Asztalitenisz: nem sok hiányzott az Ecseki, Szudi duó újabb bravúrjához

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.01.19. 15:50
A Póta Georgina, Matilda Ekholm magyar, svéd páros sikerrel vette a negyeddöntőt a budapesti asztalitenisz world tour-versenyen, Pótáék az esti programban kínai duó ellen lépnek asztalhoz az elődöntőben. Nem sikerült a bravúr az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettősnek, amely – szintén a nyolc között – vereséget szenvedett az Európa-bajnoki címvédőktől, s így kiesett. Ezzel a magyar férfiak számára befejeződött a viadal.

Póta Georgina és a svéd Matilda Ekholm számára is pechesen alakult a budapesti world tour-verseny női egyese, hiszen hiába startolhattak mindketten kiemeltként a főtábláról, az első fordulóban Póta és Ekholm is selejtezőből érkező kínait kapott, ami a végállomást jelentette. Így viszont a párosra koncentrálhattak mindketten, s tekintve, hogy szenzációs esztendőt tudhatnak maguk mögött – egy évvel ezelőtt például itt Budapesten ezüstérmesek lettek –, ismét joggal reménykedhetnek kiemelkedő szereplésben.

Csütörtökön már túlestek a bemelegítő nyolcaddöntőn, péntek kora délután pedig a második helyen kiemelt magyar, svéd kettősre a Sofia Polcanova, Mo Zhang osztrák, kanadai kooperáció várt, de már az elejétől érezni lehetett, hogy a két egység között nagy a különbség. A mérkőzés legnagyobb részében Pótáék irányítottak, s ugyan a második szettben kétszer is játszmalabdát kellett hárítaniuk, összességében semmi sem veszélyeztette az elődöntőbe jutásukat.

„Az elején egy picit izgultam, tartottam egy kicsit a kanadai Mo Zhangtól, de néhány labdamenet után éreztem, hogy nyerhetünk. Az esti elődöntőben kínai párral játszunk majd, nem mi vagyunk az esélyesek, ám éppen ezért elengedhetjük a kezünket. Meglátjuk, mire lesz elég."

Ami az elődöntős esélyeket illeti, Matilda Ekholm magyarul próbált válaszolni: „nem hi-he-tet-len" – mondta mosolyogva, bár mint kiderült, természetesen arra gondolt, hogy nem lehetetlen, mármint a Csen Ko, Vang Man-csü kettős legyőzése. Az elődöntő 19.20-kor kezdődik a BOK-csarnokban.

WORLD TOUR, 1. ÁLLOMÁS, BUDAPEST (a pénzdíj: 150 ezer dollár)
Nők. Páros.
Negyeddöntő:

Póta Georgina, Ekholm (magyar, svéd)–Polcanova, Mo Zhang (osztrák, kanadai) 3:0 (8, 11, 5)

Igaz, 2014-ben ifjúsági Európa-bajnoki címet nyert az Ecseki Nándor, Szudi Ádám kettős, a két magyar fiatal a felnőttek között éppen az egy évvel ezelőtti budapesti world tour-versenyen rúgta be az ajtót azzal, hogy többek között a tajvaniak világbajnok párosát, a Csuang Csi-jüan, Csen Csien-an duót legyőzve bronzérmet szerzett. Aztán jött egy U21-es Eb-ezüst és születtek még további érmek az évközi world tour-viadalokon, így nagy várakozás előzte meg a páros mostani szereplését.

A hetedik helyen kiemelt Ecsekiék csütörtökön simán vették a nyolcaddöntőt, a péntek délután negyeddöntőben pedig ismét nagy dobásra készültek: az első helyen kiemelt, Európa-bajnoki címvédő Patrick Franziska, Jonathan Groth duó ellen álltak asztalhoz.

Remekül kezdtek a magyar fiatalok, az első játszmát magabiztosan hozták és jó ideig a másodikban is vezettek, 8:4-ük is volt, mégis 1:1-gyel mentek szünetre. A harmadik játszma óriási csatát hozott, 10:9-es hátránynál Ecseki parádés tenyeresével még sikerült hárítani az ellenfél szettlabdáját, de végül 12:10-re elúszott a játszma. A negyedik etapban villámrajtot vettek a mieink, 4:0-ra és 5:1-re is vezettek, ám 6:2 után a rutinosabb kettős a maga javára fordította a szettet, egyben lezárta a mérkőzést.

„Bosszantó, hogy minden szettben jobban kezdtünk, mi irányítottunk, esélyünk volt az újabb bravúrra, mégsem sikerült" – mondta a vereséget követően Ecseki Nándor.

„Átbeszéltük a történteket, úgy érzem, jól játszottunk, talán a rutin az, ami most az ellenfél javára döntött, de bízunk benne, hogy legközelebb már fordul a kocka" – tette hozzá Szudi Ádám.

Ez azt jelenti, hogy a magyar férfijátékosok számára befejeződött a budapesti world tour-állomás, Póta Georgina viszont még versenyben van, az esti programban a svéd Matilda Ekholmmal az oldalán a női páros elődöntőjében áll asztalhoz.

Férfiak. Páros.
Negyeddöntő:

Franziska, Groth (német, dán)–Ecseki Nándor, Szudi Ádám 3:1 (–8, 9, 10, 7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik