négyszer mennek végig a 18 lyukú pályán. Az első két nap után csupán az első ötven helyezett folytathatja; közülük a negyedik forduló után az lesz a győztes, aki a 72 lyukba a legkevesebb ütéssel juttatja be a labdát.

Tiger Woodsot a sorsolás ezúttal az elsők között szólította a pályára – természetesen a kora reggeli időpontban is alig tudta áthámozni magát az érdeklődők tömegén. Elnézve a későbbi pontszámokat, a világelső nem bánta a korai kezdést: bár néhány elütése az ütőfolyosón kívül landolt, nagyszerű közelítő ütések révén egy kivételével elhárította a „bogey-veszélyes" helyzeteket, és három birdie-vel igen jónak mondható 70-es ütésszámmal zárt.

Az amerikai világelső a verseny felénél mínusz 6-on áll (ennyivel teljesít jobban a pályán elvárható ütésszámnál), és a múltban minden ilyen pozícióból – sőt még rosszabból is – sikerült megnyernie a Masterst.

Könnyű dolga semmiképpen sem lesz, hiszen vele azonos pontszámmal áll örök vetélytársa, a hajrában két korai bogey-t két birdie-vel ellensúlyozó Phil Mickelson, előtte pedig ott vigyorog a szintén a világ élvonalában jegyzett két angol. Közös bennük, hogy két nap után még egyikük sem vezetett az év négy kiemelt, azaz majorversenyének valamelyikén.

Közülük Ian Poulter játszott kiegyensúlyozottabban pénteken, öt birdie-vel, hiba nélkül érte el az utolsó szakaszt – ha ott nem üt bogey-t, most egyedül vezet. Lee Westwood tartalmas lőlapján birdie (6), bogey (3), dupla bogey (1) és eagle (1) egyaránt virított, e tarka kombináció adta ki a dicséretes 69-et – mellesleg honfitársához hasonlóan ő is bogey-val zárt, azaz kis szerencsével ő is lehetne az egyedüli éllovas...

 

FÁRADÓBAN AZ ÖREGEK?

 ÜTÉSEK EGY SZAKASZON 
Eagle átlag–2
Birdie átlag–1
Par standard ütésszám
Bogey átlag+1
Dupla bogey átlag+2

Az első napon csodálatosan játszó két amerikai szenior kissé visszacsúszott a táblázaton, bár továbbra is versenyben van a legjobb helyekért: Fred Couples és Tom Watson egyaránt 141 ütést számlál a 9. helyen.

Az 50 esztendős, legendásan derékfájós Couplesnek (75 ütés) bevallása szerint a felkelés is nehezére esett pénteken, ehhez képest sokáig pazarul tartotta magát – aztán az utolsó öt szakaszon bekaszált négy bogey-t... Honfitársa, a 60 esztendős Watson bogey, birdie, bogey, birdie kombinációval kezdett, végül 6-4-re a bogey-k „nyertek", a végeredmény 74 ütés lett.

 

MICSODA MENEKÜLÉS!

Chad Campbellt az első nap után temettük, ám a tavalyi második helyezett – Poulterrel holtversenyben – a pénteki nap legjobb ütésszámát (68) produkálva besurrant azok közé, akik szombaton folytathatják a versenyzést. A pénteken öt birdie-t elérő amerikai golfozó a lehetséges legmagasabb ütésszámmal (147) lett tagja a hétvégi mezőnynek, éppen úgy, mint a címvédő argentin Ángel Cabrera, aki az első napi 73 után pénteken 74-gyel érte el a klubházat. A végső győzelemre esélyesnek tartott golfozók közül a dél-afrikai Ernie Els (144) egyelőre a 21., az amerikai Steve Stricker (146) a 33. helyen húzódik meg a mezőnyben.

 

VERSENYBEN MARADT AZ OLASZ CSODAGYEREK

A 16 éves Matteo Manassero (147 ütés) a torna történetének legfiatalabb golfozója, aki túléli a második nap végi mezőnyfelezést (cut); az eddigi rekordot a 18 éves és 11 hónapos dél-afrikai Bobby Cole tartotta (1967). A közönséget a befejező kilenc szakaszon három hosszú, látványos gurítással elkápráztató Manassero egyúttal az első amatőr játékos 1999 óta, aki szombaton és vasárnap is versenyben lehet a Mastersen.

 

69-ES NYITÁSSAL IS KI LEHETETT ESNI


A skót Sandy Lyle-é a kétes dicsőség: a Masters 1988-as bajnoka négy dupla és egy tripla bogey-t ütött a második napon, így hiába az egészen kiváló, 69-es első köre, kiesett; ilyen jó kezdés után 1980 óta mindössze hat golfozó nem élte túl a második napi mezőnyfelezést (cut). Ugyancsak biztató kezdés (71) után esett ki a kétszeres bajnok német Bernhard Langer (149). A világranglista legjobbjait sem kímélte a napközben felgyorsuló pálya: a rangsor első tíz helyezettje közül elbúcsúzott az ír Padraig Harrington (149), a német Martin Kaymer (149) és az amerikai Jim Furyk (156).

 

LABDA A POHÁRBAN, AVAGY A HÍRESSÉ TETT NÉZŐ

A 8. szakaszon a Woodsszal egy hármasban (flight) haladó Matt Kuchar (143 ütés, 15. hely) közelítő ütése után a labda egyet pattant a talajon, majd a gurítóterület (green) mellett helyet foglaló egyik néző poharában kötött ki. A golfban ilyesmire is van szabály: a néző kihalászta a labdát az italból, Kuchar megtörölgette, aztán ahogyan kell, ejtés után a landolás helyéről folytatta a játékot. Egyikük sem járt rosszul: az egykori amerikai amatőrbajnok part ütött, Jason Thompson pedig egy csapásra ismertté vált...

74. MASTERS TOURNAMENT 
Augusta, Augusta National Golf Club      
A pénzdíj: 7 millió dollár. A pálya: 6798 méter, 72 par  
AZ ÉLCSOPORT
       
Versenyző +/–par Összesen 2. nap
1. nap
1. Ian Poulter (angol) –8 136 68 68
    Lee Westwood (angol) –8 136 67 69
3. Tiger Woods (amerikai) –6 138 68 70
    Csoj Kvang Dzsu (dél-koreai) –6 138 67 71
    Ricky Barnes (amerikai) –6 138 68 70
    Anthony Kim (amerikai) –6 138 68 70
    Phil Mickelson (amerikai) –6 138 67 71

A teljes eredménylistát itt tekinthetik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik