Birkózás: felháborodtak az oroszok sikersportáguk „lehúzásán”

Vágólapra másolva!
2013.02.13. 10:01
Az Orosz Birkózószövetség elnöke, a szöuli aranyérmes Mihail Mamiasvili a Szovjetszkij Szportnak adott interjúban felháborodottan beszélt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának döntéséről, amely veszélybe sodorta a sportág olimpiai programban maradását. Mamiasvili ugyanakkor amondó, a jelenlegi nemzetközi birkózóvezetésnek óriási a felelőssége abban, hogy a sportág olimpiai részvétele veszélybe került.
A birkózás olimpiai örök-éremtáblázatán a Szovjetunió áll az első helyen, Oroszország már önálló országként is huszonöt aranyéremmel gazdagodott – nem csoda, hogy a NOB vb döntése „kivágta a biztosítékot” a birkózószövetségben. Az örökranglista-második amerikaiak visszafogottan nyilatkoztak, Mamiasvili azonban nem sokat kertelt – és támadta a nemzetközi szövetség elnökét, Raphaël Martinettit.

„Úgy vélem, Martinetti dolga épp az lett volna, hogy keményen dolgozzon, védje a birkózás érdekeit, jó kapcsolatot építsen ki a döntéshozókkal a szavazás előtt. Az eredményt látjuk. Sajnos hosszú ideje tudtam a problémákról, hiszen maguk a NOB-tagok hívták fel rá a figyelmet. Egyből Martinettihez fordultam, és kértem, tegyen valamit. Megnyugtatott a szokott blablával: minden rendben megy, a félelmeim alaptalanok. Ehhez képest a döntés azt mutatja, hogy a nemzetközi szövetség képtelen megvédeni a sportág érdekeit. Inkompetens emberek ülnek a vezetőségben, akik csak a maguk javát nézik. A soron következő, pattayai kongresszuson feltesszük az összes kérdésünket: és nagyon kíváncsiak leszünk a válaszokra...” – vélekedett Mamiasvili.

„Nem hiszem, hogy oroszellenes összeesküvésről lenne szó, mint ahogy egyesek felhozták. Hogy mást ne mondjak, Londonban a japánok hozzánk hasonlóan négy aranyat nyertek, és ők pályáznak a kétezer-húszas játékok megrendezésére. Miért dolgoznának maguk ellen?” – tette hozzá a sportvezető, aki érthetetlennek nevezte a sportág „leminősítését”, és indulatosan kifakadt.

„A népszerűség nem lehet kérdés, a birkózócsarnok mindig megtelik, tradicionálisan az öt legnépszerűbb olimpiai program között van. Jobb lenne a küzdelem tékvandóban? Nem! Ha már népszerűség: mit akar az öttusa? Hányan követik? Szinte senki! Vagy nézzük a téli sportokat: van értelme csarnokokat építeni a curlingnek?! Harc áll előttünk, és a legnagyobb probléma a nemzetközi szövetség tehetetlensége. De most már magunkért kell küzdenünk, és mindent bevetünk a győzelemért.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik