Woods jól rajtolt, de a „vének" még jobban

Vágólapra másolva!
2010.04.09. 07:15
null
Tiger Woods jól rajtolt, de nincs az élcsoportban (Fotó: Action Images)
Címkék
A magyar idő szerint péntek hajnalban véget érő első forduló a tapasztalt játékosok sikerét hozta az idei első kiemelt, úgynevezett major golfversenyen, az Egyesült Államokban zajló Masters Tournamenten (US Masters). A 72 ütésre méretezett augustai pályát az 50 esztendős amerikai Fred Couples teljesítette a legkevesebb ütéssel (66), ám a nála is tíz évvel idősebb Tom Watson 67-je talán még nagyobb bravúr. Tiger Woods karrierje legjobb Masters-nyitányát (68) produkálta az óriási érdeklődéssel kísért viadalon – azaz egyelőre úgy fest, a négyszeres bajnok világelső képes megbirkózni a lelki teherrel, amit a médiában alaposan kitárgyalt sorozatos házasságtöréseivel magának köszönhetett.

A hagyományoknak megfelelően nem sokkal a csütörtöki napfelkelte után két egykori bajnok nyitotta meg a viadalt a georgiai Augustában. A 80 esztendős Arnold Palmer és a 70 éves Jack Nicklaus ketten együtt tíz Masters-győzelemmel büszkélkednek – most jót mulattak újoncokat idéző elütéseiken, amelyeket a hatszoros bajnok Nicklaus a maga részéről a számára szokatlan korai keléssel és otthonfelejtett kontaktlencséjével magyarázott...

Az idei Masters főszereplője egyértelműen Tiger Woods, így első napi összefoglalónkat folytassuk vele. A magánéleti botrányai miatt 144 napja nem versenyző amerikai golfozó bevezetésképp feddést kapott Bill Payne-től, a Masterst minden évben vendégül látó augustai golfklub nagy tekintélyű elnökétől. Payne szerint „hősünk elfelejtette, hogy a hírnév és a gazdagság felelősséggel jár, nem pedig láthatatlan védőburokkal", ám ő, mármint Payne, sokakkal együtt hisz a második esélyben, vagyis abban, hogy Woodsnak sikerül visszanyernie óriási tábora, főleg a gyerekek bizalmát.

 A MENETREND
 

A versenyzők a négy nap során négyszer mennek végig a 18 lyukú pályán. Az első két nap után csupán az első ötven helyezett folytathatja; közülük a negyedik forduló után az lesz a győztes, aki a 72 lyukba a legkevesebb ütéssel juttatja be a labdát.

Nos, a 34 éves tékozló fiú mindent megtett, hogy az őt szexuális indíttatású ballépései (...) ellenére igen barátian, mondhatni szeretettel fogadó közönség jól érezze magát. Woods a harmadik szakaszon megütötte az első birdie-jét, és bár a folytatásban néhányszor bizonytalankodott (három bogey), további két birdie-vel és két (!) eagle-lel (öt ütés helyett hárommal talált be a lyukba kétszer is) igen kedvező pozícióba hozta magát (68 ütés).

Pályafutása során először ért be 70-nél kevesebb ütéssel a klubházba az első nap végén – és ilyen „előélettel" is van már négy Masters-címe. Mintha nem is lett volna az a kellemetlen családi affér...

BETÖLTÖTTE AZ ÖTVENET AZ ÉLLOVAS

Woods egyelőre holtversenyben a hetedik helyen áll, ideje, hogy körülnézzünk feljebb is. Pillanatnyilag egy olyan golfozó az első, aki korát tekintve akár a világelső apja is lehetne. Fred Couples az 51. életévét tapossa, és bár majorgyőzelemből mindössze egyet tudhat a magáénak, első napi játékán látszott, hogy azt az egyet éppen itt, Augustában söpörte be – igaz, jó régen, 1992-ben.

 ÜTÉSEK EGY SZAKASZON
Eagle átlag–2
Birdie átlag–1
Par standard ütésszám  
Bogey átlag+1
Dupla bogey átlag+2

Couples két birdie-vel indított, majd az 5-ös szakaszon elkövetett bogey-t egy újabb birdie-vel ellensúlyozta. Ezzel a nem rossz, de nem is kimagasló eredménnyel még megbújt volna az üldözők második vonalában, csakhogy a befejezése szenzációsan sikerült: dacára a zavaró szélnek a hét záró szakaszon öt birdie-t ütött! Couples élete legjobb Masters-köre után –6-on áll, azaz pillanatnyilag hat ütéssel „veri" a pályát (66 ütéssel teljesített a standardként megállapított 72 helyett).

...ÉS A NAGYPAPAKOR SEM AKADÁLY!

Tom Watson a mezőny legidősebbjeként vágott neki a versenynek – és negyedmagával a második helyen várja a folytatást. A 61. életévében járó amerikai szeniorgolfozó a hetvenes, nyolcvanas években a világ élvonalához tartozott (8 majorgyőzelem), ám például a Mastersen 2002 óta egyszer sem teljesített úgy az első két napon, hogy túlélje a pénteki mezőnyfelezést (cut), azaz a vert mezőnyben végzett. Most jó esélye nyílik rá.

Watson bogey nélkül, öt birdie-vel dolgozta végig az első napot – a birdie-kből három az utolsó négy szakaszon jött –, és 67 ütéses teljesítményével megismételte eddigi legjobb, 1980-ban (!) jegyzőkönyvezett Masters-körét. Hogy mindez hogyan történhetett meg? „Szerencsém volt, no meg a fiam, Michael vitte az ütőimet, és a kedvében akartam járni..."

A sokadik virágzás nem teljesen előzmény nélküli: Watson tavaly a legrégibb majorversenyen, az Open Championshipen (Brit nyílt bajnokság) holtversenyben az élen végzett, és csak a rájátszásban szorult a második helyre.

NÉPES AZ ÜLDÖZŐK CSAPATA

Watson nem egymagában éjszakázott a második helyen. A dicsőségen vele osztozók közül Phil Mickelson áll a legelőrébb a világranglistán (3.): a talpig feketében játszó, balkezes „Lefty" – akinek feleségét és édesanyját egyszerre kezelik rákkal – hosszú, látványos gurításokkal elért birdie-jei mellé eagle-t is ütött a 13. szakaszon.

Az angol Lee Westwood lőlapján hét birdie, a tavalyi utolsó majorversenyt (PGA Championship) megnyerő dél-koreai Jang Jong Un kártyáján hat birdie hirdette „gazdája" jó formáját. A finisben honfitársa, a zsinórban négy birdie-t ütő Csoj Kjung Dzsu kvintetté bővítette az üldözői csoportot.

INNEN VISSZA ALIGHA

Ha már a világranglistát emlegettük, az ott 5. Jim Furykkal aligha találkozunk a szombati mezőnyben, hiszen a pálya alaposan kifogott rajta (három dupla és egy tripla bogey, 80 ütés). Gyalázatosan sikerült a tavaly az első helyről csupán rájátszásban lecsúszó, amerikai Chad Campbell napja (79), és névrokonáé, az új-zélandi Michael Campbellé is (83), pedig neki fekszik Amerika, 2005-ben tarolt a US Openen. Most ő a 96., azaz az utolsó.


A CÍMVÉDŐ MÉG VERSENYBEN VAN

Az argentin Ángel Cabrera öttel több ütést (73) produkált, mint a tavalyi győzelmét megalapozó első körben, ezzel együtt maradt esélye a jó helyezésre, akárcsak az ugyanennyivel a klubházba érő világranglista-második, amerikai Steve Strickernek.

 74. MASTERS TOURNAMENT
Augusta, Augusta National Golf Club. A pénzdíj: 7 millió dollár. 
A pálya: 6798 méter, 72 par
Az élcsoport      
Versenyző +/–par Összes en
1. Fred Couples (amerikai) –6 66 66
2. Tom Watson (amerikai) –5 67 67
    Lee Westwood (angol) –5 67 67
    Phil Mickelson (amerikai) –5 67 67
    Jang Jong Un (dél-koreai) –5 67 67
    Csoj Kjung Dzsu (dél-koreai) –5 67 67

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik