Bácsi Péter számít a 600 sportújságíró szavazatára

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.11.20. 22:28
null
Bácsi Péter (kékben) nagyon jó évet hagy maga mögött
Bácsi Péter, a magyar kötöttfogás egyik kiemelkedő klasszisa 2014-ben megszerezte élete első világbajnoki érmét, és – nem aprózta el – mindjárt aranyat! Nagyszerű évet tud maga mögött: mindkét világversenyt megnyerte. A birkózótársadalom úgy véli: a huszonhárom esztendő után sikerült duplázással az Év sportolója-választás esélyese lett. A többi a kommunikációs csapatunk ügyességén és – nem mellékesen – a hatszáz sportújságíró szavazatán múlik.

 

Bácsi Péter a taskenti Tornapalotában koronázta meg fényes pályafutását. Ezt megelőzően kétszer is meghódította Finnországot, hiszen 2008-ban Tamperében még a 74 kilósok között, idén pedig Vantaában, a 80 kilósok mezőnyében lett Európa-bajnok. Farkas Péter 1991-es kettős győzelme után 23 évvel sikerült dupláznia.

A kiléptetett orosz

„Nekem rögtön a taskenti világbajnoki döntő jut az eszembe, annak is az utolsó perce, amikor szinte önkívületben, átszellemülten birkóztam. Fáradt voltam már, hiszen aznap ötödször álltam szőnyegre, és talán éppen a fáradtság miatt nem is ment annyira a birkózás Szaljejev ellen, de a taktikám sem arról szólt, hogy »leakciózzam« az oroszt. Az utolsó két percben sokkal inkább arra törekedtem, hogy menjek előre folyamatosan, rázzam szét.”

„A második menetben jött el az „aranypillanat", derékra támadtam, és kiléptettem. Onnan kezdve mintha meg is adta volna magát, próbált még kicsit ügyeskedni, ám egyáltalán nem éreztem, hogy lenne még benne akció, amivel esetleg meg tudná fordítani a meccset. Reményvesztetten birkózott.”

„Az az igazság, hogy ki voltam éhezve a sikerre a sok sérülés után, és a vantaai Európa-bajnokságon szerzett elsőségem fellelkesített, így hát 2014-ben duplázni tudtam. A 80 kilóban világbajnok lettem, és a vb-döntő vége felé már csak az lebegett a szemem előtt, hogy aranyérmes lehetek.."

Törököt fogott

„Ha aranypillanat, akkor a 2008-as Európa-bajnoki döntőt is szorosan a világbajnoki finálé mellé sorolom. Tamperében a török Tüfenk ellen birkóztam, aki addig a mumusaim közé tartozott. A 74 kilósok között léptünk szőnyegre, és a mérkőzésnek két kulcspillanata volt. Az egyik, amikor az első menetben eldobtam Tüfenket, de némi vita után három pont helyett csak egyet kaptam érte. Szerintem számított az akcióra, én viszont tudtam, hogy ha dobást csinálok rajta, akkor az visszavetheti, aztán kiderült, hogy ezzel meg is nyertem az aranymérkőzést."

„Persze, akkor még nem lehettem százszázalékosan biztos a dolgomban, mert ugye az akkori szabályok szerint fél perccel a vége előtt le kellett mennem térdelőállásba, és védekezni. Hajszálon múltak a dolgok. A török elforgatott, de a felsőtestemmel nem fordultam el, tehát nem kaphatott pontot."

„Ha kapott volna, minden bizonnyal ő az Európa-bajnok. Határeset volt, és eközben a szőnyeg szélén az edzőmet, Takit, vagyis Takács Ferencet gutaütés kerülgette. Mindenesetre kiléptem a kényes helyzetből, és bebiztosítottam a győzelmet, vagyis az első Európa-bajnoki címemet."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik