nemzetisport.hu 2019.09.20 15:47 Frissítve: 2019.09.20 20:52

Birkózó-vb: Muszukajev a bronzérmet és a közönséget is megnyerte

A harmadik helyért a japán címvédőt, Otoguro Takutót is legyőzve szerzett bronzérmet Magyarországnak a kvóta mellé Muszukajev Iszmail, aki ezzel két nap alatt két világbajnokot győzött le, és egyszeriben a birkózóvilág új kedvence lett.


Muszukajev (jobbra) a közönséget is megnyerte (Fotók: MBSZ/Martin Gábor)

Teljesen egyedülálló, senkihez sem fogható stílusával pillanatok alatt a birkózóvilág új közönségkedvencévé avanzsált az immár – és ezt tényleg büszkén mondhatjuk – magyar színekben versenyző „showman”, Muszukajev Iszmail. A 65 kilós kis orosz-magyar az első napi teljesítménye után a pénteki bevonulásánál nagyobb tapsot kapott a Barisz Aréna majdnem telt házas közönségétől, mint bronzmeccses ellenfele, a japán világbajnoki címvédő Otoguro Takuto. Nem véletlenül: Muszukajev egyszerűen annyira egyedi figura, és olyan új színt hozott ebbe az ősi sportágba, hogy egyszerűen nem lehet nem szeretni – kivéve az ellenfelek szemszögéből...

 
Madzsarisztánért – Deák Zsigmond jegyzete

A bronzmeccsén ugyanazt a semleges nézőknek is élvezetes, abszolút unikumnak számító ide-oda ugrálok „kismajom-stílust” hozta, amit eddig is láttunk tőle, s ez ráadásul megint eredménnyel is párosult.

A japán a kategória egyik legjobbja, de ezzel egyszerűen ő sem tudott mit kezdeni – ez egyébként az ellenfelek szempontjából iszonyatosan frusztráló lehet. Otoguro is szinte végig csak szabálytalanságokkal próbálta kizökkenteni Muszukajevet (ennek ellenére az első büntetőpontját utólag még visszavették). Az első menetben az FTC versenyzője a rá kiszabott fél perces időlimit alatt nem tudott akciót csinálni, ezzel vezetett 1:0-ra a japán, de a szünet után aztán Muszukajev egyetlen szempillantás alatt neki is úgy robbant be lábra, hogy azt szinte szemmel is lehetetlen követni, Otoguro sem tudta védeni, 2:1 „ide”.

Az ellenfél nem véletlenül klasszis, egy ízben ő is meg tudta csinálni a mögé kerülést (3:2 neki), de a sokadik szabálytalanságát már tényleg intésponttal „honorálták” a bírák – joggal –, 3:3 után pedig, hét másodperccel(!) a lefújás előtt Muszukajev újra bolondot csinált belőle, a két nap alatt ki tudja, hányadik sikeres kontráját is kétpontos akcióval fejezte be, így többek között két világbajnokot elverve teljesen megérdemelten szerezte meg a kvóta mellé pályafutása első jelentős felnőtteredményét, a világbajnoki bronzérmet – magyar mezben!

A jól megérdemelt bronzéremmel

„Vallásos ember vagyok, köszönöm a Jóistennek, hogy hozzásegített ehhez! És köszönöm Magyarországnak is, nagyon hálás vagyok a magyar embereknek, hogy befogadtak, hogy magyar mezben szerepelhetek világbajnokságon, és jövőre az olimpián is – mondta Muszukajev, akit már kisebb tömeg vett körül az interjúfolyosón – mondhatjuk úgy is, mindenki őt akarta. – Nagyon készültem a japán ellen, egész nap videóztam, és nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült legyőznöm őt a bronzéremért!”

Muszukajev azt is elmondta, már egészen kisgyerekkora óta emberfeletti gyorsasága az első számú fegyvere, ezzel tudja és szokta is meglepni ellenfeleit.

És ahogy a végén fülig érő szájjal vigyorogva azzal zárta interjúját, hogy „ria, ria, Hungária”, azzal a néhány napja még jóformán ismeretlen Muszukajev Iszmail alighanem végleg belopta magát mindenki szívébe.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Sastin Marianna 5. lett.

A bronzmeccs összefoglalója

További szép jelenetek a vb-ről Muszukajevtől


BIRKÓZÓ-VB
SZABADFOGÁS, 57 KG
1. Zavur Ugujev (Oroszország)
2. Suleyman Atli (Törökország)
3. Kumar Ravi (India) és Nuriszlam Szanajev (Kazahsztán)
A döntőben: Ugujev-Atli 13:3 – technikai tus

SZABADFOGÁS 65 KG
1. Gadzsimurad Rasidov (Oroszország)
2. Daulet Nijazbekov (Kazahsztán)
3. MUSZUKAJEV ISZMAIL és Bajrang Bajrang (Indiai)
A döntőben: Rasidov–Nijazbekov 11:0 – technikai tus

2020.05.27 18:04:19

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Faragó Tamás lénye, megjelenése, lázadást, nonkonformitást is sugalló intelligenciája ama hazugságra telepített kor félelem nélkül való tagadása volt. Meg a magyar vízilabda örök jelképe.

2020.05.24 16:20:37

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Sokan a világhírű magyar vívás előfutárának tartották, stílusa az aktív védelemre épült.

2020.05.24 20:53:59

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket.

2020.05.23 20:51:40

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

A sportállamtitkár úgy véli, legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a sport gazdasági helyzete is stabilizálódjon.