„A sportolók nem celebek”; Mennyiért lehet hirdetni az MU mezén?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.04. 11:11
null
Az AON négy évre vette meg 2010-ben az MU mezszponzori jogát (Fotó: Action Images)
Pénteken ötödik alkalommal került megrendezésre a Sportmarketing Újragondolva Meetup, a jubileumi alkalomhoz méltó környezetben, a Symbolban. A neves szakemberek és sportolók részvételével lezajló meetup témája a sport és a média kapcsolata volt. Mennyiért lehet hirdetni az MU mezén? Hogyan készül a Nemzeti Sport címlapja? Mit válaszolt a kényes kérdésekre a Digi Sport „láthatatlan főszerkesztője”? Válaszok az összefoglalóban.

A mostani meetup során a sport és a média kapcsolatát járták körül a különböző érintettek – sportszervezetek, brandek, média – bevonásával. A sportvezetők, sportmarketingesek, sportolók, valamint a vállalati szféra marketingesei és ügynökségek érdeklődésére számot tartó esemény moderátora a Digi Sport Reggeli start című műsorának vezetője, Szombathy Pál volt.

A Symbol Event Hall termében a színvonalas szakmai előadások mellett lehetőség nyílt élsportolókkal való beszélgetésre is. A Felix Promotion interaktív előadásában azt mutatta be, hogyan néz ki a sport és a média kapcsolata a sportolók szemével.

„A sportolók nem celebek, fő munkájuk a sport, itt akarják kiélni szereplési vágyukat, és így kell kezelni is őket" – fogalmazott Drucker Szilvia, az ügynökség marketingkoordinátora.

A Felix Promotion által menedzselt sportolók közül Farkas Norbert, 28-szoros magyar bajnok alpesi síző és Bedák Zsolt profi ökölvívó volt jelen, akik megerősítették, számukra nem teher a médiaszereplés, inkább örülnek neki, ha foglalkoznak velük, kíváncsiak rájuk. Az ügynökség persze igyekszik kordában tartani a megkereséseket, de olyan eseményeket is szervez, amelyek egyszerre több sportoló részvétele mellett érdekesek lehetnek a média számára.

Bedák Zsolttól (balra) és Farkas Norberttől is lehetett kérdezni a meetupon (Fotó: Horváth Tamás)
Bedák Zsolttól (balra) és Farkas Norberttől is lehetett kérdezni a meetupon (Fotó: Horváth Tamás)

 

Hampuk Richárd a Person Communications képviseletében a Coca-Cola Testébresztő programon keresztül mutatta be, milyen eszközökkel lehet népszerűsíteni a szabadidősportot, és felhívni az emberek figyelmét a rendszeres mozgásra. Konkrét példaként a mintegy ötezer fővel megvalósuló női futógálát és a Tekerjünk Londonig! akciót emelte ki, mindkét esetben nagy szerepet kapott az esemény népszerűsítésében a közösségi média. És hogy sok program miért a nőkre fókuszál?

„A kutatások azt mutatják, hogy a nők kevesebbet mozognak, azonban ha egy családban egy nő elkezd mozogni, az a többiekre is hatással van” – magyarázta Hampuk, kiemelve, hogy folyamatosan elemzik saját munkájukat, hogy az esetleg rosszul sikerült elemek elhagyásával meg tudjanak újulni.

Az AON cég ugyan vállalati körben már jó ideje ismert volt, de a szélesebb rétegek igazán csak akkor kerültek kapcsolatba a nevével, amikor 2010-ben megjelent a vállalat logója a Manchester United mezein. Zandler Gábor, az AON vezető értékesítője előadásából kiderült, hogy a „vörös ördögök” keresték meg őket, miután üresedés keletkezett szponzorációs palettájukban. A négy évre szóló megállapodás értelmében évi 32 millió dollárt fizet az AON az MU-nak, a szerződés megkötése a cég részéről tudatos döntés volt. Úgy vélték, számos szinergia van az angol labdarúgócsapattal mind a két márka, mind az ismertség terén. Ráadásul az MU Ázsiában nagyon népszerű, ahol gazdasági téren nagy növekedési potenciál van még. (Azt már most tudni lehet, hogy a jelenlegi szerződés lejárta után a General Motors lesz a következő mezszponzor, amely évi 80 millió dollárt fizet.)

„Számunkra a Nemzeti Sport nem munkahely, hanem életforma” – kezdte Buzgó József, a sportnapilap főszerkesztője, aki a címlapkészítés rejtelmeibe avatta be a jelenlevőket. Számos konkrét példával illusztrált előadásából kiderült, a labdarúgás a húzó ágazat, a legtöbb ember a foci népszerűsége miatt veszi a lapot, ez segít eladni a többi, kevésbé frekventált sportágról szóló anyagokat is. Az olimpia azonban még a labdarúgó világbajnokságon és Európa-bajnokságon is túltesz, főleg ha magyar sikerekről lehet beszámolni. A kézilabda még az a sportág, amely fel tudja venni a versenyt a focival, így a címlapon is gyakran kerül vezető helyre.

„A mi munkánk akkor kezdődik, amikor lefújják a meccseket” – utalt a főszerkesztő arra, hogy a mai világban már minden eredményt el lehet érni az interneten, így az újság feladata, hogy bennfentes információkat szolgáltasson és a hátteret bemutassa.

Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője a címlapkészítésről beszélt (Fotó: Horváth Tamás)
Buzgó József, a Nemzeti Sport főszerkesztője a címlapkészítésről beszélt (Fotó: Horváth Tamás)

 

A második blokkot Sztancsik Tamás, a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikációs és marketingreferense nyitotta meg, aki a televíziós jogokról beszélt. Bevezetésképpen kiemelte, hogy az európai labdarúgásban a válság ellenére 48 országban növekedtek a bevételek. A klubok bevételei alapvetően három nagy tételből állnak össze, ez a merchandising, a tv-s pénzek és a kereskedelmi bevételek. Az az egészséges szerkezet, ha ez a három tétel nagyjából azonos részesedéssel bír. A Bundesligában például ez példásan meg is valósul, ellentétben a spanyol bajnoksággal, ahol a Barcelona és a Real Madrid egyénileg értékesítve a televíziós jogokat lefölözi a bevételek nagy részét, így a jövőben sem várható, hogy a többi együttes fel tud zárkózni melléjük. Itthon az MLSZ legutóbb kiemelkedő összegért, (köszönhetően a Digi által teremtett versenyhelyzetnek) a 2012–16 közötti időszakra 3.54 milliárd forintért értékesítette a televíziós jogokat, amelyből a klubok 50 százalékban normatív alapon, 50 százalékban pedig teljesítményarányosan (az eredmény és a nézettség függvényében) részesednek. A jövőbeni cél, hogy az európai kupákhoz hasonlóan minden pont, győzelem plusz pénzt jelentsen. Az internetes jogok nem voltak részei az értékesített csomagnak, az MLSZ saját Youtube-csatornáján teszi közzé a bajnokik összefoglalóit.

„A láthatatlan televízió láthatatlan főszerkesztője” – ezzel a szándékosan provokatívnak tűnő megjegyzéssel vezette fel Szombathy Pál kollégáját, dr. Faragó Andrást. A Digi Sport főszerkesztője a beszélgetés során elmondta, már többször közel voltak hozzá, hogy megállapodjanak a két nagy kábelszolgáltatóval, de eddig mégsem sikerült elérni, hogy bevegyék kínálatukba sportcsatornáikat. Az indulásuk után sokáig negatív kampány folyt a csatorna ellen, amelyet nagyon nehéz megfordítani és elfogadtatni magukat mint piaci szereplőt. Faragó kiemelte, ők is szeretnének nyitni, ezért is engedték át a közelmúltban ingyen a közszolgálati tv részére az MKB Veszprém sorsdöntő kézi BL-meccsét. Igyekeznek minél több magyar vonatkozású sporteseményt műsorra tűzni, valamint máshol mellőzött sportágakat (pl. röplabda) felkarolni.

A napot Schwarz Gábor, a Ustream üzletfejlesztési és értékesítési vezetője zárta. A hat éve webes tv-vel foglalkozó cég adásait mára közel 100 millióan nézik világszerte, a technika révén lehetőség van az egyébként nem médiaképes sportágak eseményeinek élő nyomon követésére is.

Szombathy Pál Faragó Andrást, a Digi Sport főszerkesztőjét faggatta (Fotó: Horváth Tamás)
Szombathy Pál Faragó Andrást, a Digi Sport főszerkesztőjét faggatta (Fotó: Horváth Tamás)

 

KORÁBBI MEETUPOK

A korábbi Sportmarketing Újragondolva Meetupok beszámolói, képeit és a Digi Sport Reggeli start műsorában lement beszélgetések megtekinthetők az alábbi linkeken:

Sportban az Üzlet – Sportmarketing Újragondolva Meetup, 2012.11.28., Mu Színház

Az olimpia marketing szemmel – Sportmarketing Újragondolva Meetup 2011.05.17., Mu Színház

SportPR/Sport branding – Sportmarketing Újragondolva Meetup 2011.11.10., Mu Színház

A sport online/mobil marketing vonatkozásai – Sportmarketing Újragondolva Meetup 2011.05.26., Fogasház

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik