Birkózó-vb: családban marad – Lőrincz Tamás is döntős!

KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)KOHÁN GERGELY (Nur-Szultan)
Vágólapra másolva!
2019.09.16. 14:06
null
Lőrincz Tamás világbajnoki döntőt birkózik Nur-Szultanban (Fotó: Földi Imre, archív)
Régi nagy álma teljesült a Lőrincz fivéreknek: azzal, hogy öccse, Viktor után Tamás is megnyerte elődöntőjét, mind a ketten döntőt birkózhatnak egyazon nagy világversenyen!

 

Ha Tomi legyőzné az elődöntőben ezt a kazah srácot, azzal egyúttal kiejtené a kvótaharcból Vlaszovot és Nemest, s ez egyáltalán nem mellékes. Úgyhogy a hazai pálya mellett az orosz és a szerb sportdiplomáciával is meg kell küzdenie, tehát tripla nyomás lesz rajta…” – mondta huncut félmosollyal Sike András szövetségi kapitány Lőrincz Tamás megnyert negyeddöntőjét követően.

Nos, jelentjük: Lőrincz a háromszoros nyomást is elbírta!

A nagy meglepetésre az említett Vlaszovot és Nemest is legyőző Dilmuhamedov mögött állt természetesen a gigászi Barisz Aréna teljes közönsége, de ezúttal még ez is hiábavalónak bizonyult. Ezúttal olimpiai ezüstérmesünket intették először (1:0), aki szenzációsan védekezte ki a lenti helyzetet: bár volt egy pont, amikor csupán centimétereken múlt, hogy a kazah átbillentse, „Szöcsi” óriási bravúrral kijött szorult helyzetéből, és a másodperc tört része alatt talpra pattant – egyszeriben fordult a kocka, így már Dilmuhamedovnak kellett elszaladnia, nehogy kitolja őt a magyar klasszis…

A második menetben ugyanolyan ellentmondást és fáradtságot nem ismerve ment előre megállás nélkül, mint eddigi meccsein, így hazai pálya ide vagy oda, visszaintették a kazahot (1:1). Itt jegyeznénk meg, az ebben a sportágban oly sokszor joggal kritizált bíráskodásra ezúttal egyetlen szavunk sem lehetett, összességében nagyon korrekt fújást kaptak nemcsak a mieink, de jellemzően mindenki más is (persze, megvan az a néhány erős sportági nemzet, amelynek a képviselői kicsit mindig egyenlőbbek lesznek az egyenlőknél, de ez már csak így lesz, amíg világ a világ…).

A lényeg, hogy Lőrincz ugyanúgy majdnem megcsinálta a reburt, mint a negyeddöntőjében a litván ellen, de nagyon kevés híján megint nem ért pontot a dobási kísérlete, így 1:1-ről folytatódott a mérkőzés – de óriási különbség, hogy később szerzett ponttal ekkor már a magyar állt nyerésre!

Szerencsére a maradék kis időben már nem intették vissza Lőrinczet, aki kibekkelte a végéig, és testvéréhez hasonlóan óriásit küzdve, nagyon megérdemelten jutott be a fináléba, amelyet a görög származású, svéd színekben birkózó Alex Bjurberg Kessidisszel vív kedd este!

És ha nem lenne elég, még egy jó hír: Torba Erik korábbi legyőzője, Szergej Jemelin a várakozásoknak megfelelően simán menetelt a fináléig, így 60 kg-os versenyzőnk is érdekelt lesz még a vigaszágon.

A nap magyarja szívmelengető szavakkal nyilatkozott döntőbe jutását követően.

„A boldogságom leírhatatlan, végre az öcskössel együtt mindketten döntőzünk – és nagyon remélem, meg is nyerjük! Nem néztem meg a sorsolásomat, de a többiek sugallták, hogy a kvótáig elég jó. Erre jött az első körben az üzbég, aki iszonyatosan kellemetlen volt, körülbelül háromszor törtem meg a hat perc alatt, azt érezvén, hogy kész, itt végem van… De valahogy mindig éreztem rajta, hogy ő jobban meg van törve, mint én – vagy legalábbis ezt hazudtam magamnak… Ezt követően azonban egyre jobb lettem. A litván ellen kicsit kapkodtam, sok hűhő semmiért: csináltam vagy száz pontot, de egyik se volt érvényes... Borzasztó érzés volt, de hozzá kell tenni, nagyon jól birkózott a srác, mindent egy lapra tett fel. Azt pedig, hogy ezt a kazahot elverem hazai pályán, soha nem gondoltam volna, de végig jobban mentem, egyszerűen nem lehetett engem visszainteni a végén, a védekezésem pedig egész nap végig nagyon rendben volt. Nagyon szurkolok Viktornak, de természetesen nem fogom megnézni a helyszínen, mert beleőrülnék az izgalomba.”

„Nagyon ideges voltam, igyekeztem, hogy ne nyomjon össze a kvótaszerzés terhe, így amikor sikerült, átfutott az agyamon, hogy az első akadályt leküzdöttem. Kijutottam a negyedik olimpiámra, ami nagyon nagy álmom volt. Nehéz évem volt, nem vagyok már mai csirke, ráadásul otthon van a gyönyörű kislányom, a feleségem; októberben pedig jön a második baba – nagyon nehéz így, azzal a tudattal lehúzni a kerekes bőröndöt az edzőtáborokba, hogy otthon kell hagynom őket egy-két hétre... De mindenben támogatnak és mellettem állnak, úgy érzem, szegény feleségem erőn felül teljesít otthon, úgyhogy ennyivel tartoztam nekik!”

A délelőtt további eseményeiről ide kattintva olvashat!

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Kohán Gergely

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik