Nemzetisport.hu 2011.09.21 17:36 Frissítve: 2015.03.23 01:20

Antitalentumnak tartották, wakeboard-világbajnok lett belőle

Tokay Máté wakeboard-világbajnok, a sportágnak szenteli életét: kimagasló tehetségnek tartják, sok mindent elért az elmúlt évek alatt, és még többet szeretne. Magyarországot már több alkalommal képviselte világversenyeken kiváló eredménnyel, 2009-ben megnyerte a világbajnokságot a Fülöp-szigeteken, 2010-ben vb-2. lett Antalyában, most pedig a Burn Action Team versenyzőjeként készül újabb sikerek elérésére.

Tokay Máté karrierje döcögősen indult – és igen magasra ívelt

– Hogyan kezdődött a sportpályafutásod? Rögtön a wakeboard volt a kezdés?
– Az életemben mindig jelen volt a sport, és fontos szerepet töltött be már akkor is, amikor még nem kezdtem el wakeboardozni. Mielőtt megismertem volna a wakeboardot, kajakversenyző voltam egy kisebb egyesületnél.  A dunaharaszti wakeboardpályán láttam először deszkát. Nem bánom a kajakos időket, hiszen nagyon jó fizikumot adott ez a sport, és ezt ma is tudom kamatoztatni.

 

– Milyen út vezetett a sikerhez?
– A siker eléréséhez szerintem minden esetben nehéz út vezet. Azt bátran állíthatom, hogy az én esetemben ez az átlaghoz képest sokkal, de sokkal nehezebb volt. Amikor elkezdtem a wakeboardot a dunaharaszti pályán, mindenki antitalentumnak állított be, annyira nehezen ment még az elindulás is, nem hogy a körbeérés. Nagyon nehezen ment, de nem adtam fel. Körülbelül másfél szezon után jött az áttörés, és hirtelen indult meg a fejlődés, aztán jöttek sorban a sikerek, világversenyek.

A legnagyobb élmények mindig az utazások alkalmával születtek. A legemlékezetesebb az volt, amikor a világbajnokságra utaztunk a magyar válogatottal a Fülöp-szigetekre. Nehéz elhinni, de a világ legjobb pályáját építették, majdnem a világ végére. Egy hónapot voltunk ott és imádtuk minden percét annak a csodálatos országnak.

– A közvélemény úri sportnak tartja a wakeboardot. Mennyire költséges sport, netán profitot is hoz?
Úgy gondolom, hogy a wakeboard ugyanolyan sportértékkel bír, mint a köztudatban jobban jelenlévő kajak-kenu, futball, vagy más népszerű sportág. Valóban sokan azt gondolják, hogy a wakeboard az úri gyerekek sportja, de ezt én cáfolom. Ha csak egy pár alkalommal szeretne csúszni az ember, nagyon kedvező áron tartott tanuló órák vannak, amiben benne van a felszerelés költsége is. Akkor sem beszélünk eget rengető költségekről, ha a teljes szettet vesszük, hiszen egy középkategóriás deszka kötéssel együtt bőven kijön százezer forintból.

– Netán profitot is hoz?
Itthon ebből a sportból sajnos nagyon nehéz megélni. A szponzoraim által kapott összegekből még a versenyzés és az utazás egészét sem tudom fedezni, így ki is jelenthetem, hogy megélni Magyarországon ebből a sportból nem lehet. Teljesen más a helyzet Amerikában, ahol a sportolók nagyon magas életszínvonalon élnek a wakeboardból. Sajnos nekem már késő kiköltözni, és ott új életet kezdeni. Talán a következő életemben... Illetve bízom a wakeboard és a többi extrém sport népszerűségének hazai elterjedésében, ezért is örülök, hogy a Burn Action Team tagja lehetek, közös erővel többet érhetünk el.

– Hogyan készül a versenyekre? Mik a távlati célok?
Nyáron szinte minden nap edzek, és ilyenkor a háttérbe szorul a konditermes, erőnléti edzés. Egy nap nagyjából három órát csúszom. A szezon során gyakran akadnak húzódások, rándulások, ilyenkor oxigénterápiás kezelést kapok a gyorsabb regeneráció érdekében – ez egy olyan terápia tizenöt méternek megfelelő nyomású mélységben, amelyben a sérülések sokkal gyorsabban gyógyulnak és a kezelés még teljesítménynövelésre is kiváló! Emellett hobbim még a snowboardozás is, megpróbálom ezzel elütni a telet, hogy utána tavasszal újra a vízen lehessek. Számomra mindig fontos volt a versenyzés és a jó szereplés, és azt gondolom, hogy ezt kipipálhatom a karrieremben. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem indulok több versenyen... A wakeboardnak van egy teljesen másik része, amely sajnos Magyarországon nem túlzottan ismert, ez az úgynevezett freeride. Itt nincsenek versenyek, ez inkább a wakeboard művészi oldala. Wakeboardfilmek forgatásáról és fotózásokról szól, illetve olyan különleges projektekről, amelyek nagyon komolyan foglalkoztatnak és érdekelnek.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.19 13:07:30

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Most megtudhatja, mit jelent a helyre, tétre, befutóra • Hatalmas változások a hazai lósportfogadásban.

2018.04.18 23:52:32

Egyéb egyéni KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Mi, magyarok is tudnánk találni több olyan hobbit, amelynél dőlnének az olimpiai érmek: a százméteres szabad stílusú búgócsigázást bármikor vállalnám, de szerintem a similabdacsapatunk is esélyesként várná a tornát.

2018.04.18 10:02:12

Egyéb egyéni KOVÁCS ERIKA

„Az összezártság csak még feszültebbé tett minket, én csapkodtam, ő nem szólt egy szót sem.”

2018.04.11 17:02:59

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lovak mellett agarakra is lehet majd fogadni a Kincsem Parkban sorra kerülő idei első fesztiválon.

2018.04.11 23:53:04

Egyéb egyéni DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. Kádár János a tömegsportot valami, jelen esetben a minőségi sport ellenében emlegette, határozta meg, s bizony sokan sok mindennel vannak így, néha még önmagukkal is.